onsdag 2 november 2011

kvadratsmarta funderingar

Vi gjorde det! Köpte en lägenhet. Ett hem.

Vårt första egna hem. Det är stort för två sjuttiotalister som ännu inte prövat de vingarna.
Här i Stockholm, på gatan intill denna vi just nu huserar i, fanns en fin liten sak som ville bli vår och det blev den. Trodde inte alls det skulle vara möjligt, men med rejäl kvadratmetersbantning och långa samtal med banken kom vi fram till att det visst går.

Det blev hastigt och lite olustigt ändringar i saker och ting tidigare i höst och med det och några andra otrevliga ekonomiska överraskningar hade det blivit alldeles på tok för dyrt för oss att bo kvar i denna företagshyrda en längre tid. Ja, redan kostar det mer än det kommer kosta oss snart, när vi betalar för något som faktiskt kommer bli eget.
Så vi började häromdagen kolla efter annat. Se men inte röra typ. Det började i alla fall så i söndags och i går skrev vi på kontrakt.
Lägenheten är verkligen jättefin och jätteliten, om man jämför mot det vi är vana vid vill säga. Ungefär hälften av vår i Norrköping.

Det är milt uttryckt rätt stor prisskilnad mellan städerna (iofs var vi aldrig i denna branch där nere, men bara det att stora sekelskifteshyresrätter står tomma i månader säger sitt om bostadsmarknaden) så färre kvadratmeter var ett måste för att ens kunna tänka realistiska tankar. Vi kollade i söndags även in ett renoveringsobjekt i grannskapet på 63 kvm. Budgivning pågår och den är nu uppe i dryga 3 000 000 kronor. Förstå alltså, över tre mille för en lägenhet som måste renoveras om helt och hållet innan du kan bo där. Jag förstår inte. Men det är lite annat än "hemma". Det man kan tro och hoppas på är ju att man får tillbaka pengarna när man väl är redo för det.

Just nu är vi bara så glada och tacksamma att Milo får gå kvar på sin förskola som han så börjat tycka om, Mimmi köar dit hon med så till våren hoppas jag lillpluttan får en plats i några timmar per dag med, så mamma kan göra annat.
Och så är jag glad att jag slipper branta trappor innan hiss och att en vagn får plats i hissen. Tjohoo.

Det som dock bekymrar mig just nu är hur i helskotta vi och våra grejer ska få plats. Har ju alltid tidigare bara tänkt på att fylla ut ytan. Nu måste jag först hitta den och fylla på. Och i. Under och över.
Det är ett projekt.
Kvadratsmart är ett nytt ord.
Det är inte jag.
Compact living, ja det har jag väl hört om men känner inte närmare till vad det innebär. Men kommer antagligen snart bli väl varse begreppet.

En utmaning. Jupp jupp.

Vår lilla återvändsgata.


Blir till att auktionera ut våra gamla möbler i Norrköping.


Någon som vill ha en säng med going up going down botten? Den är tip top och väldigt lite faktiskt använd då det var mest under graviditeten med Milo jag skulle upp och ner men sen oftast ändå hamnade i soffan.

Finns två stora fina gamla skåp/med och ett matbord och sex bra stolar från förra året.
Ja det blir lite att sälja av. Hoppas kunna skramla ihop till ny säng med förvaringslådaor undertill (kvadratsmart) och ett nytt litet köksbord att ha någonstans på det få kvadratmetrarna som finns och några garderober!

Kan blir kul projekt. Kan bli ett elände. Jag väljer kul!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Kort och gott - GRATTIS! till nya lägenheten. Allt övrigt ordnar sig! Gäller bara att skynda långsamt, men ändå skynda kanske??
Ser mysigt ut på bilden från utsidan. Självklart blir det ett KUL projekt! Ser fram emot att få följa projektet!
Kram till er alla från Maggan1

finnjonna sa...

Tack Maggan1! Jag låter som så många gånger förr dina uppmuntrande ord följa mig till nattvilan :-) Tusen tack, kram och god natt!

Anonym sa...

Grattis!:)
Mia i Norrköping

Anonym sa...

Hej Jonna!Jag är verkligen glad för dig och familjen att det löst sig på detta viset.Det är så viktigt att kunna landa i sitt alldeles egna lilla hem.Gatan ser mysigt ut på bilden.Jag har besökt Stockholm många gånger,men är inte så bevandrad på söder.Fint att Milo också kan behålla sin förskola.Apropå compact living,det har jag blivit varse om vad det innebär som flyttat från villa på 160kvadrat till etagelägenhet på 86
(inte dåligt)men en son har ett rum, och kök o vardagsrum är i ett,mindre förvaringsställen mm.
Jag skänkte bort en massa prylar o möbler(orkade inte sälja just då).Och som du nämner är det väldigt bra att bygga på höjden och sätta skåp/lådor under egna o barnens sängar...ja du lurar nog ut det själv,men det är faktiskt kul när man fixat till det på ett smart sätt.Ha det bra och lycka till,kram från M i Bohuslän

Anonym sa...

Stort grattis hela familjen till första egna bostaden! Spännande tid ni har framför er och härligt att du ser möjligheterna i olika situationer Jonna, inspirerande! Sen sägs det att skiten växer med kvadraten... ;)//Eva

Pernilla sa...

Grattis till nya lägenheten! Det klart det blir kul. Tänk att rensa ut allt man inte behöver och bara spara sånt som man verkligen tycker om! Man blir lycklig av att omges med människor man älskar, inte av stora ytor.

Imosa sa...

Wohoo! Kul med ny lägenhet och kvadratsmartutmaningen :) Du får väl be dina läsare (av vilka nog en hel del bor smått i Sthlm) om deras bästa förvaringslösningar och utrymmesbristtips!

Anonym sa...

GRATTIS till Ert första egna hem :D Gläds med Er.
Mvh Anette

Ditte sa...

Grattis och lycka till! Det blir säkert toppen med tiden. Har själv flyttat till mindre och vet att det är en skön reningsprocess att göra sig av med saker man inte behöver.

M.H sa...

Grattis :)Finaste området i Sthlm !
Hur många kvadrat blev det då ?

Anonym sa...

Vad roligt med en egen lägenhet! Grattis!
Det kommer säkert att gå bra att få plats i en mindre lägenhet. Jag flyttade själv nyligen från ett stort hus till en mindre lägenhet. Det går, men man får ha lite mindre saker och ha koll på var man har sakerna. Samtidigt är det skönt att göra sig av med saker man inte behöver, man har ju oftast mycket mer saker än vad man behöver.
Lycka till!

/Marie

Ann Christin sa...

Grattis! Jag har i princip alltid haft kompakt leverne, det kräver ordningssinne och eftertanke, men det är roligt. Jag hoppas att ni fick balkong, det betyder mycket när det känns "trångt". Vi äger en etta i Hägersten på 28 kvadrat, uthyrd fn, men utan balkong skulle man kvävas :)! Ett bra tips är bäddsoffa, för ni kanske fortfarande vill ha mor/farföräldrar och andra på besök?
AC

Under Cover sa...

Jag säger också stort grattis till nya lägenheten! Men jag måste flika in en liten invändning: varför skulle det vara den första "egna" bostaden bara för att det är en bostadsrätt? I min värld är den första egna bostaden lika gärna ett förstahandskontrakt på en hyresrätt.

Mina sa...

Grattis till nya lägenheten!
Jag tror det kommer bli toppen. Att inte har så fasansfullt många kvadratmeter är riktigt mysigt och skönt. Det är lätt att gilla stora ytor och mycket utrymme. Men om man väl bor i en mindre lägenhet som man trivs i, och man har allt det nödvändiga som man behöver, så känns det oftast så härligt. Så stor grattis igen. Hoppas att ni kommer att trivas. Jag tycker själv att söder är otroligt fint och trivsamt.

Anonym sa...

Grattis till egen lägenhet.
Jag har alltid tänkt att när barnen var små var vi alltid på samma ställe. Vi sa ofta att vi kunde bo på 50 kvm. IKEA.se har många inspirerande kvadratmarta tips på sin sida. Lådor under sängen är bra.
Det kommer att gå fint
Hälsar
Lena

Anonym sa...

Grattis vad kul!
Har inte tittat in på ett tag och blev väldigt glad över denna positiva utveckling efter allt elände. Lägenhet och plugg. Det är bra att du/ni tar saker i egna händer.

Är Stockholmare men var ett tag sen jag bodde litet och aldrig med barn så jag har inte så mycket att bidra med där. Vi flyttade ett par stationer ut för att få större eftersom vi hade bestämt att det var dags att skaffa barn. Tyvärr ekade lägenheten tom i många år innan ett litet ljus letade sig hit och nu trivs vi bra närmare naturen (ja ja, några träd och en gräsplätt då).

Men jag förstår att ni vill bo kvar nära förskolan så ni ska nog kunna knöa ihop er. Bättre värdestegring i stan också.

Kram

Anonym sa...

Grattis, men nu ar man ju forstas jattenyfiken pa hur mga kvadratmeter det blev. Later som 10-15 ;) men sa illa ar det val inte?

Johanna

Jeanette sa...

Vad roligt! Vi bor också smått i innerstan. IKEA har många bra tips tycker jag på compact living. En bäffsoffa är bra i v-rummet om man har övernattningsgäster, om inte er BRF har en gästlägenhet. Vi har t.ex Odda säng med undersäng (Ikea). Köpte den efter att ha sett den i följande blogg: http://husetvidkullbacken.blogspot.com/search?q=odda
Men om Milo inte är rädd för höjd funkar ju våningssäng med i barnens rum.

/Jeanette