fredag 12 mars 2010

pirog supersize (utan jäst) och yvig morotssallad med dillvinegrette



1. Hacka en gul lök och riv ca 200 g rotselleri, mjuka upp i panna med lite olja och lägg på tallrik.
2. Fräs 500 g nötfärs, salta och svartpeppra, ha i 2 msk tomatpuré och lika mycket senap. Tillsätt 2 dl vatten och så löken och rotsellerin.
3. Degen: 5 dl vetemjöl (alt 4 dl vete och 1 dl grahams), 1 1/2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 3 msk olja och 1 1/2 dl vatten arbetas ihop. Kavla degen sedan mycket tunn på ett mjölat bakbord, lyft över på en smord plåt och häll fyllningen på mitten, vik ihop och nyp kanterna. Pensla med ett uppvispat ägg oich strö över sesamfrön eller nån örtblandning.
Grädda i ugn (200g) i ca 25 minuter.
4. Sallad. 1 kruka krispsallad, en halv gurka, en halv tunt skivad rödlök och hyvlade (potatisskalare) morötter.
5. Vinegrette: Finhacka en halv kruka dill, blanda med 2 msk olja, 1 msk vinäger och 1 msk vatten. Häll över salladen och servera till pirogen.
Låt det väl smaka!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Usch vad hungrig jag blir! Vad spännande det verkar alltihop!
//Maggan1

Helene sa...

Jag blir så inspirerad av din matlagning! Älskar också att laga och äta god mat Idag ska jag testa på att laga piroger för första gången. Är alltid lite nervös när det är jäst med i det hela... Sen vill jag säga grattis till Marcus och så tar vi och skiter i alla negativa kommentarer, va! ;-)

Kram

Anonym sa...

Men tack så himla mycket för att du just gav mig världens sämsta samvete, hehehe....
Du ÄR ju värsta "MAT-TINA"!

Varför inte göra en kokbok för gravida!?!?!;)

Kram och hjääääälp från en fantasilös "kock"!

/M. Moberg

Mandisen sa...

Tack! Ska prova i veckan!

Anonym sa...

Så smarrigt det ser ut!
Älskar piroger, både Karelska (som jag gör då o då) och liknande den du har gjort här och så inbjudande läckert dukat upp:)
Nu måste jag bara kolla om jag har ingredienser till den hemma... fick sån inspiration av dig :)

Kram/Tuvstarr