torsdag 2 december 2010

pass, tåg och ikea

Idag kom barnens pass. Snabbt jobbat Finland! För en vecka sedan var vi där på ambassaden, efter långa promenaden genom snöyran och idag landade de hemma hos oss och vad söta de sen var våra finaste. Så underbart fina!

Jag är inne i ett hemmaboande. Bokstavligt talat, hemma, inne och boar. Känns mycket bra att det äntligen så här drygt sju månader senare börjar kännas som ett hem det vi lever i. Mycket tack vare senaste Ikeajusteringarna som jag faktiskt är mycket nöjd med. Köpte en urtjusig taklampa också som jag har mycket höga förväntningar på, men olämpligt nog funkar visst inte ledningarna i taket så det sket sig för just nu, fast när väl även den kommer på plats tror jag det kommer säga klick på allvar.

Vi stannade hemma idag. Pest eller kolera lockade inte och med facit i hand så är jag glad att vi lyssnade på magkänslan. De två avgångarna vi hade i sikte (antingen eller) visade sig båda bli apsena så trots att jag jättegärna hade velat åka och saknar alla de mina så känns det skönt att ha sluppit SJAB och det energiläckage en galen försening hade inneburit.
Det är ju faktiskt så man nästan skrattar. Ena tåget var i tid från Linköping och hit men i Kolmården började problemen. Akut personalbrist var orsaken och jag kan inte annat än att fortfarande undra vart personalen tog vägen. Bara inte en tiger åt upp vederbörande, för akut låter ju nästan som om det hade kunnat vara en möjlighet, framförallt just i kolmården. Sedan fortsatte problemen och det var spårväxlingsfel, tåg före, tågmöte, naturhändelse och lite annat smått och gott, så som det bruakr vara med SJ.
Visst.
Det är snö.
Vinter.
Kallt.
Men så här illa ska det inte vara i ett I-land idag! Ett I-land som är så måna (säger de) om miljön och kollektivtrafiken (eller nej, det säger visst inte regeringen alls idag). År efter år.
Fem timmar satt hundratals människor fast i ett kallt tåg höromdagen, nära Norrköping någonstans. Det SKA INTE ta fem timmar att få bort människor ur ett trasigt tåg 2010. I Sverige. Hade det varit ett tåg som ballat ur mitt i Sibiriska vintern, i Sibirien, så kanske timmarna vore befogade, men Östergötland, hallå, här ska man kunna hjälpa nödställda snabbare.
Ja ja. Vi kom inte iväg och jag är ledsen för det. Nu vågar man knappt hoppas att vi kommer iväg nästa gång heller. Men det gör jag ändå. Om två veckor ska vi till gävle. Hoppas jag alltså.

Natti natti.

5 kommentarer:

Anonym sa...

vad blev det för lampa på ikea? nyfiken :) /Karin

Anonym sa...

Hej! chansa inte åka tåg med de små och bli sittande. Trafikverket (banverket) har låtit bli att underhåll i åratal. Dyra fina tåg har köpts in o det är ju ok men gamla vanliga rälsen klarar inte dem.. o ledningarna. Går dagligen förbi spår, o växlar från anno 1800 igenfrusna. Det handlar inte enbart om personalbrist högtalarna går på högvarv försening..Bygg nya moderna spår... Så längta inte ut i eländet. Apropå kaffe gillar inte Gevalia använder annat märke. Är petig ang. kaffe. Längta "hem" men går det inget flyg , kan inte era kommunikationer. f.ö så är det varga -vinter på hela kontinenten
. Bra att du nu är nöjd med ert boende. Felköp gör jag inte numera haar lärt mig efter ett antal misstag. Men fick en lång täckkappa , modern av en vän som är snygg men herregud den är ju för lång för mig också. Skall ge bort den till en uteliggare tror jag. i.ö flyttar jag tillbka allt julpynt som inte behövs avskyr överpyntade hem hos mig samlar bara damm o det har jag gott om ändå. Krama Milo-go o Milla.

Anonym sa...

Gott att du nu tycks boa in dig i ditt nya hem och trivas för det är ju så viktigt Jonna. Hoppas dina föräldrar kan komma till er.Jag som följer din blogg ibland märker ju hur himlans glad du är när du är med dina anhöriga.Dom betyder tydligen väldigt mycket för dig helt klart. Kanske du kan flytta dit eller i närheten ? Tiden går...

Helene sa...

GP ska ha ett stort reportage på söndag om SJ och det tydligen omöjliga i att få tågtrafiken att fungera så fort det kommer tre snöflingor och blir lite kallt.

Anonym sa...

Snabb passhantering, toppen skött!
Skönt att du/ni börjar boa in er i lägenheten, det tar ju tid att hitta sig själv till rätta. Kan behöva ändra om och köpa till saker under en längre tidsperiod för att det ska bli bra.
Det där med Akut personalbrist mitt i Kolmården verkar ju urskumt! Finns det något svart hål där som personalen bara försvinner ner i, eller vad 17 håller SJ på med? Ja, ja vad ska man säga mer om det hela? Inget.
Verkar inte som det är läge för vuxna vare sig med eller utan barn att ge sig iväg med SJ i dessa dagar.
Ha det gott i hemmets sköna vrå!
Kram Maggan1