fredag 12 juni 2009

medmänniskor?

Nu är Marcus hemma. Och jag lite gladare. Vicky hade varit och lämnat presenter på dörren och sånt piggar alltid upp! Tack sötnos!

Har bestämt att jag för ett tag inte ska kolla runt så mycket bland andra bloggar. Är för blödig. Känslig. En tönt med lätt till tårar. Det är jaktsäsong där ute och just nu jagar man bland annat Marcus. På alldeles för många håll (på bloggar och av bloggare jag läst och tidigare uppskattat) kan jag läsa all väders skit. Folk har rätt att inlägg efter inlägg skriva ner honom som människa och yrkesman och i kommentarerna som följer, håller andra (inte alla) med och nickar i snuskigt samförstånd.
Era jävla idioter vill jag skrika, ni känner inte honom. Håll käften! Men jag gör inte det, för käftar ska inte hållas, man får självklart skriva vad man vill. Tycka vad man vill. Det är ens rättighet. Men jag undrar -varför vill man? Behöver man? Vad får man ut av att tycka offentligt illa om människor och sporra andra till det samma?
(En helt annan sak är det om man går i polemik och tycker annat, något som alltid bör uppmuntras, men alltså inget jag pratar om här.)
Jag har mindre smickrande åsikter om en hel drös av människor, offentliga och inte, men känner inte att jag upprepade gånger måste rada upp dessa här och analysera och förklara varför jag tycker och känner som jag gör.
För samtidigt, vad vet jag egentligen? Och personen som kanske av någon anledning verkar som en pantad burk är ju faktiskt inte mer än människa. En med- sådan och varför skulle jag trampa på denne ens här hemma hos mig, fastän jag får?

Jag är såklart väldigt partisk i just det här fallet. Och en tönt som sagt, därför blir jag också väldigt ledsen när jag läser andra förlöjliga min Marcus, vackraste Milos fina papps.
Så ge fan i det!
Eller fortsätt för all del, det är ju er rätt.
Jag ska i alla fall inte läsa mer. Det är min.

14 kommentarer:

Malin, Lammhult sa...

håller med, och lider verkligen med er....känns som det är häxjakt på honom just nu.
har iofs bara träffat honom en kort stund men det räckte för att få uppfattningen om att han är en väldigt sympatiskt och varm människa som verkligen vill väl om folk och får dem känna sig som en i familjen.

mobbing är avskyvärt, vare sig det är på skolgården eller i cyberspace - har inte i detta fallet vuxna människor mer intelligens att förstå att vad de skriver och kräker ur sig sårar oskyldiga människor?!?! Uppenbarligen inte för annars får man verkligen hoppas att de inte betett sig som de gör!

Stor kram till er alla tre, syns snart igen inom en förhoppningsvis inte för avlägsen framtid!

Helene sa...

Hej Jonna!

Jag fattar inte detta blogghat mot Marcus. Jag fattar inte blogghat överhuvudtaget. Skulle mobbarna våga SÄGA samma sak ansikte mot ansikte? Själv slutar jag läsa bloggar där tonen är hätsk. Jag är hundmänniska och engagerad i hundfrågor även på nätet. Har fått sluta delta i ett hundforum, just p g a av totalt obegriplig smutskastning mot helt oskyldiga inlägg och kommentarer.

Veronica sa...

Hej på er!

Jag har med förskräckelse, som måmnga andra, följt detta drev och i vissa fall också försökt kommentera och visa min syn på detta. Men utan större lycka.

Jag tror att cyberrymden är full av för många jag, mig och mitt, att det glöms bort att det som skrivs för att öka på sin egen person faktiskt kan såra andra. Det kan sår nte bara det tänkta målobjektet utan också andra familjemedlemmar och vänner.

Internet gör det också möjligt att uttrycka åsikter anonymt, och därmed behöver man inte heller stå för dem som man annars måste göra. Man kan kalla nån idiot och önska livet ur den utan att visa sitt ansikte och ange sin indentidet. Som ett spöke kan man glida in och skrämma och såra människor man egentligen inte känner.

Tyvärr vet jag inte vad lösningen är, vi har yttrandefrihet och åsiktfriehet i Sverige. Rättigheter vi skall vara stolta över, men också värna om. Men framförallt bör vi också värna om våra medmänniskor, oavsett deras åsikter, härkomster, sexuella läggningar och så vidare.

Men som min kloka mormor på 87 säger ibland, man får tycka och tänka vad man vill men man behöver inte alltid sätta ord på det. Så därför tänker jag fortsätta att tiga när jag anser att nån är ett pucko men fortsätta att berömma och prisa de jag tycker förtjänar.

Och du Jonna med din familj får mitt beröm idag, för att ni delar ert liv med oss läsare, visar både er glädje och er sorg samt inte minst säger ifrån när gränsen nås på ett tydligt men ändå okränkade och outhängande sätt.

Ta hand om varandra och era barn

Anonym sa...

Hej Jonna! Läser inte bloggar så mycket , men om det förekommer blogghat mot Marcus vilket är för j---gt så är det illa. har sett det mot andra men de svarar inte och då upphör det. tror faktiskt det är samma sjuka människor, en grupp, som håller på så mot alla. Vanlig okända får även typ "du hör inte hemma här" vaddå? tänkte jag. slutade inte. Marcus borde anmäla de värsta hot skall man inte leva med o han verkar ta det illa o bli ledsen . Det är helt obegripligt det man läser ibland o fattar att det är knäppt!
Kram

Anonym sa...

Ja vad säger man... Jag har förut skrivit om mitt oförstånd inför sådant. Visst vi kan inte älska alla, men hur kommer det sig att vissa människor verkar ha det som sitt "mission in life" att racka ner på andra?! Människor som de dessutom inte ens känner eller nånsin personligen har träffat.

Så vad säger man. Jag ber om ursäkt å männsklighetens vägnar? Ja det är nästan så jag vill göra det...

Blir bara så ledsen när jag läser om att människa är så hård mot varandra. Hur kan man hata utan att ha träffat en människa?

När blev avundsjukan så stor att den bytte till något så fult som upprepade försök att knäcka en människa?

Jag har själv läst delar av Marcus blogg och jag tillhör skaran som uppskattade den.

Försök att suga i er så mycket av allt det positiva som skrivs. För tyvärr kan vi inte stoppa människans avundsjuka. Den gröna avundsjukan visar sitt fula tryne överallt nu för tiden.

Jag hoppas iaf att ni får en fantastisk helg tillsammans och att alla negativa kommentarer sakta suddas ut från ert minne.

Kram Rebecca

Anonym sa...

Ja bloggarna borde verkligen skärpa sej, de är ju löjliga när de föraktar på det där sättet - vilka tror de att de är... Kunde inte all denna energi som läggs på att irritera sej på och nedvärdera andra kunna läggas på något vettigare! Och se till sak och inte till person. Man kan tänka på vad FN inledningsvis säger om de mänskliga rättigheterna för att förstå värdet av en respektfull anda människor emellan:

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap."

Anonym sa...

hej..
jag kan ärligt säga at jag blivit besviken på vissa val marcus gjort. han vill beröra, och han har berört, till exempel mig. och när jag upplever att han sviker de ideal jag älskat hos honom, berör även det mig.
det är nog ett av problemen. han vill beröra, och det gör han. på gott och ont. att vara riddaren i vissa lägen gör att man förväntar sig så otroligt mycket mer av honom i andra lägen. och så blir man besviken. jag. till exempel.

nina.

Anonym sa...

Hallå där, du är väl ingen tönt. Tvärt om! Att tårarna kommer under den "jaktsäsong" som varit ett tag med Marcus som byte är väl inte konstigt. Jag som inte känner er personligen får också tårar i ögonen emellanåt när jag läst allt det hemska som skrivits om Marcus, och som naturligtvis drabbar både dej och övriga familjemedlemmar.
Jag har skrivit det förut, gör det igen; Ibland finner man inte ord för vad andra människor kan nedlåta sig till, vad som triggar dom till att offentligt hata, skriva elakheter och förtal.
Vi är så oerhört många som älskar allt det Marcus skriver och säger och ni förtjänar verkligen INTE att få utstå det här hatet och trakasserierna som förekommit en tid nu.
Ni är båda helt fantastiska människor, som öppet, ärligt och rakt och med glimten i ögat bjuder på Er själva och allt ni har tillsammans!
Skit i de smutsiga skriverierna, sug åt er av de positiva för det är dom positiva tillropen ni är värda.
Hälsn från Maggan som skickar varma kramar till Dig, till Marcus och till Milo!

Anonym sa...

Hej jag har försökt hitta ett sätt att nå fram till honom men jag får ff gå genom dig. Han verkar vara den mest briljanta person jag mött som sätter ord på känslor. Jag älskade hans tal på nationaldagen och han har skrivit flera artiklar som jag anser talar för alla mina inre känslor.

Hälsa honom att inte ge upp. Han är underbar.

Helena sa...

Jeg har sett noen av bloggene, og det er vanskelig å tro at det står voksne mennesker bak bloggene og som bl.a. har barn selv. Vet det er en fryktelig mager trøst, men det sier så utrolig mye mer om bloggerne enn de de blogger om.

Vi har noe som heter "Janteloven" i Norge, men jammen finnes den i Sverige også!

Det er jo tydelig at det er mye misunnelse ute og går fordi din mann er en veldig talentfull og suksessrik person, og de mindre talentfulle takler ikke sånt.

Han er også et utrolig MODIG menneske, som forteller åpent om sine personlige problemer, sin sorg, sine tap, sin kjærlighet.

Det at han også forteller så åpent om sin "reise" fra misbruk til nykterhet, forandrer syn på forskjellige ting underveis (selvfølgelig!!!) og hvordan han har klart det er også utrolig imponerende.

Dette er selvfølgelig utrolig skremmende for noen. Forandring er skummelt og jeg ser ikke bort i fra at de verste mobberne har MYE større problemer selv og at det er fryktelig smertefullt å lese om om noen som har klart å ta tak i sitt eget liv og snu det rundt.

Jeg håper virkelig at din M klarer å heve seg over alt dette, for det er helt tydelig at han er en VELDIG viktig stemme, siden det jobbes så mye for å få ham til å ti stille. Bloggen hans er utrolig flott og viktig, og jeg håper han ombestemmer seg med hensyn til å stenge den.

Hils ham og si at på et eller annet tidspunkt slutter mobbing å være gøy, folk vil skamme seg, men de vil huske det mennesket som sto for kvalitet!

Ønsker dere en SUPER kveld, og dette kommer dere til å klare fint! :)

Vi er MANGE som støtter dere!

Ditte sa...

Som vanligt bra och välformulerat skrivet, Jonna!
Jag är ingen flitig bloggläsare och har inte sett vad som skrivits om Marcus men jag skräms rent allmänt av vad som förekommer t ex i kommentarer till artiklat på dagstidningarnas hemsidor. Är det alltid de allra värsta som skriver där? Eller är det representativt för de flesta? I så fall blir jag rent ut sagt mörkrädd. Jag är tillräckligt gammal - och gammaldags - för att slå ett slag för tolerans och vidsynthet, lojalitet och solidaritet, givetvis inom rimliga gränser.
Fortsätt för allt i världen att blogga och hälsa Marcus att sådana som han behövs.
Allt gott till er.

Anonym sa...

Lyssna inte på vad små människor säger som inte vet bättre. Brukar tänka på Fröding när det finns småsinta människor i min omgivning:
"Men strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor.
Men rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor"
Vi vet båda att du har en undebar ros som stått stadigt vid din sida hela tiden och det är något omgivningen aldrig kan ta ifrån dig :-) Och att ha en sån man som står stadigt genom stormar och håller en varm hand om ryggen är något som de som blåsr bort av en vindpust aldrig kan förstå!
Kram Kyoko

karro sa...

...jag blir oxå så fruktansvärt förbannad. så förbannad att jag var tvungen att skriva just ett blogginlägg om det häromdagen. jag hejar på er. ville bara säga det. kram k
http://re-stacks.blogspot.com

Anonym sa...

Hej Jonna,
Länge sedan jag skrev o du läser kanske inte detta eftersom det är kommentar på ett gamalt inlägg. Jag blev ledsen när Marcus la ner sin privata blogg (igen). Jag har hört och sett honom skriva om "näthat" och mobbing som riktas mot honom. Jag ser de aldrig. Jag läser inte så mycket bloggar iof.
Undrar lite vad de är för folk som skriver om honom. De flesta bloggar jag sett skriver mer om sig o sitt. O när de skriver om andra så är de med beröm.

När Marcus och du får kommentarer är de 99% som fullständigt älskar er. På M privata blogg när han hade kommentarer var de en liten andel konstiga inlägg. Fast han rensade väl den också.

Men jag förstår, även om 1 på 1000 är elak så är de vad som fastnar. Tur är väl de på ett sätt. De visar ju bara att ni är människor av kött och blod.

Ja ja, allt gott till er i alla fall!
Kram
My