fredag 1 juni 2012

sista rycket?

Har en hemtenta i filmvetenskap som jag nu, rent telepatiskt, sliter med. Jag vill verkligen att det ska bli bra. Hoppas det också blir det. Tiden är knapp då jag redan förlorat en vecka i och med att Mimmi varit hemma och sjuk. Men efter helgen ska jag rycka mig i de få nackhåren jag har kvar och köra järnet.
Det är och har varit fantastiskt stimulerande att studera i vår! Jag är en gammal plugghäst, gillar att läsa och gör det bra. Dessutom verkar analyserande vara min grej och jag har fått nästan oförskämt positiva omdömen (som jag såklart varit värd) vilket sannerligen piggat upp och gett mig energi tillbaka som sluppit ur mig de senaste åren, då både sömn och annat varit lite av en bristvara. Jag skulle verkligen rekommendera alla som har möjlighet att förverkliga sig själva genom skolan! Framförallt ni kvinnor, mammor därute eller inne, som ofta gör så mycket oavlönat och många gånger otacksamt arbete hemma. Börja plugga! Språk eller vadsom. Kvällskurser i allt möjligt finns det gott om och jag lovar att det stärker!
Därför är det med aningen tungt hjärta jag funderar på framtiden och hur den ska se ut...
Har sökt och hade också tänkt fortsätta med plugget, både italienskan och filmen, men börjar så smått inse att det nog är lite väl optimistiska tankar. Har ju denna vår kunnat plugga utan så mycket studiemedel då Marcus har dragit det ekonomiska lasset (med min hjälp dock, för han hade inte kunnat jobba så om jag inte hade gjort mitt och mer. En parentes som tål att upprepas för mig själv inte minst.)
Fast nu som sagt... ja, vi får se, men det luktar lite lyxfälla att behöva ta lån för att betala lån. Åtminstone om jag inte snart kan börja formulera fram en bra plan över vad jag ska bli när jag väl blir stor.

Skit.
Hatar sådan här stress.
Det låter säkert bara som gnäll, men jag är uppriktigt oroad och ledsen.
Hade ju behövt lite mer stärkelse, bekräftelse och flyt, något som jag tycker pluggandet gett mig. Fast nu får jag kanske ta och skaffa mig det där jobbet jag suktat efter.
Vilket det nu är.

Jag är förresten nyss uppsagd från mitt förra arbete, något som faktiskt är att ses som enbart positivt med tanke på hur jag blivit behandlad av dom på sistone.
Hoppas nu bara att facket sköter sitt och hjälper mig så jag får ut det de är skyldiga mig. Sen är det klart.  Inget mer. Jag ska slicka mina sår och skaka av mig. Dags att gå vidare. Hade såklart varit trevligt att kunna sluta på ett annat sätt efter 11 år men jag kan inte rå för hur andra är och gör.
Synd bara. Det är det.

Nä nu ska jag göra en ekonomisk kalkyl, fortsätta fundera på vad jag sen vill bli och också försöka skriva ner några rader på mitt arbete om efterkrigstidens film. För är det så att det blir mitt sista, ja då är det ännu viktigare att det faktiskt blir bra!

Om någon har något tips på jobb, råd om hur man borde tänka, göra, uppmuntrande ord om att plugg faktiskt är värt att lånas till även om man redan har lån, ja då vet ni vart posta det :-)

Tack för att ni lyssnade.

4 kommentarer:

M sa...

http://biorio.se/ Rio söker folk!

Tina sa...

Du säger till andra kvinnor att de ska fortbilda sig, men för egen del misstänker du att det är slut? Förstår att inkomsterna i er familj är oförutsägbara, mycket är baserat på massmedialt intresse. Men varför måste du stå tillbaka? Varför är det du som måste hitta ett "vanligt" jobb? Som jag ser det är ni två begåvade människor, med stor potential båda två! Varför är det just du som måste "stryka på foten"? Vet inget om er ekonomiska situation, men kanske kan det vara värt att ta lån? Håller på dig!!!!!!!!!

Anna sa...

Tycker absolut att du ska plugga vidare. Jag läser själv på universitetet (sådär på lite äldre dagar) och jag vill också rekommendera det till andra.

Pengar? Jo, jag vet. Jag hankar mig fram, och försöker ta minimalt med lån även om jag lever själv och har en hyra att betala (och allt annat som också kostar). Men lån tar jag. Om än inte fullt hela tiden.

Försöker tänka mig in i din situation. Och studielån är absolut värt att ta. Var inte rädd för det. Och försök hitta något jobb som du kan ha under sommaren. Jobba t.ex. på fritids eller förskola under sommaren. Då kan du ofta jobba juni och augusti, och vara ledig under juli, samtidigt som dina egna barn är hemma. Det här är en tanke.

En annan tanke är att du läser på halvtid och försöker hitta ett jobb på halvtid. Så får du ju in lite pengar, samtidigt som du får chans att studera. Om du väljer detta alternativ då tycker jag att du ska försöka hitta ett jobb som du känner är något som du verkligen vill jobba med (kanske något som har med film att göra?), eller något annat som du tycker är riktigt roligt.

Anonym sa...

Jonna! Självklart ska du plugga vidare. Du är ju jätteduktig. Det ÄR värt att ta lån och det behövs, men hur er ekonomi ser ut vet bara du och Marcus. Vi kan ju alltid hoppas du nu får dina pengar från gamla jobbet och sen kan du med glädje se tillbaka på allt det positiva du hade där och skiten kan du gräva ner djupt.
Sen är det ju det här med planering för studierna, som inte alltid är så lätt. Men dagisplatser har ni och nu tror jag att alla dom här "dagisinfektionerna" som alltid kommer i början av dagistiden är över. Det håller vi tummarna för. Och då kan du försöka förlägga studierna till tider när barnen är på dagis (förskola heter det visst numera). Någon bra tjänst/jobb har jag inte till dig, men ett tips - Marcus har ju bra kontakter på Expressen och även på TV4 och du är superbra på recensioner och också trevliga krönikor/artiklar, både humoristiska och allvarliga. Jag tycker Marcus eller du ska ta ett snack med Thomas Mattson (heter han väl om jag inte minns fel). Kan ju vara ett litet extraknäck till en början alternativt recensera en viss genre.
Med andra ord - du ska bli recensent eller "artikelförfattare", du är superduktig på det vad jag sett i alla fall.
Kram Maggan1