onsdag 16 februari 2011

att vaccineras eller inte vaccineras -det är frågan

Tappraste Mimmi fick sin andra spruta på BVC idag och det gick bra även om hon blev rätt ledsen i ögat direkt efteråt, något som tack och lov snabbt gick över.
Det var läkarkoll också och allt såg bra ut. Jag passade på att fråga om det var något att tänka på inför vår två månader långa Rom-resa och fick rådet att vaccinera båda barnen mot tbc före. Dvs typ nu. Imorgon.
Är själv vaccinerad iofs och det går ju bra, men så läser man om det -försöker hålla mig till fakta men snubblar hela tiden in på skräckhistorier- och blir tveksam.
Vad svårt.
Skitsvårt plötsligt.
Fast samtidigt.
Både Finland och Italien anser vara lite av riskländer tydligen och med våra rötter där och så denna kommande resa till Rom och resor överhuvudtaget som vi lär göra i framtiden ditåt och annanstans så tyckte läkaren och sköterskan att det skulle vara bäst för de små att vaccineras. Och bäst för de små vill jag, vi ju! Såklart.
Försöker stenhårt välja tillit för om jag inte litar på dom där på BVC, varför skulle jag då gå dit överhuvudtaget och jag har ju redan valt att lita till det allmänna vaccinationsprogrammet (tycker det är ren lyx på många sätt att bli erbjuden skydd från tidig ålder) och då måste jag ju kunna lita till att de vet vad de pratar om i det här fallet.
Tänker jag.
Ändå tvekar jag just nu.
Har tid imorgon på eftermiddagen och ikväll ska vi besluta oss.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var tvungen att vaccinera mig mot tbc för ett år sedan då jag läser till lärare, och det var ett krav för att få lov att praktisera i förskolan. De hävdade att tbc är påväg tillbaka.

JenL sa...

Well, if they think it would be a good idea...I know my stepsons (född 91) weren't vaccinated against TBC and when they got into contact with someone who was sick, we all had a big scare.

The only thing that I would think about is do they have to have the vaccination tomorrow or can it wait another week ? I don't know when you travel to Rome but Mimi just got one vaccination, to top that with yet another one.. I don't know. Can a small body handle all this without being too stressed ? Not that she gets sick. But I am sure you will make the right decision that suits your family and situation best.

Anyways, I wish you a nice trip.

Anonym sa...

Hej där! I och för sig tycker jag nog du kan lita på BVC-läkarens rekommendation. Men om ni är tveksamma så finns det ju en vaccinationsmottagning på sjukhuset i Linköping (kolla på nätet, dom har telefontid bland annat på torsdagförmiddagar mellan 9 och 11). Där är dom ju definitivt specialister på vilka vaccinationer som behövs till olika länder.
När man själv försöker hitta fakta så blir det lätt som du själv skriver, man nubblar in på olika skräckhistorier, och dom ska man inte ta till sig av, utan det säkraste är att lita till det som vårdpersonalen säger, antingen din BVC-mott som du ju har förtroende för eller så slår du en pling till vaccinationsmottagningen i Linköping för en koll om dom rekommenderar samma som eller inte.
Det är mitt råd i all välmening.
Kram Maggan1

malin sa...

Hejsan! Jag arbetar med invandrarungdomar som är en "riskgrupp" för tbc. Jag kan själv inte få tbcvaccin utifrån att jag testaat positivt. Därför valde vi att ge vår dotter tbcvaccin, utifrån att jag skulle kunna ta med mig smitta hem. Hon fick vaccinet när hon var runt ett, har mått bra efter det. Det enda man bör tänka på är att sårskorpan spricker upp och såret vätskar och är öppet ganska länge, därför är det inte så smart att vaccinera nära inpå en badresa eller nära sommaren. Signe fick sin spruta runt den här tiden på året, då var allt fint till sommaren och hon kunde bada och plaska. Vi satte ett vattentätt plåster över såret när hon badade hemma. Vi upplevde inte att hon kände nåt obehag över sårskorpan . Malin

Tina sa...

Tbc ansågs ju i princip utrotad för inte så många år sedan. Sedan dök den upp igen och verkar ha fått fäste. Är inte helt överens med socialstyrelsen om att vaccinera barn mot alla barnsjukdomar, som görs nu, men Tbc känns tveklöst som en BRA vaccination! Att som spädbarn få Tbc tror jag är mindre bra.

Vill också passa på att åter tacka för din blogg, du är så helmysig i dina kommentarer och betraktelser!
Tina

Joakim sa...

Måste säga att det låter konstigt att Anonym var tvungen att vaccinera sig mot tbc för att hon/han läser till lärare. Jag läser också till lärare, och det är absolut inte någonting de ens pratar om att vi skulle behöva vaccinera oss.

Joakim sa...

Och BVC-läkarens rekommendationer behöver absolut inte vara de bästa. Alla läkare har olika tankar om sådant här, så det bästa är att vara, som ni är, lite kritiska, och söka information själva. Gärna prata med fler och få råd, och sedan ta ett beslut utifrån egen kunskap, nyfunnen kunskap och rekommendationer.
När man läser vilka som är i riskzonen, så tillhör ju inte era barn den kategorin. Men ni får såklart ta det beslutet själva. Men ni gör klokt i att fundera och inte bara göra det med en gång. Det finns ju en anledning till att vaccinet en gång togs bort ifrån de vanliga barnvaccinen.

susa sa...

Hej! Jag är själv uppvuxen i Rom o reser ofta dit m barnen. På BVC har ingen pratat om tbc, däremot har de lagt till vaccin mot Hepatit B (som vanligtvis inte ingår i vaccinationsprogrammet) just m tanke på att vi ofta är där. Man kan inte annat än lita på de råd man får, och vi ska nog vara glada att det finns och att vi har tillgång till vaccin, även om det ibland kan vara svårt att ta ställning...
Lycka till o njut av våren i världens vackraste stad ;)

Maria sa...

Hej Jonna!
TBC vaccinationen tycker jag är bra. Jag har själv den pga finsk ursprung och arbetar inom vården.
Min bästa kompis farmor har fått TBC nyligen, den smittsamma.Farmodern har tydligen blivit smittat i yngre åren och sen dess legat latent i kroppen och nu när hon har blivit sämre i andra sjukdomar och nedsatt immunförsvar så utbröt hennes TBC. Hon låg isolerad i flera veckor, minst 6 månaders tablett behandling och alla i hennes omgivning ska testa sig mot TBC. Min bästa vän testade sig och hon har TBC! Men hon är inte smittbäraren men hon måste ändå genomgå behandlingen. Hon har även två barn 2 och 7år och dessa barn testades också...ingen TBC som tur va. Men bästa kompisen ska vaccinera sina barn efter detta.
Visst är TBC behandlingsbar men när man är ett litet barn så är det inte kul och äta medicin i flera månader.

Lina sa...

Jag har vaccinerat mig själv (jobbar inom vården så det var mer eller mindre ett krav för att få jobba, känns konstigt läsa att Joakim som läser till lärare inte behövde det när våra vänner som läser har behövt det) hur som haver så ansågs det inte nödvändigt att vaccinera för några år sen men jag valde att vaccinera båda mina barn och har då inte sett några "konstiga" effekter på dom.
Hoppas ni får det gott i Italien, vi reser dit om ett tag med, ska bli så spännande se Rom.

Anonym sa...

Jag och min man bestämde oss för att vi ville vaccinera våra barn mot TBC eftersom vi precis som Malin sade här ovan jobbar med folk som är smittobärare och vem vill veta att man smittat sitt barn med en sådan sjukdom!?

TBC-vaccinte är så "gammalt" så jag skulle inte oroa mig för eventuella risker. Vi fick för övrigt sprutan gratis på BVC där barnen är "hemma" (och vi med) och de är vana att ge barn sprutor.

:-)

Hoppas att övriga förberedelser också löser sej!
//Emma

Imosa sa...

Anonym var tvungen att vaccinera sig då hon suklle praktisera i förskolan. Kanske en förskola med ökad risk - eller ett område med ökad risk? Den där nya varianten av tbc som kommer från Ryssland verkar ju inte heller vara att leka med :/

Josefine sa...

http://josephines.blogg.se/2011/january/tbc-vaccin.html

jag har haft samma dilemma. vaccinera eller ej. vi har just nu bestämt oss för att vänta. men vi får se om vi hinner ändra oss. nyfiken på ditt beslut!

mysig blogg! ramlade in på den när jag sökte på dear zachary och har nu lagt till den i mina favoriter!

Anonym sa...

Joakim och Imosa: Jag läser på Malmö Högskola. Det är kanske olika rutiner vid olika högskolor och kommuner? Vad vet jag. Som Imosa säger var det just för att praktisera i förskola, inte skola. Där behöver man inte tbc-vaccin. /Anna, egentligen inte särskilt anonym.