onsdag 10 mars 2010

Jag tittar ut och ser där solen. Det här blir en bra dag!
I natt vaknade av en jättekraftig sammandragning som blev till två. För första gången den här turen blev jag riktigt rädd, skräckslagen nästan för lilla Plutts liv. Låg och grät i timmar och hade mycket oro toppat med ångest. Det var fem i att jag åkte upp men försökte komma ihåg att med Milo i magen var det just "bara" panikångest när jag blev inlagd och antagligen så denna gången med och sammandragningarna gjorde ju inte ont. Eller gjorde de det?
Sen tänkte jag Liten och hur jag i samma vecka (alltid denna samma vecka) hade vaknat en gång på natten någon dag innan och att hon så på lördagen var på väg ut. Det gjorde ju inte ont då heller, eller gjorde det det?
Jag vet inte. Minns inte. Vill kanske inte minnas.
Men jag har cerklage nu så det kan inte gå fort, det kan inte öppnas tyst och plötsligt. Måste komma ihåg det. Händer det nåt där nere så skulle det kännas mycket. Eller hur? Så måste det ju vara.
Jag gick upp en sväng sen och tittade lite på Miami Ink och Dr House. Runt sex somnade jag åter.
Och nu skiner solen.
Idag ska jag göra Nötpirog supersize med yvig morotssalald och dillvinegrette till. Hade blandat ihop lite och trodde salladen var till igår men icke alltså. Idag däremot...

Majssoppan.
1. Fräs 1 gul lök, ca 250 g hackade morötter och 200 g hackad rotselleri
2. Blanda i en påse fryst majs 500 g
3. Häll i 1 liter vatten och 2 st (+en halv kanske) kyckling buljong och en tsk vinäger
4. Koka i 10-15 min
-Här kan du passa på att skära 3 tomater i små bitar och blanda med en knippe hackad blad- eller krukpersilja. Färsk ska den helst vara.
5. Mixa soppan med stavmixer så det blir en härlig sörja av allt, salta och peppra av. Ha ev i lite sambal oelek för det där lilla extra
6. Stek baconbitar utan olja i panna. Jag klippte mina remsor och passade på att rensa bort en hel del av det av vita som jag inte gillar.

Färdigt att serveras!
Och det gör du genom att strö över bacon på soppan och toppar det hela med med tomat och persiljeblandningen. Till det här kan du servera lite paprika och gurkstavar och glöm inte kavringen.
Ett internt Jonnatips är att klicka i lite naturell keso som svalkar skönt ifall man valt att spajsa till det hela eller om man bara som jag råkar gilla keso till soppa.
Ät gott!

13 kommentarer:

Ann-Sofie sa...

Först vill jag säga GRATTIS till ytterligare en liten plutt i magen. Ta det lugnt och var rädd om dig. Troligtvis kommer du vara rädd hela graviditeten, det är ju helt normalt.
Vilken dag är du beräknad?
Jag väntar också en liten till, en liten bonus, helt oplanerad, men lika välkommen som de två tidigare.
Ska bli kul att följa dig denna gången med, som jag gjorde när Milo var imagen!
Jag är beränad 24 augusti. Jag kommer säkert bli s-skriven på slutet. Har tyvärr fått havandeskapsförgiftning båda gångerna och risken är stor att det kommer denna gången oxå.
Hoppas bara det dröjer ett bra tag till! Ha en härlig dag!
Kram Ann-Sofie

Helene sa...

Tack för receptet! Det ska testas till helgen! :-)

Minimalla sa...

Vad duktig du är på att försöka vända de negativa tankarna. Jag hoppas du har rätt... jag tror det. Det kommer gå bra!Sammandragningar och förvärkar brukar ju ofta göra mer ont när man är omföderska utan att det betyder något dåligt. Jag måste undra... går du fortfarande och pratar med någon kurator/psykolog? Själv skulle jag inte klara mig utan kuratorn, men vår förlust är ju fortfarande så färsk i minnet.
Kram!

Anonym sa...

Härligt att se att du trots nattens händelse säger att det här blir en bra dag i solens tecken! Såg också att Marcus mådde något bättre idag, så skönt, hoppas det vänder med hans värk nu.
Min erfarenhet är att omföderskor lättare får sammandragningar och förvärkar eller åtminstone upplever dom mer än förstföderskor. Men kommer det tillbaka så prata med din doktor hellre än att gå vara orolig och rädd (även om rädslan kanske kommer att vara kvar ändå). Det är ju alltid bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite, tycker jag. Och framför allt ta det så lugnt du kan. Du har ju cerklaget, så jag tror inte du behöver vara orolig, men förstår att du blir både orolig och rädd när du får ont.
Dagens pirog låter spännande och gårdagens soppa såg ju härligt god ut, ska testas framöver, tack för receptet.
Ha en riktigt bra dag! Kram Maggan1

Anonym sa...

Det är tyvärr inte alls ovanligt att man får rätt rejäla sammandragningar från den vecka du är i. Det kan ju dessutom gå i vågor.
För varje graviditet känns det mera utan att det behöver innebära någon som helst risk för att barnet ska komma tidigt. Min senaste graviditet åkte jag in i vecka 16+6 och ser i mina papper att allt var helt okej trots min oro och ångest.
Jag har inte skämts ett dugg för att jag ibland åkt iväg i "onödan". Att bara få lugnande besked kan göra att man inte spänner sig och blir orolig!

Snart är du i vecka 18, och sen i 19, 20, 21 och framåt!
Ber att allt ska gå bra!:)

Kram
/Madeleine

Christina sa...

När jag läste detta kom allt mitt över mig och jag mindes. Det är en enorm oro och ängslan.
Skönt att du kunde tänka om för jag tror att det ger en styrka.
Ta en dag i taget och njut av dessa.
Jag hade detta motto och det gick. Sen när det var tufft så gjorde jag precis som du.
Jag finns och lyssnar och stöttar gärna.
mvh Christina i Halmstad.
Ditte56_91@hotmail.com

Anonym sa...

Du måste ta det lugnt nu Jonna. Kram

Anonym sa...

Du du, är det receptet för 4 personer? Blev sugen på att testa! :)

Rebecca sa...

Jonna, om du är rädd så kontakta direkt läkaren och hör vad han/hon säger. Det viktigaste är att du och Plutt mår bra!

Försök ta det lugnt och om du är orolig så hellre att du ringer en gång för mycket än en gång för lite. Detta kommer gå bra :)

Kram Rebecca

Anonym sa...

Mumsigt recept ... jag har 4 barn och förvärkar fanns i bilden men för dej tror jag att mindre stress och mer vila vore bra men :)
M.H

Annapanna sa...

Håller tummarna för dig och lillplutten!

Anonym sa...

VILA!!! Var rädd om dig./Karin

Anonym sa...

Hej Jonna
Även om det nu är vanligt med sammandragningar(fick det själv flera gånger vid samma tidpunkt) så förstår jag din oro och tycker det är hemskt att du skall ligga och gråta på natten. Du måste ju få sova och vila i den mån det går.
Ibland blir jag sur ordentligt även om det är menat som tröst, t.ex jag är hes, tystnadsplikt. va-katten hjälper det mig om hela svenska folket haft ont i halsen o måste vara tysta, vilket jag ibland önskar.(skojar!)
Du är så fin på dina mammabilder . Kan inte läkaren ge dig tips på att komma tillrätta med rädslan. Krama Milo-go så länge .Kram hoppas du haft en skön natt och fått sova.