onsdag 23 november 2011

alla barnen badar utom...

Älskade Milo får fortsatt stanna hemma . Han har åkt på samma ögininfektion som Mimmi hade i helgen. Imorse kunde han knappt öppna ögonen för allt klegg som runnit och stelnat under natten. Så synd om. Och han som bara vill uuuuuuuut.
Vi är alla rätt mycket under isen just nu och jag vet i 17 hur orka till andra sidan sverige för bröllop på lördag. Men det är väl "bara" att rycka sig i nackskinnet och hoppas det ger med sig. Barnen stannar i alla fall hemma har vi bestämt och det känns bra så.

Igår hade vi en intressant diskussion jag och Milo.
Han och Mimmi badade på kvällen och sedan var det dags för Milos alla mjuka bebisar att ta sig ett dopp. Tyckte Milo. Dumma mamma satte stopp för de planerna precis när nallekanin var på väg i badvattnet och när flodhästbebis kom flygande var jag redo.
Milo såg helt oförstående på mig och menade att vauva (=bebis) paati (=bada). Tää (som i herrn själv) o mimmi baati, tää (som i herrns) vauva ocko paati.
Jätteenkel matte ju.
Egentligen.
Bebisar eller barn badar.
Punkt.
Men mamma säger nej och killen förstår inte alls varför det var så fel i att bli blöt för tygsakerna när nu han och Mimmi bara stunden innan blivit blöta. Han hämtade till och med sin handduk för man torkar ju efteråt.
Jag vann (tror jag) till sist diskussionen eller kriget som det nästan utvecklades till och vi började läsa bok med alla bebisarna. De riktiga och de i tyg.

Nu ska jag tvätta ett riktigt smutsigt hår.

9 kommentarer:

Elin sa...

Hej Jonna!
Här kommer en nyfiken fråga. Lär ni barnen både finska och svenska, eller bara finska. Eller pratar de finska med dig och svenska med Marcus? Det verkar ju som Milo pratar finska med dig iallafall? Jag är som sagt bara nyfiken.

Och sen kanske en konstig fråga, men jag undrar om DU har en sådan charmig finsk brytning som Marc Levengood (och de flesta finländare som pratar svenska kan jag tänka mig)...

Hoppas du inte tog illa upp av mina frågor.. Kram :)

Anonym sa...

Låter som om han hittat på ett eget litet språk. Jag såg filmen på honom när han gick med telefonluren och pratade med Mormor, jag funderar på om han är sen på pratet, missförså mig inte nu, men dom brukar prata reletivt rent vid snart 3 års-ålder.....

Anonym sa...

Vissa Mammor tyckts tycka att det barn det fått ska vara lika felfritt som en vara de köpt.De jämnför,betraktar sina barn som sin flotta bil,villa,köpelägenhet.Barnet MÅSTE vara helt korrekt utåt.Fasaden måste hållas.Samtidigt är det krig i världen som en del blundar för att engagera sig i .Lättare att dyka ner i chips/dip och se DUmmedummeprogram på tv FÖR ATT DET ÄR JU SÅ OTÄCKT DÄRUTEPRAT.Kanhända att tvåspråkiga barn( ev.finns det forskning på det?) tar läängre tid på sig.Och problema? Måste ju vara en fördel,berikande att sen barnsben kunna två språk)... Kian

Bettan sa...

Jag har inte sett filmen på Milo i telefon, men OM han är något sen så är det normalt att flerspråkiga barn är det. De förstår precis lika bra som andra barn i samma ålder men det kan dröja lite innan språken sätter fart, men då vips så pratar de två språk helt flytande! Vilken gåva.

För jag antar att de pratar både finska och svenska. Vore ganska imponerande om de skulle lyckas med att inte lära sig svenska fast pappa pratar det:). Och mamma och pappa med varandra antar jag. Appro på Elins fråga...

Anonym sa...

kommenterar en som kommenterat här nyss, jag ville bara säga att jag har en son på snart 3 år och han är väldigt sen i sitt tal. Pratar inte mkt, men förstår och är en helt normal glad liten pojke, väldigt busig och aktiv. Vissa är sena i talet, vissa tidiga. Finns 2åringar som pratar som 5åringar, och det finns 4-5åringar som pratar som 2åringar också.. är så trött på att alltid behöva förklara det. Alla barn är inte supertidiga på allt. Så enkelt är det.Samhället är så stressat, alla barn ska va stöpta i precis samma form verkar det som. Många barn, speciellt pojkar, är sena i talet. Så enkelt är det.. kram till dig Jonna från en mamma med en pojk som är "såååå" sen i talet..

Anonym sa...

Det var ett attans tjohoandes om att ett inlägg angående sent prat. Att en kommentar kan ta upp så mycket tid med bemötande, jag ställde en vanlig enkel fråga om pratet och det skall väl inte behöva tjattras om det. För det första så tycker jag att barn skall lära sig ett språk i taget, och för det andra så kan jag väl skriva som yrkesman att om en 4-5 åring inte pratar rent så skall man nog söka hjälp.

Anonym sa...

Hoppas ni mår bättre nu alla i familjen!
Måste få säga att Birros Bord igår var mkt bra, hälsa Marcus det.
Diskussionen med Milo som du beskriver är väldigt kul. Men det är inte lätt att förstå varför tygbebisar inte kan bada på samma sätt som människor. Den förståelsen kommer så småningom.
Sen förstår jag inte varför man hänger upp sig på 2-språkighet. Det är ju toppen att från början i livet få med sig 2 språk, sedan kommer ju fler språk i skolåldern och då har man redan 2 gratis. OCH det finns inte 2 individer, vare sig barn eller vuxna, som utvecklas exakt lika. Varje individ är sin egen och utvecklas i sin egen takt. Jag kan inte förstå att Milo är senare i sin utveckling än normalt på den beskrivning du ger till oss.
Fortsätt på er inslagna väg vad gäller barnen och deras tvåspråkighet.
Kram från Maggan1

Anonym sa...

Jag har en kusin som träffade sin blivande man i Ryssland. De gifte sig, bosatte sig i Sverige och han gick en svenska kurs. De välsignades med en son och en dotter med kort mellanrum. Min kusin pratade svenska med man och barnen, medan hennes man pratade ryska. De första åren "pratade" barnen båda språken, de blandade dock friskt med orden innan de senare fick ordning på det. Idag går de båda i lågstadiet, och har inga problem att hålla isär språken. Jag tror att utvecklingen faller sig naturligt så småningom. Barn lär sig olika fort, det är naturligt. Visst hade jag själv lite svårt att förstå dem i början, när de blandade ihop språken, men då bad jag dem prata svenska med mig och så löste det sig. Det var lite kul att höra min kusin prata svenska med barnen och de ibland svarade på ryska, eller blandat ;)
Jag tycker att det är så fascinerande att så små barn kan lära sig två språk. Fantastiskt!
Kram Louise

Alice sa...

Anonym säger "För det första så tycker jag att barn skall lära sig ett språk i taget,"

Jag skulle vilja påpeka att det vad du anser inte är någon vedertagen sanning. Forskning säger att barn kan lära sig 2 språk samtidigt. Och (hör och häpna) även 3 språk samtidigt!
4 är lite knepigare då det inte finns tillräckligt med timmar på dygnet under vilka barnet skulle kunna höra alla språk.

Språk handlar inte bara om kommunikation, språket är en nyckel till kulturen. Till alla sagor, filmer, sånger, samtal.
Jonna gör ju helt rätt att tala finska med sina barn. Hennes barn får ju ett helt land i present :-)