måndag 28 december 2009

se men inte röra

Det här om att studenter känner på/i sövda kvinnors underliv utan kvinnornas vetskap är ju för i sjutton rent skit. Får lätt ågren av att bara läsa om det. Mycket för att jag själv de senaste åren legat sövd med benen i vädret fler gånger än jag kan räkna till och att det väldigt ofta de vakna stunderna med benen riktade åt samma håll varit mången student som fått kika in där i heligheten.
Fast då med mitt godkännande såklart.
Eftersom cerklaget nästan är (var) lite unikt så tänkte jag att var så god -lär er och hjälp någon i framtiden. Någon gång måste ju vara den första att se allt och mig fick de "gladeligen" titta i. Fast då bara just titta -aldrig röra.
Hoppas verkligen läkarna under mina sövda stunder varit måna om min integritet och inte välkomnat någon att gå steget längre. Fy för i fan.
Allt ska man behöva läsa.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Usch man kan inte få ha sin kropp ifred . De borde fråga , är man vaken kan och säger man nej till att vara försöksobjekt om man inte vill. Fy-fasiken för detta. Skäms läkare. Kvinnors kroppar är våra egna . Basta.

F.d Barnmorska sa...

Vad bra du skriver, nu vill jag önska dig och de dina Ett riktigt Gott Nytt år, en sådan hälsning skickar jag till Maggan också, Själv är jag på väg att arbeta för Läkare utan gränser ett tag. Ta väl hand om Er.

Maria Moberg sa...

Sen läkare nästan nonchalant tog för givet att studerande ska vara med på undersökningar så började jag säga ifrån. Kändes inte bekvämt att ha fem mycket unga människor runt sig när man själv var i deras ålder. Har dessutom numera enbart kvinnliga gynekologer. Tyvärr missbrukar läkare sina positioner och när vi är sövda har vi noll koll på vad som sker.

Har läkare och annan sjukvårdspersonal i släkten och har hört en hel del skrämmande saker! Men man får väl ändå försöka utgå från att man får rätt och bra vård när den krävs. Annars blir man nog paranoid! Känns något mindre bra måste man våga säga ifrån. Läkare och sjukvårdspersonal är inte Gud!

Hanna sa...

Jag har också en klump i magen av det där. Jag har, precis som du, varit sövd för operation av livmodertappen.

Vad är egentligen definitionen av våldtäkt? Om man inte får stoppa in saker i underlivet på personer som sover, får man då göra det om de är sövda? Att man som patient är totalt utlämnad till läkaren gör ju saken tusen gånger värre.

Fa satan för läkarna, även om jag är sövd så är väl min kropp min? Det är väl fortfarande jag som bestämmmer över den?

Det måste ju vara brottsligt att göra såhär?

Anonym sa...

Bra Jonna att du tar upp frågan, den är superviktig!
Läste artikeln och blev fundersam. Journalisten skrev ”säger en källa …”. Är ”källan” så tillförlitlig att man ska publicera såna här artiklar?
Vi har strikta etiska regler bl a inom vården. Vi har lagar för vården, bl a SKA hänsyn tas till patientens integritet och önskemål. Jag som patient bestämmer, om jag inte missuppfattat allt.
MEN alla är ju inte ”riktiga” specialistläkare så där hux flux. Alla läkarstudenter måste få lära sig teori och framför allt praktik. Utan det får vi inga specialistläkare i framtiden.
Här kommer bl a etiken in i bilden. Man frågar mig (patienten) om det är ok att studenten är med vid undersökning/undersöker och jag anser att man frågar UTAN att studenten är med. När det gäller sövda patienter är det av yttersta vikt att jag kan lita på personalen som hanterar mig när jag är sövd, att jag behandlas med respekt, att min integritet beaktas! Jag har många gånger legat med benen i vädret både vaken och sövd och vid flera tillfällen efter förfrågan tillåtit studenter att vara med. Hoppas jag kan fortsätta att ha förtroende för sjukvården och att läkarna är måna om mig och min integritet.
Ska bli spännande att följa det här ärendet i Aftonbladet. Har ”källan” rätt är det beklagligt för sjukvården. Har ”källan” fel är det beklagligt för journalistiken. Och till sist - har ”källan” brustit när det gäller vårdens tystnadsplikt?
Det är jättetrist att den här typen av artiklar publiceras enl min mening. Fakta först, sedan artikelpublicering, inte tvärt om!
//Maggan1

Anonym sa...

Har som du varit sövd vid cerklage.

Jobbat på gyn under -70 och -80 talet i perioder. Har aldrig varit med om att sövda patienter undersökts av kandidater. En patient ska alltid bli tillfrågad om man går med på att ha personer under utbildning inne på rummet. Gäller alla typer av läkarkontakter.

Visst behöver man under utbildning få öva och lära sig. Men inte utan patientens medgivande.

/Karin

Anonym sa...

Bra, vettiga och viktiga åsikter och synpunkter från alla! Ska som sagt bli intressant att få följa upp det hela via Aftonbladets journalist, när den interna utredningen är klar.

Till F.d Barnmorska: Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År och också ett stort LYCKA TILL i ditt arbete för Läkare utan gränser! Var i världen kommer du att jobba, hade vart kul att höra. Ta väl hand om dig också.

Jonna: Tack för alla fina texter du skriver! Önskar naturligtvis Dig, Marcus och Milo också ett riktigt Gott Nytt År och var rädda om varandra!

Kramar från Maggan1

Anonym sa...

GOTT NYTT ÅR TILL dig och MILO o MARCUS. 2010 blir ett toppenår bestämmer vi NU! Milo blir 1 år bara det! Kram från oss som halkar oss fram i vintern men vi trivs ju med det annars bodde vi inte här i Norden.

Unknown sa...

Hej!
Snubblade in på din blogg för första gången nu i eftermiddag, på årets näst sista dag. Bättre sent än aldrig.

Fin och personlig blogg, kommer garanterat att besöka dig igen.

Hoppas att våra vägar möts via våra bloggar under 20hundra10.

Må så gott & Gott nytt år
Mvh Camilla, En mammas dagbok