söndag 5 december 2010

frågor och svar

Det var lite smått och gott i frågeform som kom. Inga mängder direkt så jag antar att de flesta är nöjda med informationen de får, alternativt kräks på all finnjonna-kunskap de blir tvingade på. He he.
Hursom, här kommer svar på tal.

Kan man "ärva" italienskt medborgarskap i flera generationer utan att bo där?
-Ingen aning. Våra barn fick italienskt medborgarskap också eftersom kvinnan på finska ambassaden som tog hand om passansökan (finska blev det direkt vid födelsen eftersom jag är det) frågade om de inte skulle ha pappas med och jag sa visst och då ringe hon ett samtal till skatteverket som missat det och plötsligt hade de dubbelt.
Det finska ärver man per automatik om ogifta mamman har det, men om jag tex skulle ta ett svenskt också kommer jag få frågan efter ett antal år om jag fortfarande vill ha kvar mitt finska medborgarskap och måste då motivera varför. Så var det för min ena bror som ju är dubbel.

Hur förhåller du dig till uttrycket "Om man aldrig hört talas om kånkelbär så har man garanterat egna"

Finns det någon motsvarighet i finska språket?
-Ha ha. Ingen aning här heller så jag antar att jag har egna.
Fast vad är det för något? Kånkelbär? Äter man? Eller nej, de är små bajskockor va? Som hänger kvar? Eller något med stjärten iaf tror jag plötsligt. Hemorrojdflärpar? Nej, gud jag vet inte. Pinsamt om det är något man äter och jag börjar associera fritt kring anus. Ja ja. Jag får ta det och enligt uttrycket har alltså egna nu garanterat. Kånkelbär. Fniss, låter roligt. Har vetat någongång vad det är men kan inte komma på finska motsvarigheten.


Jag är nyfiken på vad du tycker om vagnen? Tex hur den fungerar i snö :)
-Gillar vagnen, fast klart mer på bar mark. Den är smal i handtaget och lite svår att köra i snön, men hjulen är stora om än bara tre så det går ju hyfsat lätt åtminstone om jag jämför med andra smidiga vagnar med små rörliga där fram, fast risken att välta finns där om man ger sig på snövallar eftersom tyngdpunkten kommer så högt med stora syskonet där uppe! En varning! Mimmi ligger alltså fortfarande och Milo är upptill i syskonsitsen så jag längtar till Mimmi kan vara i den där nere och Milo får den stora bekväma, tror han kommer gilla att sitta i vagn mer då. Det har varit lite kinkigt på sistone.

Hej Jonna
när jag väntade barn 1977 med en finne så fick jag en finskkorv som hette löradagskorv finns den i affären där du handlar???????
-Japp. Lauantaimakkara. Finns på Lidl med tror jag.


Hur länge ska du vara mammaledig och vad ska du göra sedan?

-Till nästa sommar i alla fall. Har ett jobb som på många sätt är fantastiskt och som jag på vissa sätt vill tillbaka till men känner samtidigt att jag kanske har gjort mitt där? Skulle vilja plugga också, men vad är frågan. Sen finns lite andra projekt som jag ska ta tag i någon gång och varför inte sen...

hej jonna. jag undrar varför du bloggar?
-Började blogga 2007 för att ventilera allt det som hade hänt året innan och det som sen blev, barnlöshet, hormonbehandlingar och IVF. Att sätta ord på det jobbiga gjorde det mindre farligt och också mindre jobbigt på något vis. Och så har det fortsatt, nu är jag en lycklig, trött mamma efter ganska mycket motgångar och ventilerar det istället. Känns mycket skönt att kunna pladdra relativt fritt på egna villkor och om det sen på något sätt hjälper, roar, stöttar eller inspirerar någon annan får jag en fet bonus i själen.

Så ni ska inte flytta till Italien som en skvallerblaska skrev i veckan?

-Vi ska dit ett tag i vår. Är det tänkt. Ett par månader. Inte på obestämd tid som det så fint hette i tidningen. Allt är inte sant som står i de där aktualitetsmagasinen :-) 

Varför måste du förklara dig ? (Angående flytt till Sthlm? inlägget)
-Nej, det måste jag inte och gör jag inte. Det var mer ett högt funderande för mig själv över frågan flytt eller inte, som ni fick ta del av.får man fråga varför ni bor i norrköping??

-Kom hit 1998från Gävle för att plugga teater på Marieborgs fhsk, gjorde så, fick jobb, blev kvar. Importerade Marcus 2003-04 eftersom han ändå var på väg bort från Göteborg. Och på den vägen är det. Är aningen rotlös och letar efter någonstans att verkligen fastna och stanna.

Så ja. hoppas det duger för nu.
Har ni fler frågor, fråga här i kommentarerna så ska jag fförsöka se till att svara snart igen.
Puss och god natt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte jobbigt att ha så sena tider på barnen? Vi lägger våra små vid sju så sista ammningen gör jag vid sex. Sen är de visserligen uppe med tuppen så jag måste amma klockan sex varje morgon men gud så skönt att ha kvällen ifred!!!!/Amanda

Anonym sa...

Bli svenska medborgare båda två så slipper ni krångel. ENKELT . Nationaliteten bär man i hjärtat , inte i annars. Ni sviker inte era länder med att bli svenska medborgare. Traditioner mm kan ni ju ha kvar. Krama Milo o Mimmi.

Anonym sa...

Det här är kanske en lite privatare fråga. Jag har all respekt om du inte vill svara. Men jag undrar hur du/ni tänker kring de små frysta embryona ni har kvar. Jag är själv i samma situation och tycker det är jobbigt att tänka på att man inte klarar att ta ut alla. I USA adopterar man bort överblivna emryon men så gör man ju inte i Sverige.

Anonym sa...

Hej,
ska ni inte klippa Milo snart? håret kommer nog se lite tjockare och finare ut, än de testar som hänger runt hans söta ansikte.

lycka till,

Anonym sa...

Hej! Jag undrar om du och Marcus har funderat på att dela på föräldraledigheten? Varför/ varför inte i så fall? Tycker mycket om din blogg! :) Siri

Anonym sa...

Undrar hur det känns att ha barn så pass tätt? Jag tycker mig inte märka av någon direkt tvåbarnschock på bloggen.. Kanske gör det ni varit med om att man är lite impregnerad mot den typen av "lyxproblem"?
Ni har otroligt fina barn, brukar ju vara ett säkert tecken på rätt fina föräldrar också. Även om jag ju inte känner er så lite felmarginal finns ju. Tack förresten för Marcusbiljetter, min fina styvmor utropade sin nyvunna idoldyrkan av din man. Bäst jag slutar nu innan jag blir löjlig;-)
Go Jonna!/Sara i Blekinge