tisdag 28 september 2010

veckodag

Igår var alltså älskade Milos första riktiga dag på dagis och idag alltså andra. Och han har gråtit vid båda lämningarna. Jobbigt. Det gick ju så bra under inskolningen. Försöker trösta mig med att det är vanligt, barn gråter i början, hoppas bara det inte fortsätter...

Igårkväll var rent vidrig ur skriksynpunkt. Inget jag gjorde tröstade. I timmar höll det på och jag var helt apatisk till slut. Bebis var uppenbart hungrig men kunde inte äta för knipet och så satt man där och trugade och kände sig fullständigt värdelös medan storebror satt bredvid och drog i andra armen, pekade på gråtande lillasyster och undrade va e de då? va e de då? va e de då?
Stunder som den igår får mig att börja fundera på om det är värt att amma. Jag tycker det är smidigt och mysigt och bebis mår säkert alldeles kanon av det (oftast) men när det blir gråt och ont i magen får jag såna skuldkänslor. Vad har jag ätit nu? Har hon fått tillräckligt? För mycket? etc.. Då känns ersättning som en enklare lösning, för att inte tala om nätterna som vi kunde dela. Fast samtidigt. De nätter jag är själv (blir ett antal), att sömnskakig med bebis gå och fixa flaska känns inte så lockande även om jag redan nu måste ut för att amma, men nu är det ju bara att sätta sig i soffan och fram med maten liksom. Och det är inte mitt fel att hon gråter. Får försöka intala mig det. Utesluter ju redan nästan allt gott ur maten. Min frukost imorse var flingor med havremjölk, en semikopp kaffe (måste ha en och inte ens när kaffet var borta ur kosten så var det bra i magen) med havremjölk, två finncrisp utan smör med finsk mjölkfri korv på. Inte galet upphetsande men jag blev mätt iaf.
Nåväl. Idag ska vi på nålar igen och jag tror på dom. Fyra dagar kvar nu och det har hon åtminstone inte ont av.

Idag blir hon vår Mimmi Leea Severina 7 veckor.
Kärlek.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Jonna!!! Sluta att anklaga dig för babys magont, ät det du vill ha förutom allt för mycket lök och kål, plommon kanske.Om det känns bättre ge ersättning. Ställ inte så stora krav på dig själv.Du är alltid bra nog för dina barn.Du skall inte utplåna dig själv för dem.Du skall bara finnas där för dem . Du är bara en människa och orkar inte hur mycket som helst. Tusen och åter tusen kramar från en farmor och barnsjuksköterska

Anonym sa...

Hej Jonna,
amma är jättebra, men mjölkersättning är det inget fel på det heller. Jag gjorde både ock från början, hade inte så mycket mjölk. Flickorna sov hela nätterna, mätta på lite extra mjölk i flaskan. Nu är de stora, fina tonårsflickor, har aldrig varit speciellt snuviga, gott immunförsvar och inga allergier.
Bara så att du vet, igen större skada med lite mjölkersättning.

Mimmi Leea är underbar.

Kram super Jonna,

Lotta

Anonym sa...

Hade precis som du med min dotter. Slutade efter många om och men att amma, och fick helt plötsligt en mätt, harmonisk dotter som började sova hela nätterna...

Miiias sa...

Skickar dig lite styrkekramar, vår Melwin är nu 7 mån och sover ganska bra men jag minns dom skrikiga hemska nätterna när man var sekunder från att lägga in sig själv på psyk ;).
Jag ammade bara i början och sen har vi kört med ersättning vilket jag verkligen inte ångrar, Melwin blev lugnare och är ju nu lika frisk, rund och go som vilket annat barn. Dessutom blev jag lugnare när jag visste hur mycket han hade ätit och när han skulle ha igen.
För oss fungerade ersättning bättre så gör precis det NI känner är bäst.
kram

Gråa musen sa...

Tycker så synd om lilla Mimmi och dig också. Vet inte vad det vill säga att ha kolikbarn. Uppenbarligen har det ju inte med kosten att göra. Och Miniform har du väl säkert provat. En av mina väninnor provade fem droppar fiskolja innan måltid och det funkade suveränt. Det smörjer ju lite. Kanske ett tips.

Liza sa...

Åh.... jag förstår precis. Det var precis samma med vår son... inskolningen hur enkel som helst. Sen gråt i två veckor, Jobbigt. Men det gick ju över så fort vi gått och sen gav det sig. Det är ju suuupervanligt att det blir så där, så håll ut. Förbered honom med. Det gör ni säkert. Nu ska vi till dagis och du ska göra det och det, och mamma och lillasyster gå iväg och "jobbar" och sen kommer vi och hämtar dig... Vi förberedde massor hemma, vi frukost och så. Hjälpte lite tyckte vi. Nu var iofs vår son precis två när han började på femtontimmars så han kanske förstod lite mer, det är möjligt.

Måste också säga att du gör det helt sjuuuuukt bra med två små själv på kvällen varav en med magont! Jag har två, en 2,5 och en åttamånaders (som är hur lugn som helst utan magont) och jag har hittills VÄGRAT vara själv en enda kväll. Den stora är lite svårsövd (har alltid vägrat välling) så det tar sin tid (och trots och bla bla) så när maken är borta får någon annan komma och hjälpa till. Förstår inte hur du får ihop det. Du en förebild, på många sätt.
Så glad för er skull att ni fått två barn nu! Vilken gåva! Vi var i liknande sits. Många års barnlöshet, sen hjälp från fertan, sen missfall, SEN barn och sen ett till naturligt av bara farten! Men vi har inte varit i närheten ändå av era plågor och dina komplicerade graviditeter... Ni är fantastiska. Nu vaknar lill-stumpan. Kram!

Anonym sa...

Åh, Jonna, vad du kämpar med dina guldklimpar. Du gör ju ALLT och lite till. Jag vet inte hur nätverket runt dig ser ut, men dra dig inte för att be om hjälp när det känns tungt! Det viktigaste för dina barn är ju att du orkar! Ersättning kan vara ett riktigt bra alternativ ibland och man måste se till varje situation. Jag ammade i åtta veckor och bebis var sällan nöjd utan ville "tutta" hela tiden.Det blev ersättning efter det och ett piggt, nöjt friskt barn helt utan allergier!kram

Anonym sa...

lilla gumman. Tänk så här: Lycklig mamma = lycklig bebis. Syrgasprincipen gäller alltid. Se till att du själv mår bra, är utvilad, har sovit, ätit mm då kommer lilla bebisen också må bra. och om det nu är av ammning eller ersättning, spelar ingen roll.

lycka till, kram

Helene sa...

Grattis på sjuveckorsdagen Mimmi Leeah Severina (hoppas jag stavade rätt nu!). Sååå fina namn på sååå fin tjej!

Full bokhylla sa...

Det där med dagisgråten GÅR ÖVER. Jag lovar. Har du provat att ringa dagis efter en stund och kolla hur han har det? Jag gjorde det (på personalens inrådan) och samtliga gånger hade han slutat skrika max två minuter efter att dörren stängts bakom mig eller hans pappa. Då kändes det lite lättare!

Jonna sa...

Hej!

När jag ger min bebis ersättning på natten så värmer jag vatten på kvällen och har i en termos. Sätter rätt mängd pulver i en nappflaska och kan bara hälla i vattnet i flaskan på natten när jag är trött. Supersmidigt och matningarna går fort. Bara ett litet tips för att slippa gå upp!

Annica sa...

Hej Jonna!

Vissa mammor är inte födda till att amma (förstå mig rätt), deras barn får kolik oavsett vad de äter pga mjölken. Att få mer än ett barn med kolik är väldigt ovanligt faktiskt, att du nu fått två kan bero på din mjölk. Mamma fick tre barn med kolik, och de kom till slut fram till att det förmodligen handlade om hennes mjölk. Hade hon fått ett fjärde hade hon gett ersättning istället för att amma, både för hennes och bebisens skull. Kanske just din bebis skulle må bättra av ersättning även om alla ska hjärntvätta med att amma är det absolut bästa. Det måste vara otroligt stressande för dig att bära och bära och bära när inget hjälper!

Lider med dig verkligen!
Kram, Annica

Caroline sa...

Fan, jag vet hur du har det. Tröstar det något att fler sitter i samma sits? Kolikskrik är nog det psykiskt mest påfrestande som finns. Lätt att bryta i hop och stortjuta. Själv kan jag omöjligt klara av att vara ensam med två när det är läggdags. De väcker varandra och kan hålla på i timmar då storebror inte kan komma till ro när han hör lillebror. Räknar dagarna till tremånader. Jag frågar dig igen, var får ni akupunktur? Hoppas på svar!

K sa...

Hej!
här kommer en hälsning från Linköping där jag går hemma med en liten tjej som är född 8/8 2010.

Hon hade så där fruktansvärt ont i magen för ungefär två veckor sen, vi testade en windi- pysventil för småfisar och den fungerade kanon!

kan kanske vara värt att testa?

kram!

Anonym sa...

hyGrattis lill tjejen! Severina tja får väl acceptera det då kan ju inte få allt. Mimmi Leea är vackert i alla fall o passar på ebn liten dam. Sluta amma om du måste -allt för att du skall få sömn annats klarar du inte det här. O skit i vad alla förståsigpåare säger. Ammade min dotter 2 veckor o barnläkaren sa senare jag fått ett A.-barn. Jag hade helt enkelt inte mjölk längre o tjejen sov o var inte mer sjuk än andra barn på dagis. Lilla Milo-go mitt hjärta ömmar för dig
du förstår ju inte vad som händer(min syster skrek som hm hm) men det gick över till slut. Och vi kunde leka. Och Dagis blir roligt , i början är alla barn ledsna när de blir lämnade men fröknarna är snälla och du blir ju hämtad. O så får du ju leka med andra barn det är ju jättekul.
Stora legobitar är jättekul, köpte sådana och det var succé direkt för alltid var det någon som (alltså jag) låtsades välta "huset" o det var så roligt med en klantig person som hele tiden gjorde fel.. vad jaf skrattade åt "dumsnuten" blev tvungen lära henne sen.... Kram på dig Milo-go. Härda ut så blir allt bra.

Anonym sa...

Tråkigt att behöva sovra så mycket bland maten. Är du säker på att finncrisp är bra och inte blir för mycket fiber för en bebismage? Du kanske kan vända dig till nån dietist och få tips om hur du kan hitta god mat utan att flickan får ont i magen?

Kram och ha det bra

Muffins sa...

Alla måste göra det som känns rätt för en själv! Men kan ändå inte låta bli att fundera över vilken mamma som är "bäst". En som ammar "till vilket pris som helst" eller en som gör det som fungerar för hela familjen? Kanske ger ersättning på flaska då och då... för att rädda nattsömnen, vara lite piggare och gladare nästa dag själv. Men om skuldkänslorna över att inte amma isåfall tar över handen, då är det inte värt det såklart. Lyssna på ditt hjärta, vilket är bäst för Dig och Er?
Ammade inte själv, fast jag hade gärna velat. Bebis (nu 3år) valde själv redan då!

Karin sa...

Jonna!
Har du prövat Gripe Water på lillasyster?
Googla på det! Det hjälper bebisen att rapa och magknipet går över på ett kick, i alla fall på min kolikskrikare.
Beställ på www.englishshop.se, eller besök deras butik i Söderhallarna i Sthlm. Lycka till!

Anonym sa...

Milos 2 första riktiga dagisdagar och han har gråtit båda när ni lämnat. Det försvinner och han kommer inte att ha tid att säga hej-då till er. MEN det kan komma tillbaka i perioder av olika orsaker. Under inskolningen var det lite ”på lek”, både för honom och för er. Sen blev det ”på riktigt”, och då kanske man som förälder får tänka efter; ”Beror det på mig?” ”Uppträder jag annorlunda?” Det kan vara så. Jag upplevde mig själv så. Och en annan sak; Är jag stressad, ska iväg på annat? Då kan det gå rakt åt skogen med lämnandet. Det här är mina tankar och funderingar.
Att lilla Mimmi Leea Severina gråter och har ont i magen är inte alls ditt fel! Kom ihåg det! I steg 1 tycker jag du ska avvakta och se vad akupunkturen ger. Sen tycker jag att sena kvällsmålet kanske är bra att ge med flaska (urpumpad bröstmjölk eller tillägg), så du vet hur mycket hon ätit, att hon iaf inte fått för lite mat och kan styra så det inte blir för mycket. Och när Marcus är hemma kan han avlasta dig med nattmatning så du får sova. Du kan ju inte utesluta precis allt i din kost, du måste ha näring osv. Och här kommer ju ofrivilligt frågan, amning eller inte. Ingen utomstående kan avgöra det, men visst är det knepigt att veta om dom får tillräckligt eller inte, samtidigt som det är bekvämt eftersom maten alltid är klar, bara att ”hiva fram”. Sen är det ju en mysfaktor i amningen också. Tyvärr hade jag inte tillräckligt med bröstmjölk till mina barn, så jag fick börja med flaska efter bara några veckor, men det har funkat alldeles utmärkt det också. Mysfaktorn kan skapas ändå även för flaskbarn, plus att jag då kände mig trygg i att veta att dom ätit tillräckligt och jag utstrålade ett lugn som överfördes till dom. Sen var det lite spännande att se hur jag fick öka upp mängden mat successivt i takt med att veckorna gick.
Ja, du Jonna, det här är inte lätt. Men kom ihåg en sak – man är inte en sämre mor för att man inte ammar sitt barn!
Kram till er allihop och framför allt till lilla 7-veckors-prinsessan!
//Maggan1

Heidi sa...

Eg trur ikkje at ho ville hatt betre mage med flaskemjølk. Men det er bare noko eg trur, altså, er ikkje ekspert. Men om ho skulle ha allergier og intoleransar har eg for meg at morsmjølk er det aller beste. Men du blir sikkert trøytt av gode råd du ikkje har bedd om eingong. Bruk magekjensla di, du er kanondyktig, Jonna.

Anonym sa...

Det finn ju färdig ersättning i tetrapack, ta med den i sängen under täcket när du lägger dej, den får perfekt kroppstemperatur efter nån timme och sen är det bara att hälla i flaska när lillan vaknar. Funkade fint för en latmask som mej som inte var så sugen på att gå ur sängen mitt i natten när min son var liten :)

Annika sa...

Gråten kommer och går i perioder hela tiden genom dagisåren känns det som. Har en femåring som är lite känslig just nu exempelvis. Han grät hela sitt första halvår på dagis, vid lämning, men slutade så fort jag hade gått och var glad när jag hämtade. Jobbigt för mig, inte lika jobbigt för honom!

Elli sa...

Vad jag vet så är det väldigt få kolikbarn som är allergiska mot mjölkprotein. Och eftersom du verkar utesluta allt och det inte hjälper så kan du väl äta som vanligt? Om det inte blir värre förstås.. Om du får äta vad du vill och kan slappna av så mår du i alla fall bättre!
Och de flesta kolikbarn har väl kolik trots att de får ersättning? Men pröva med ersättning och se om det blir bättre? Och du kan väl både amma och ge ersättning? Då får lilla tjejen allt det där bra med amningen men Marcus kan hjälpa till när han kan och du kan vila en stund.
Det viktigaste är att DU MÅR BRA! För om inget du gör har någon påverkan på hennes mage så kan du i alla fall se till att du får njuta lite. Gör det som du mår bra av! Drick en kaffe, gå ut en timme eller två och ta ett glas vin medan Marcus ger ersättning. Lycka till med allt.

Anonym sa...

Jonna har inte påstått det är hennes fel "damer" . Hon vill gärna ha råd kanske. Skönt med några sovtimmar . Räkna de lyckliga stunder jag sovit. Skriv ner dem för att läsa sen. Du fattar inte hur du orkade sen när du läser det om ett par år. Aku alldeles för stor avsky mot nålar så skulle aldrig våga. Inte rädd annars . Krama de små gullen Mest Milo-go. Mimmi du får kram också. Nu blir det wienerbröd.