tisdag 3 april 2012

cellprov

Tack!
Ska kolla upp ett par av era tips.
Det är så sjukt känsligt för mig att jag blir gråtfärdig bara av att tänka GYN-tanken. Hade en fantastisk läkare i Norrköping och då var det inga större problem att lägga sig på britsen. Fast iofs -just cellprov togs ju inte under graviditeterna.
Skit med. Måste ta mig i halslinningen och rycka upp finnfan.

Jag ringde faktiskt för någon vecka sedan och försökte få tid bara för cellprov men jag måste tydligen med min historia till en doktor. Och det kanske är bra det så jag får en kontakt som jag kan ha framöver, även om jag såklart hoppas att allt ser bra ut så jag inte behöver så mycket kontakt mer... fast prover måste man ju ta.

Alla ni där ute: TA CELLPROV!

Vänta inte med det. Gå när ni blir kallade. Även om ni inte blir kallade.
Cellprov räddar liv!

Jag är absolut för att unga tjejer ska vaccineras för ett bättre skydd mot livmoderhalvcancer och det är fullständigt galet att det har försenats med år innan det börjat ingå i det ordinarie vaccinationsprogram pga av nån typ av byråkratiskt tjafs!
Men trots att man vaccinerats så finns risk för cellförändringar.
Gardasil gjorde TV-reklam för något år sedan; Vaccin mot livmoderhalscancer hette det.
Och visst, man vaccineras mot HP-virus som kan orsaka cancer men även utan viruset kan alltså cellförändringar börja gro.
Se på mig, inget virus någonsin men trots det kapad tapp. Som på köpet blev slapp. Och vi vet vad det ledde till...

Så ta cellprov!
Vaccinera dig och din dotter, men glöm inte cellproven! Kombinationen är det bästa skyddet!

Nu ska jag samla mod och ringa och boka tid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå där Jonna!
Efter att varit sjukhusgäst av och till senaste veckorna så är jag nu (förhoppningsvis) friskförklarad från allt vad infektioner, hjärtbesvär (?) heter. Och jag blev så glad när jag såg att du skrivit en del inlägg, som vanligt alltid lika bra och innehållsrika.
Cellprov handlar det om här och jag är absolut av den uppfattningen att TA PROV! Har själv haft grava förändringar för många år sedan, opererats och med vånda gått/går på mina kontroller. Du skriver "Cellprov räddar liv" och det gör det, det räddade mitt liv! Det talade min underbara läkare som jag hade om för mig efter många års normala provresultat.
Jag hoppas du fortsätter skriva din blogg, jag har saknat den under min sjukhusvistelse och tiden strax innan också. Men du måste känna vad du vill och orkar.
Till slut - grattis till dina fina studieresultat så här långt - go further girl!
Kram från Maggan1

Anonym sa...

HYåller helt och hållet med dig...vaccinerade dottern direkt när gardasilet kom ..det var inte billigt men helt klart värt att ge sitt älskade barn det skyddet..