onsdag 31 mars 2010

mamma och pappa

Igår kom det på riktigt för första gången. Visst har Milo mamamamam:at och äääti:at (äiti) ett tag nu men det har varit lite för slumpartat för att jag helt säkert skulle ha trott att han menade mamma även om jag såklart har svarat på varje ljud som kommit ur den där vackra lilla munnen.
Men igår.
Igår sa han mamma. Och när jag upphetsat sa -säg äiti kom: mamma. På säg pappa kom just pappa. Tur att vi båda var där för att höra det för sen fortsatte mamma och pappa om vartannat trilla fram mellan läpparna och som han var nöjd efteråt, liksom vi. Hela familjen skrattade och klappade händer och Milo mammade på. Äiti vill sig inte riktigt än men det kommer. Idag har han sagt mammama flera gånger men sparar tydligen på pappa. Frågar jag efter isi vet han vart peka, på pappa. Stella (ena katten) har länge hetat Atee (Milo springer efter honom och ropar Atee, Atee och det är så gulligt att man trillar av stolen) och napa (navel) t ex heter paa. På frågan missä napa (var är naveln) lyfter han på tröjan och petar på den lilla runda eller min mage där den stora platta sitter.
Det är så roligt detta. Han är ju väldigt pratsam av sig även om han än så länge mest säger, ja vad det nu är han säger, men ett himla snackande är det. Och vi pratar tillbaka. Det blir så häftigt sen när han verkligen kan börja kommunicera med ord på ord men tills dess är det härligt att ibland få höra ett mamma och ett pappa bland allt gurgeltal.

5 kommentarer:

Helene sa...

Det är så coolt med barn som lär sig två språk samtidigt! Jag är lite bitter över min helsvenska uppväxt...
Äiti kommer nog senare som du skriver. Tror att de ljuden är svårare än mamma och pappa. Kram

C sa...

Det är språkmässigt lättare att lära sig säga mamma än pappa, därför brukar pappa komma senare.

Jonna Kristina - en bloggläsare sa...

Å, underbart! :-) Måste fråga: Vad tror du känns bäst att höra äiti eller mamma? Försöker ni allstå lära Milo båda tilltalen? Låter toppen!

Anonym sa...

Hej svejs!
Kul att få förmånen att ”läsa tillbaka” vad som varit senaste veckan, allt ifrån soffköp, koll på syskonvagnar, solskenspromenader, fika, matlagning etc. Och vilken glädje att få läsa att Marcus är lite bättre och att Milo-boy börjat säga mamma och pappa! Åh, vilken härlig tid! Men alla dagar, tider, åldrar har ju sin tjusning och sin glädje.
Läste också om Göteborgsresan och SJ:s priser plus vad hela kalaset inkl hotell skulle kostat, det är ju helt sanslöst. Resa miljövänligt, ja självklart ska man göra det om det är ekonomiskt möjligt. Men för dom pengarna det skulle kostat er att åka iväg kan ni ha mer glädje på hemmaplan, t ex nya saker till nya lägenheten, gå ut och käka lite gott, gå på bio etc etc.
Sen när ni kan ha lite bättre framförhållning kan ju en resa kosta lite mindre, OM det nu är så att SJ verkligen har några lågprisbiljetter! Det var väl någon som skulle kolla upp det, eftersom det är tveksamt om det finns några sådana i verkligheten, eller om dom bara finns i teorin enl en av våra kvällstidningar igår eller idag.
Kram till er från Maggan1

Annika M sa...

Min son sa pappa till mig och sin pappa tills han var två tror jag. Inte så kul :). Häftigt att du lär honom finska också. Min man är född i Finland och pratar finska med sina föräldrar, men inte med sina barn. Han har inte känt det naturligt, säger han. Lite synd...