måndag 22 juni 2009

adjö...

...vill jag säga till er som valde att lämna bloggen efter mitt omoraliska utspel häromdagen. (Inte för att ni är kvar och läser det, men ändå.)
Jag använde alltså f-ordet. Fitta. Fy på mig? Tre gånger till och med. Och där gjorde jag visst det igen. Antagligen uppstår nästa massflykt efter detta inlägg och ni som väljer att sticka, var så god, inget stoppar er och adjö som sagt.
Tycker det är väldigt trist (måste erkännas), men eftersom jag inte kan garantera fittfritt (oops där kom det igen) framöver, är det kanske lika bra.

Personligen kan jag inte riktigt förstå hur eller varför man blir så upprörd över nämnandet av det kvinnliga könet vilket ord man än väljer att använda, så länge man hyllar själva betydelsen -ge alltså fan i att nedlåtande kalla andra (kvinnor) det!
Men då är ju också mitt första språk finska och där voi vittu:ar vi oss så fort lite extra kraft behövs. Dock helst inte framför barnen då orden (både finska och svenska) enligt mig tillhör de vuxna.
Jag började i alla fall tänka på det här när jag förstod att flera blivit så himla besvikna på mig och valt att lämna sidan i protest -"Det är inte accepterat Jonna", skrev någon och jag blev ställd och undrade nästan lite ledset, av vem då? Vem är det som inte accepterar vad?
När blev ordet så fult?
Och vem bestämde det?
Känns som att det är främst kvinnor som upplever det så otroligt stötande och som det värsta tänkbara man kan säga och jag undrar varför? Har det att göra med det ännu rådande förtrycket (för att använda ett kanske lite väl starkt ord) av den kvinnliga sexualiteten? Och förtrycker vi i så fall inte oss själva genom att uscha och fya ett rätt oskyldigt ord som innebär en viktig del av den?
Vi har alla en mellan benen och visst kan man välja andra ord, men det är väl ändå upp till var och en att göra det valet. (Och givetvis att lämna sidor där "fel" ord valts.)
En tremetersvulva kanske hade passat vissa bättre, men då fitta inte låter särskilt fult alls i mina öron, snarare lite roligt (vilket kan vara anledningen till att jag fnittrande upprepar mig likt en trasig skiva) valde jag det.
Ville absolut inte uppröra någon, men då jag redan uppenbarligen har gjort det, går jag steget längre av bara farten och uppmanar er, oss att återerövra vårt eget kön och alla ord som pekar mot det.
Kärt barn har många namn och alla är de lika bra!
Tack och god natt.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonna!
Jag är precis som Du förvånad över reaktionen hos vissa när det gäller ditt så kallade språkbruk! Vad finns att uppröras över när det gäller det kvinnliga könet? Kärt barn har många namn och då menar jag "kärt" - precis som du skriver! Någon skrev att "den lille" i framtiden skulle läsa vad du skrivit och till den någon vill jag säga - när Milo ska läsa Jonnas blogg är jag övertygad om att man använder "värre ord" än idag. Jag kan inte se att Du Jonna använt "ditt språkbruk" i någon nedlåtande mening. Jag förstår inte heller att det "inte är accepterat" och att det skulle vara något fult. Det är väl upp till läsaren/betraktaren att bedöma, och dom som nu bedömt det som fult - jag anser det är upp till dom! Det känns bara beklagligt att man väljer att lämna din förträffliga bloggsida pga deras syn på det svenska språket och användandet av ett enstaka ord!
Vad mig beträffar så är du fortfarande förträfflig och skriver, precis som Marcus, rakt och ärligt och använder de uttryck som känns naturliga för dej och ord och uttryck som vi alla känner igen. Det finns inget fult i ordet fitta, det är mitt och vårt kvinnliga könsorgan och del av vår sexualitet, något som absolut inte ska förtryckas! Tvärt om! Känns bara löjligt att några blir så upprörda för absolut ingenting!
Kram Maggan

Anonym sa...

Skulle nog isf hellre välja att lämna din blogg pga din okunskap.

Midsommarstången består ju av både manliga och kvinnliga delar. Fallosen och äggstockarna (ringarna på "tvärslån")

Trubaduran sa...

Bra där! Stå på dig! Själv är jag nog för feg för att använda det i skrift men i tal har det hänt :-).

Anonym sa...

Fitta is the shit... Jag satt och gapade när jag insåg att folk tyckte det var för vulgo. Herregud (oups, missbrukade jag Jehovas namn nu också?)!

Anonym sa...

Well said! Och varför ens bry sig om att skriva ett "adjö", som om någon bryr sig. Eller är det för att uppröra lite tillbaka? Och att sedan slänga in ett strängt "Jonna" också, så att du verkligen ska skämmas. Herregud, det här är 2009. Jag håller på dig.

Fia sa...

Använd vilka ord du vill Jonna,
jag läser din blogg med glädje ändå :)

Anonym sa...

Ps. Jag menar naturligtvis inte ditt "adjö" (såg just att hela detta inlägg började med det ordet...), utan hänvisar till de människor som kände sig tvungna att meddela sitt uttåg ur din bloggkommentarvärld under förra fitt-inlägget (oops, där sa jag det också!) Ds.

V(EG)ANLIG MAT sa...

jag tycker det var befriande att läsa ordet fitta i din blogg jonna!

Anonym sa...

Ordet fitta har ju egentligen en väldigt vacker betydelse. Jag kan egentligen inte tänka mig en vackrare beskrivning. Låg, fuktig ängsmark...

Anonym sa...

Lite löjligt om man måste sluta läsa din blogg för att du använt ett ord som inte föll dem i smaken... Är själv uppväxt med att just f-ordet är fult och använder det inte själv heller men inte skulle jag sluta läsa din blogg för det...

Det första jag gör när jag startar datorn på jobbet på morgonen är att kolla in din blogg. Go Jonna!

Hanna sa...

Jag är inte det minsta upprörd :)Snarare lite upplivad över att ett ord kan ha sådan effekt. Spännande!

I synnerhet som du inte alls använder det som skällsord eller svärord. Det sättet att använda könsorden är lite tråkigt tycker jag (även om det inte är bara fittan som drabbas utan även kuken).

Fram för fler tremetersfittor som vajar - sneda eller inte.

Anonym sa...

Heja Jonna!
Skriv vad du vill. Sverige är ännu så länge ett fritt land. Många är rädda för starka ord.....är det inte så att Fitta är ett vackert ord om man slår upp det i ordlistan.

Stå på dig tjejen!

Helena i Dalaran

Anonym sa...

Japp, håller med du,ordet fitta har blivit så tabu att de flesta ryggar för det.Men det är din blogg, ditt språk, ditt val och passar inre skorna kan man ju söka sig någon annanstanns. Jag är kvar iaf, om det kan va till någon glädje. mvh Linda

Rebecca sa...

Jag kan bara inte förstå varför folk väljer att bli så fruktansvärt upprörda över så ovissentliga saker?! Bli upprörda för kriget i Afrika och hur kvinnorna behandlas där. Eller bli upprörda över att människor riskerar misshandel, mord och hot pga att de älskar någon av samma kön. Bli upprörda av det. Men av ordet fitta? Seriöst!

Se det istället, som Jonna skriver, som ett försök att ta tillbaka ett ord för det kvinnliga könet som tyvärr blivit ett skällsord. Och sluta lägga så mycket energi på småsaker.

Hoppas du får en fin dag i solen Jonna.

Kram Rebecca

Anonym sa...

Fortsätt att skriva på ditt sätt, vi är många som kommer att fortsätta att läsa dina inlägg! Du skriver personligt, rakt på sak, ärligt om både glädje och sorg och annat som hör livet till, både ditt och andras!
Du har även lyckats med att starta en mycket välbehövlig diskussion om vad det kvinnliga könsorganets bör kallas! Jag håller med dig och flera: kärt barn har många namn! Det är våra negativa värderingar över bl.a. ordet "fitta" som gör att det upplevs som negativt, om vi kan vända på det så är mycket vunnet! Varför ska vi behöva skämmas över det ordet?
//Sonja

Minxy sa...

Haha, vad kul att en del blev så upprörda! :D
Då är väl min bästa väninnan värre - hon säger alltid KUKEN med eftertryck när något går åt helvete och då använder ju hon det ordet som ett skällsord. Men jag har faktiskt aldrig hört någon banna henne för det... :)

Anonym sa...

Men hallå, är inte folk riktigt kloka? Jaja, deras förlust om de väljer att sluta läsa din blogg Jonna. Fåntrattar är de iaf....
Kör så att det ryker, morsan är okey sjunger Uggla, det tycker jag stämmer in på dig =) Kör på bara "morsan" du är helt okey =)
Kramar
Anna

Anonym sa...

hahahaha,folk är ju roliga! "fitta" på du bara:)

Ditte sa...

Flera har skrivit så kloka kommentarer så jag kan bara hålla med om att jag aldrig skulle få för mig att lämna din blogg för att du använt ett särskilt ord. Som någon annan skrev använder jag inte (eller i a f mycket, mycket sällan) ordet fitta själv men har inget emot att det används som du gör det. I skällsords/nedsättande form tycker jag däremot väldigt illa om det.
Ha en härlig semesterresa!

Julia sa...

Oh himmel! Spelar nog ingen roll vad man säger, risken finns att man alltid förolämpar någon.
Skit samma vad du skriver på DIN blogg!
Jag ska faktiskt göra dig sällskap: fitta!
Sådär.
Kram!

Helena sa...

Hei.....

Olethan SUOMALAINEN!

VOI VITTU!!!

;)

Alexandra sa...

dessutom skulle jag vilja lägga till att vad gör det ifall Milo nån gång får reda på att hans mor har skrivit fitta i sin blogg? Särskilt som det handlade om något positivt? Vad exakt skulle hända? Skulle han få ett trauma? Fortsätt blogg som du gör Jonna, det är ju därför jag gillar dig så himla mycket!

Alexandra sa...

Eh, va? Äggstockar? Knappast, på den tiden då midsommarstängerna uppstod var det ingen som visste ordentligt hur människor såg ut inuti. Möjligtvis kan de stänger med en enda vågrätt hängade ring vara en "delad" fruktbarhetssymbol, dvs att ringen då symboliserar kvinnan.

Anonym sa...

Klockrent! Förstår inte heller varför det är så tabu med det ordet.
/K

Anonym sa...

bra skrivet!
Jag tror det kan bero på att du, ovetandes och oönskat, blivit dom konservativas mediala förebild som mor i kärnfamiljsdrömmen, och i den rena moderligheten ingår ju nästan inte sexualitet längre och absolut inte fula ord.. som tur är verkar dom ha misstagit sig om dig.

Kerstin sa...

Men Cheeeeezus....då är det väl bra så mycket töntigare med det nyuppfunna ordet SNIPPA?
Vad är det som gör att folk är så extremt pryda att de inte nklarar av att läsa ordet FITTA (ha - en gång till!)som har blivit en vedertagen benämning på det kvinnliga könsorganet?
Märkligt, då hälften av befolkningen - på ett ungefär - är fittförsedaa...

Anonym sa...

Vilket bra inlägg Jonna!!!
Håller med, låt oss ta tillbaka fitta.
/Kristina