söndag 14 juni 2009

skit med

Verkar inte alls bli som jag vill ha det. Håret. Nu är färgen på plats och det är mörkt. Matt mörkbrunt. Snart ska slingorna i, de ljusa. Och jag ångrar mig redan.
Ångrar det första klippet som ledde till det nadra som ledde till det tredje som kommer leda till det fjärde som jag kommer gråta efter.
Fan.
Jag trodde för någon månad sedan att jag tappade hår av amningen. Nu vet jag att jag gör det. Hur mycket hår som helst lämnar mitt huvud som råttorna Titanic.
Fan.
Tittar på bilder från förra sommaren och som jag trånar efter det långa röda.
Bu huu.

Vad ska man göra med av amning tunt hår?
Och framför allt kommer det tappade tillbaka?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Håret faller i drivor och det som inte faller rycks av! Men du som jag borde också ha utväxt från tidigare graviditeter? När jag var till frissan för nån månad sen så hade jag en utväxt på g så det kanske finns hopp? Dessutom så är det tydligen ganska vanligt att få vikar av eftergraviditetshårtapp. Det har jag, men nu också även en rejäl utväxt där med. Ser helskumt ut...
Trasselelin

Anonym sa...

Tänk att jag känner igen det här med hår och hårfärg. Har en känsla av att jag berättat om min brandbilsfärg när jag ville ha kastanjerött hår och hur det sedan efter omfärgning blev korpsvart istället!
Men fan Jonna, det är inget att gråta över. Ta det med jämnmod, det är ingen världskatastrof och jag tror inte alls det kommer att se bedrövligt ut!
Att man tappar hår när man ammar, ja det är visst och sant. Men du, man tappar alltid hår, fast man inte tänker på det. Att man tappar lite mer medan man ammar är naturligt och från början kanske man upplever det som att det blir lite tunnare. Men jag har ju sett foton på dej och du är jättefin i din frisyr. Och med matt mörkbrun färg med lite ljusa slingor kommer att bli perfekt!
I steg 1 ska du väl inte göra så mycket åt att du tappar hår medan du ammar. Det tappade håret kommer tillbaka, ja inte det tappade men det kommer nytt. Det bildas hela tiden nya hårstrån. Sen är det ju praktiskt med amning för maten är alltid färdig, men vad jag förstått har Milo börjat få lite smakportioner av annan mat och också fått lite tillägg till amningen. Så innan du vet ordet av så är amningen avslutad och det kommer att kännas både som en saknad och en lättnad. Vi kvinnor är ju lite komplicerade ibland ;-)
Ser fram mot att få en se ett foto på hur ditt nya hår blev!
Hälsn och kram från Maggan

Anna sa...

Självklart kommer det tappade tillbaka!
Dock kan jag inte lova att du kommer att få lika tjockt hår som tidigare. Jag som inte ens har några barn och därav aldrig har ammat (jag är 35 år), har också haft problem med att tappa hår i massor (på grund av hormonrubbningar), väldigt mycket av det har växt ut igen, dock så har det aldrig blivit lika tjockt som tidigare.
Fast det känns mindre viktigt faktiskt ..Lite hår, vad är det? Man kommer att förändras lite smått hela tiden, man blir ju liksom äldre och kroppen är med om massa saker, så det vore konstigt om det inte skulle märkas.
Lika vackra är vi alla för det! ..vill till och med påstå att vi alla blir vackrare med åren. Alla djupa linjer, tunna hår och ärr är ett vackert bevis på livet som vi har levt.

Fia sa...

Har hört nåt om att kvinnor under graviditeten inte tappar hår, vilket gör att det känns som om man tappar allt sen, men egentligen blir det bara lite tunnare, utan man tappar håret som inte ramlade loss under graviditeten efteråt, vilket gör att det känns som om man tappar massor efteråt. (tjena vilken upprepning, men jag vet inte hur jag ska formulera mig) Sen tror jag det kommer bli ursnyggt med ljusa slingor i lite mörkare botten :D Lycka till!

Fia sa...

Jag har samma problem, tappar alltså massvis med hår nu när jag ammar. Sökte råd hos min frisör, och hon sa att det kommer att växa ut igen, att jag inte ska oroa mig. Men visst gör man det! Hon klippte håret i en snygg frisyr, som ska dölja de tunna ställena lite (känns helt sjukt att ens skriva så!) och tipsade mig om att jag borde massera hårbottnen varje gång jag kikar på tv tex. Det stimulerar hårsäckarna.

Det finns ju vitaminer som ökar hårväxten, men dessa ökar ju tyvärr hårväxten på HELA kroppen. Mindre kul kanske :)

Lycka till!

Jenny E sa...

Visst är det så att man tappar en massa hår efter förlossningen som satt kvar längre än normalt udner graviditeten. Dessutom komemr det nytt ist för det tappade - då kan det bli lite koko ett tag med en utväxt av "fjun" i underhåret på nåt vis. Brukar synas mest i hårfästet, iaf på mig.

f.d Barnmorska sa...

Efter förlossningen och under amningsperioden kan du tappa mycket hår – bli inte förskräckt. Det är helt normalt och inget att oroa sig för. Under din graviditet har hormonerna satt tillfälligt stopp för den vanliga cykeln av hårväxt och håravfall. När sedan hormonnivåerna sjunker efter förlossningen startar processen igen med att gå på högvarv. Resultatet blir vad som kan upplevas som kraftigt håravfall. Vad det handlar om är att det hår som du skulle ha tappat under dina nio månader som gravid, faller av i princip ett svep.

Efter cirka sex månader bör ditt hår ha återgått till normaltillstånd. Under tiden kan du göra det bästa av situationen med att äta nyttigt och hantera ditt hår skonsamt. Tvätta det bara när det behövs, använd ett milt schampo och balsam. Red gärna ut eventuella tovor med en bredtandad kam. Undvik plattång, hårtork eller varma spolar som kan skada håret. Om du kan undvika kemiska hårkurer som t.ex. permanent innan håret blivit som vanligt igen är det bra.

Anna-K sa...

Hej Jonna!
Dessa konstigheter som händer med kroppen när man fött barn - hormonerna "spökar" skulle man önska kunna styra - så man själv blev nöjd.Jag tappade mycket hår, men jag hade önskat att jag tappat fler kilon än hårstrån.Det ordnade sig efter c.a 6-7 mån.Kilona försvann o håret växte ut.Hoppas du känner dig fin med som du är.Det ordnar sig.Lycka till med håret! -Söt liten Milo!

Anonym sa...

Hej Jonna! Jag tappar också sjukt mycket hår! Har börjat få rejäla "vikar" i hårfästena och hästsvansen är som en liten råttsvans istället för den tjocka blanka manen jag hade innan. Så var det efter förra graviditeten också men jag tycker att allt växte tillbaka så småningom. Men det tar ju sin tid. Och du, jag har hört från säkra källor att det är inte pga amningen i sig utan att man inte tappat hår när man var gravid. Dvs även dom flaskmatar sina bebisar kan cokså tappa sjukt mkt hår. Det är hormonellt och inget att göra åt. Tyvärr...blir galen på allt hår som täcker hemmet, för att inte tala om vad min man tycker om saken...bara att försöka hitta det inre tålamodet...Fast jag har tagit approachen att dra av håret så mkt som jag kan för jag tänker att det ska ju ändå bort så hellre att jag tappar allt fort så det kan börja växa tillbaka än att dra ut på eländet. Dvs jag håller inte med fd barnmorskan att kamma med bredtandad kam etc. Men alla gör ju som dom själva känner för.

Kram
Ia

Anonym sa...

Det där med att tappa håret känner jag inte igen så mycket men däremot så blir mitt hår LOCKIGARE för varje barn jag får(har tre barn) och nu är det rejält lockigt och hårfrissan såg sist att håret var rakt ända in till nästan slutet på håret där det började locka sig!
Det började dessutom med att locka sig i bak och sen har det börjat på sidorna så nu är bara luggen rak!

Stora kramar Tess W

Anonym sa...

Ack, hur väl känner jag inte igen detta!!
C:a tre-fyra månder efter förlossningen kommer...håravfallet!!
Trist, aptrist. Det var likadant efter varje barn (har tre barn).
Nu är mina barn inte så små längre, men...tyvärr...mitt hår blev aldrig lika "tjockt" igen.
Man fäller en tid, typ 3-4 månader...innan eländet upphör.
Det börjar aldrig direkt efter förlossningen, som sagt, utan...läs ovan.
Härmed inte sagt att det är så för alla mammor, men nog har man hört ofta om det här.
M v h Mohikanen.