lördag 7 april 2012

recension av Hysteria

Hysteria (2011)
Regi Tania Wexler

Om hur dildon föddes.

I det Victorianska England i slutet av 1800-talet får en ung läkare jobb hos en erkänd doktor som har fullt upp med att hela dagarna behandla kvinnliga patienter och deras ”hysteri”.
Kvinnlig hysteri som sedan urminnes tider var ett samlingsbegrepp för diverse åkommor som sömnlöshet, ilska, ångest, oro sades bero på en fritt vandrande livmoder och botades bäst med underlivsstimulering.

Unge läkaren som är mycket duktig på sitt jobb blir uppskattad av patienterna men får kramp i handen efter en tid och uppfinner därför tillsammans med sin rike elektronikintresserade vän en eldriven vibrator som genast gör succé.

Det låter väl kul?

Och det är det. Småroligt och trivsamt. Jag myser mest hela tiden och väljer att konsekvent bortse från det galet vidriga i vårt forna samhälle som hittade på något så idiotiskt som en vandrande livmoder som orsak till kvinnliga känslouttryck. För filmen från förra året är en pärla. Både scenografi och kostym är trovärdiga och mycket tjusiga. Skådespelarna är rakt igenom bra! Hugh Dancy som spelar läkaren och uppfinnaren dr Mortimer Granville är sådär oskyldigt brittiskt artonhundratalscharmig som vi ibland får se på film eller TV och jag gillar honom liksom min favorit Maggie Gyllenhaal, som spelar den kvinnliga huvudrollen Charlotte Dalrymple som dock aldrig får ”smaka” på medicinen trots att hon och hennes tidiga feministiska utsvävningar helt klart tyder på obotlig hysteri.
Handlingen är rätt förutsägbar, men försöker heller aldrig vara annat.
Det är som sagt mysigt, roligt och mycket snyggt paketerat allting. Dessutom baserat på verkliga händelser. Faktiskt. Vilket gör det hela lite (o)roligare ändå.
Se!

8 finnjonnor av 10.
Det är ju påsk.
 
Glada ägg på er!

5 kommentarer:

Anonym sa...

8 finnjonnor av 10 låter ju helt sevärt och lika så på din beskrivning. Alltid lär man sig nåt nytt, "fritt vandrande livmoder", jaha ja!
Glada ägg på er också, och ta gärna lite lax till - inte helt fel.
Kram Maggan1

finnjonna sa...

Hej Maggan1!
Kul att läsa dig igen här! Hoppas du mår bra nu!
Kram jonna.

Anonym sa...

Hej Jonna och tack för din uppskattning. Jag mår ganska så bra, men är fortfarande lite trött, men en sån här dag när solen skiner och snömolnen lyser med sin frånvaro, ja då kan man bara må bra både till kropp och själ!
Fortsatt trevlig påskhelg till dig och din fina familj.
Kram Maggan1

en chic mammas bekännelser sa...

hej, jag håller på med en studie kring diskussionerna om att ta bort lustgasen, eftersom du är mamma så har du gått igenom en förlossning och kanske använde du mycket lustgas, hur skulle du reagera om du inte längre fick möjlighet till lustgasen !

ha en fin kväll kram !

Hjortron sa...

tack för filmtipset. maggie är en unik och cool skådespelerska så den måste jag se.