onsdag 16 december 2009

nu är man hemma

Det hade gått bra här hemma medan jag var och upplevde Prag.
Såklart.
Var aldrig orolig. Skönt med semester när man verkligen kan koppla bort det vardagliga vilket ju på något sätt är tanken med semester och det kunde jag -koppla bort och av.
Rätt bra.
Hel är jag aldrig och därför heller aldrig fullt avslappnad om jag inte har mitt barn hos mig, men jag kunde må bra och njuta av det andra utan för mycket skuldkänslor.
Väl hemma känns det lite som om jag smitit från mitt ansvar i några dagar för mycket. Gillar inte känslan alls och försöker skaka av mig bäst jag kan, för vad bra kan komma därav? Lite lättare är det nu när hemmet är blivit städat (nåja, lite bättre hade jag kunnat feja) och skafferiet åter fyllt.
Förutom städ och handlande blev det en dag på öf idag. Kul och full fart.
Milo har varit glad och sprallig.
Ute är det snö och vinter. Skönt och på tiden. I Gävle nästa vecka blir det kanske pulka om vi fortsätter ha tur. Tänk så häftigt! Pulka med Milo. Längtar.
Nu ska den här tröttapan sova.
Har påbörjat ny bok som jag ser emot att bäddra i. Den förra Dödergök, var väldigt bra. Rekommenderas.

God natt.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart förstår jag att det har det funkat bra hemma medan du varit borta! Marcus fixar det han ska fixa! Och du är värd din semester! Du behöver inte ha några som helst skuldkänslor! Men det är så typiskt mammor att sådana infinner sig, glöm dom! Du har inte smitit från något ansvar!
ÖF är bra för både dig och Milo!
Snö ska det bara finnas över jul, då ska man åka pulka och kälke. Sen kan snön försvinna och vi får tillåtelse att längta efter våren, ljuset och alla vårblommor!
Har du skrivit en bok som heter Dödergök? Skriver du en ny bok nu? Eller fattar jag helt fel? Tacksam för svar om du vill på din blogg!
Ha det gott! Har precis sett Kvällsöppet med Marcus och Ekdal, mycket tänkvärt program!!
Kram och god natt! //Maggan1

Linuxtjej sa...

Har du läst boken "Bitterfitta" av Maria Sveland? En mycket bra bok som tar upp precis det du skrivit i inlägget, varför ska vi känna det som om vi blir dåliga mammor för att vi åker bort ett tag och får "starta om" oss, när barnen är små? Om en man hade gjort samma sak hade ingen ifrågasatt det. Boken handlar inte bara om det, utan om kärlek, rättvisa och förhållanden generellt. Helt fantastisk! Fick mig att verkligen börja tänka och känna igen sig i alla dessa skuldkänslor man har som mamma.

Anonym sa...

Jonna, inte bra att klaga på städningen. Nu blev jag lite besviken på dig. Alla gör vi så gott vi kan, eller hur. God Jul till er alla tre. Kramen Monika.

Annika M sa...

Du har inte alls smitit ifrån något ansvar. Milo har en pappa också. Nu var det dags för Milo och pappa att få lite tid tillsammans. De är nog överlyckliga för att du gav dem den möjligheten.

Med tiden lär man sig mer och mer att slappna av utan sitt barn nära. Men även jag tycker det är jobbigt ibland. Det var ganska mysigt att tvingas vabba idag med fyraåringen. För att få lite mamma-son-tid bara vi två :)

Anonym sa...

Jonna, jag fattade väl helt fel när jag läste din blogg igår kväll. Du hade naturligtvis läst klart en bok som heter Dödergök och hade börjat läsa en ny. Så måste det ju ha varit. Men du vet, eftersom du skriver så bra så tänkte jag i all hast att du även skrivit en eller kanske flera böcker som jag missat.
Men så kan det bli ibland. Kanske gav smilbanden lite gymnastik i alla fall, mina fick gymnastik när jag insåg hur fel jag läste in din text.
//Maggan1

Anonym sa...

Ja, just nu är det rejält med snö här i Gävle!
Ha inte dåligt samvete Jonna!
Du var väl värd din semester, det är sånt som gör oss till bättre mammor ju!

Stora kramar Tess W

P sa...

Välkommen hem.
Jag har precis köpt en bok, nämligen Marcus bok "Svarta vykort". För fyra veckor sedan födde jag min första son som hade dött i magen. Jag känner igen mig otroligt i den boken. Tårarna rullar ner för kinderna.

Maria Moberg sa...

Snön ligger fin och vit. Lyser upp det mörka och karga! Härligt att du fick en liten minisemester så här före jul. Förstår att du inte behövt känna oro med en pappa som Marcus. Men visst saknar vi alltid våra små när vi är ifrån dem. Vore nog märkligt annars:)

Ibland blir vi kanske t o m bättre mammor om vi får känna den där längtan och sen återförenas med våra juveler igen.
För att älska de för mycket går ju bara inte!

/Maria

Anonym sa...

du känner att du "smitit från ditt ansvar" när du ger dig själv en välbehövlig vuxen/egentid. Du var borta en helg!! Och så tycker du det är märkligt att folk reagerar på att Marcus är bortrest JÄMT?

Maria Moberg sa...

Vad är det med kvinnor i vårt land!? Är Jonna den enda som känner dåligt samvete när hon åker iväg för det första?

Och ska folk som inte har en aning om hur Marcus är som pappa klanka ned på honom för det andra? Äh lägg ägg!

Jag är en ensamstående mamma till tre barn och gör ALLT för mina barn! Får jämt höra vilken kärleksfull och ständigt närvarande mamma jag är och de få dagar på hela året som jag inte har barnen hos mig känner jag ändå ett visst styng i hjärtat. Älskar man något mycket och passionerat så känns det ju när man är ifrån varandra!

Jonna älskar sin son oerhört mycket och Marcus likaså! Det trodde jag att de flesta hade insett! Och att känna viss skuldkänsla hör ihop med att man är en mor som bryr sig mycket! Fler borde känna det. Det är ju inte så att Jonna behövde gå i terapi efter några dygn i Prag, och Marcus kan tydligen inte tillräckligt intyga sin närvaro hos sonen för några inskränkta.

Att känna att man smiter ansvar brukar höra ihop med att man levt och lever väldigt nära sitt barn. I början när man separerar från barnet så känns det som skuldkänslor och har inget med att pappan eller någon annan inte funnits där. Vi tjejer måste ju också medvetet våga släppa taget.

Sen är jag personligen supertrött på att läsa dessa "anonyma" anklagelser mot Marcus som vad jag förstått INTE alls är borta jämt. Han verkar tvärtom finnas med och bry sig ständigt! Vi lever i Sverige 2009 och tåg, bil och flyg gör att vi fort tar oss fram mellan platser!

Tror att Jonna är vuxen nog att säga ifrån om något vore fel!

/Maria

Anonym sa...

Det är bra att du inte var orolig när du var i Prag, men klaga på städningen inte bra. Blunda! o var glad alla gör så gott de kan. Vi städar olika. Samma hos min mamma kommer manma inte in i köket knappt för vi kan inte diska alltså stapla disk som hon. Pappa med humor sa kasta ut det som går sönder. skratt! kvinnnor sluta klaga på era män de är lika bra med barn som ni men kan inte amma o föda barn. Det är inte frigörelse att ständigt klaga på dem, de gör saker annorlunda, disk städning är ett rationellt projekt. Städa inte efter mannen det är inte bra för förhållandet, ingen har dött av dammråttor. Trams om revirtänkande.. Beröm skall han ha istället har ju gjort sitt bästa. Mat fanns hemma bra Marcus. Åk pulka ha roligt , svinkallt här 10 och fuktigt. halt. Men blir vackra vinterbilder som skall tas nu. Böcker är bra läser alltid. Du har inte smitit du behövde semester så åk igen när du kan. Dåligt samvete för vad? Du är ju o förblir mamma. Släng skuldkänslorna i närmsta sopetunna. Krama MILO!

Anonym sa...

Skönt att du kunde njuta av att vara borta! Skönt att det gick bra där hemma, trist att du ska behöva känna skuld, ens den minsta lilla när du kommer hem...

Anonym sa...

En god regel för hur länge en mamma kan vara borta från ett barn är: 1 dag/ barnets år. Alltså är barnet 2 år, 2 dagar osv. Barn har en helt annan tidsuppfattning än vuxna.
Tack för ordet!

Mia, 5- barnsmor i Stockholm

Anonym sa...

Hej! Bra att din semester blev succé. Läser mycket o försöker skriva upp alla tips o komma ihåg dem var jag lagt lappen. Marcus jobbar mycket o många klagar på honom det är inte juste. Han har ju det jobb han har. Snart i alla fall jul , o snö t o m o ni får fira hos dina föräldrar det blir ju bra. Krama Milo o trevlig helg.

Anonym sa...

du var värd varenda sekund av din resa Jonna!big time, your time. Jag tycker inte att skuldkänslor hör ihop med att man bryr sig,har du hört nån man säga samma sak? Nä du,det är helt o hållet kvinnan förunnat.

f.d Barnmorska. sa...

Du har inte gjort något fel, utan det du gjorde var att få en hel del egentid, det mår ingen av er dåligt av, tvärtom. Han har ingen som helst tidsuppfattning utan kände att du bara var borta en kort stund. Gläd dig åt den först Julen med honom nu och ha det så bra ni bara kan.