lördag 5 november 2011

fortsatta kvadrasmarta tankar

Nu börjar dagen gå mot eftermiddag. Kanske den redan räknas som sådan?
I alla fall.
Jag är på gång, med dagen.
Vill inte värktabletter för de fuckar upp annat i mig, så jag envisas och vinner (typ) nästan varje dag. På sista tiden. Jihaa.
Ska snart börja ta hand om ryggen igen. Suck vad svårt det är med det då, men det är det och jag ska inte kasta skit på mig mer bara för att jag är människa med hundra järn i elden just nu och en skomakartumme i röven. Den ska ur -snart, men innan det ska annat fixas.

Vår nya lägenhet är 68 kvadratmeter. En liten trea. Två mycket små sovrum (fast man sover ju bara där, bara vi får plats med barnens sängar i ena, hmm hur gör man annars?) och ett större vardagsrum med kök ihop. Hallen är avlång vilket inte är det bästa med tanke på att det inte finns några förvaringsmöjligheter knappt någonstans, så på någon, några vägg i övriga hemmet måste en garderob upp.
Kanske inte den minsta trean i världen och männsikor framförallt här i Stockholm har säkert trängt ihop på mindre ytor än så, men den är tillräckligt mycket mindre än vad vi är vana vid för att vi ska klia oss i hårbotten och fundera hur 17 vi ska få plats.
Det är nästan 130 kvm vi lämnar men som många sagt -det är skönt med rensning, och rensning blir det. Egentligen ganska ultimat att bo i andra hand i någon annas hem och möbler under en tid sä här innan för man kommer onekligen på hur mycket det är som faktiskt inte behövs av det egna.

Rumsavdelare? Någon som har en bra och smart tanke där?

Och jo förresten, bygglov för balkong finns, den ska börja byggas till våren.

16 kommentarer:

M.H sa...

Kul med flytt 68 kvm ordnar sej nog ska du se,våningsäng till barnen kan du väl klämma in ;)med låda under får du förvaring.

Malinka sa...

Ni får plats. Vi har lite större men bara tre rum, och även om man ibland gnisslar tänder är det stora problemet förvaringen. Vi klarar oss med stor vindsförråd.

Ett tips på barnsäng är Ikeas "Kura" (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80123993/), genom att lägga en resårmadrass i underdelen får man en våningssäng för lite mindre barn.

Malinka sa...

Har du förresten varit hos naprapat med dina smärtor? Om inte, hitta en bra! Jag kan rekommendera Naprapatakuten på Norrtullsgatan, vid Odenplan.

LindaH sa...

IKEAS hylla EXPEDIT är en klassiker som nog kan funka bra som rumsavdelare. Med alla olika varianter av låd- och skåpinsatser och korgar som finns som tillval, så kan den samtidigt fylla en bra funktion som förvaring också.

Ingela sa...

Vi har en stor IKEA-bokhylla som delar av våra arbetsplatser.

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80071357/

Superbra förvaring!

Anonym sa...

Vad sägs om ett sängskåp?
Alltså en säng som fälls upp och in i ett skåp!
Bäddsoffa till gästerna är ju också smart.
Finns en säng på IKEA som är en vånings säng med en tredje säng under den understa sängen.

Kul att Marcus och Peter skall jobba ihop!

Stora kramar Tess W

Mina sa...

68 kvm kommer ni få plats på utan problem. Men jag kan förstå att det känns litet då ni bott i gen väldigt stor lägenhet tidigare. Låter ju jättestor den lägenheten som ni hade tidigare.

Om du funderar på att något som delar på Milo och Mimmis rum så skulle jag rekommendera att inte dela av det. Känns större och blir mer lekyta om ni inte delar på det. De är så små så det kan absolut dela rum utan problem tror jag. Har vänner vars barn delar rum, utan av avskilja, och det fungerar jättebra. Två av min systers barn delar också rum, en tjej på 7 år och en kille på 4 år, och det funkar kanon. Det är ett litet sovrum, men går hur bra som helst. Och hon har inte avskiljt rummet på något vis. Men de har varsin säng på varsin sida i rummet.
Syster med familj bor förresten på 74 kvm. De är 2 vuxna och 4 barn, på 14, 7, 4 och 2 år. Och de har det inte ens trångt. Så ni kommer garanterat få plats på era 68 kvm. Ni får bara tänka om helt enkelt.

Underbart kul att ni har köpt lägenhet. Jag är säker på att det kommer att bli hur bra som helst.

Anna sa...

Det funkar utmärkt med en trea! Lyxigt att ha råd att bo i innerstan också! Vi bor i en trea med två barn och får plats riktigt bra. Barnen delar rum och vi är bra på att slänga saker och utnyttjar källarförrådet till max. Bär bla ner alla vinterkläder på sommaren och tvärtom. Vi tittar så smått efter större dock eftersom vi känner att vårt större barn kan behöva lite avskildhet när han börjar skolan nästa höst. Kunna göra läxor ifred och kunna ta hem kompisar utan att alltid behöva anpassa leken till lillasyster. Fast lite leker vi med tanken på att själva flytta ut i vardagsrummet så får barnen varsitt sovrum. Problemet blir då var vi gör av bäddsoffan till våra föräldrar när de kommer till stan för att passa barnen...

Det finns många bra lösningar med våningssängar, sänglådor, hyllsystem att borra upp på väggarna, skåp och hyllplan som man kan sätta upp högst upp på väggarna i alla rum så slukas alla böcker mm mm mm. Det kan verkligen vara värt att satsa lite pengar på bra förvaringssystem. Elfas garderober och hyllor är klassiker som går att variera i all oändlighet och de är mycket hållbarare än ikeas grejer som dessutom har mindre variationsrikedom.
Lycka till med fixandet!

Anonym sa...

Vi hade för några år sedan en hyllsession som vi delade upp vardagsrummet med. Där var både hyllor och lådor och fungerade jättebra, i den mindre delen hade vi ett litet arbetsrum för skrivbord, dator, skrivare å sånt och sedan tog vi en del hyllor i anspråk för arbetsmaterial (pärmar etc). Det blev en liten arbetshörna och fyllde mycket väl sin funktion samtidigt som resten av vardagsrummet var vardagsrum med soffa, TV osv.
68 kvm är ju inte pyttelitet, tror säkert att du med din kreativitet löser det hela genom dina kvadratsmarta tankar och idéer.
Kram Maggan1

Marcella sa...

Kul att M och Peter ska jobba ihop, ska bli intressant att se vad resultatet blir!
Rumsavdelare kan man få till på många sätt, vi satt IKEAs draperiskenor i taket i början, men nu kör vi Billyhyllor. 2 vuxna + 2 tonårsbarn med allt privatliv som kan behövas är lite tajt för en trea, men vi har lyckats få till det rätt ok. IKEA har ju massor med fiffiga lösningar på compact living, bara att kika och planera, och det fiffigaste av det fiffiga är att allt behöver inte införskaffas via IKEA, man kanske rentav redan har lite grejer hemma eller hos vänner, familj eller hittar på andra fyndplatser! Lycka till och grattis till bostadsägandet! :)

Anonym sa...

En naprapat som är bra och ligger hyfsat nära er är Hanfot, www.hanfotnaprapati.se/ på Krukmakargatan.

Kram från Anders

Anonym sa...

68kvm inga problem, har inte läst allt. Det handlar om praktiska lösningar, förvaring på höjden, låfor och absolut inte spara massa skräp, vi skänker vidare direkt och har ett bra källarförråd och soprum. Vi bor 2 barn och 2 vuxna i en tre på 72 kvm, barnen delar rum med vikvägg och de har varsin loftsäng (ingen för dina pluttar än, men snart) med skrivbord under, inga problem;.) Vi lägger hellre pengar på annat än större boende. Grattis till lägenheten!

Jeanette sa...

Hej!
Ett tips är att sätta fast överskåp ovanför dubbelsängen med varsin garderob vid sidan av sängen, blir liksom en ram runt sängen se en fin bild på denna bloggen t.ex(skrolla ned till 12 maj) http://stamningsfullt.blogspot.com/2011_05_01_archive.html

Kan säkert hitta billigt på blocket.

Anonym sa...

Appropå ryggen...

Hade själv vansinnigt ont i ryggen efter två barn. Halvdålig sömn, bära mycket och dra Barnvagnen! Har kommit på i efterhand att barnvagnen nog var den största boven. Hade så ont att jag ibland hamnade på golvet och inte kunde ta mig upp för det skar som knivar.

Men nu är jag bra! Inget ont mer!

Jag började gå hos en sjukgymnast och fick övningar. Men det som gjorde susen var att jag började träna. I lugn takt gick jag lite snabba promenader ett par gånger i veckan. Sedan köpte jag gåstavar som jag varvade med. Efter ett tag fick jag upp konditionen lite och började småjogga på mina rundor. Ingen press, utan precis vad kroppen orkade och ville.
Sen ökade jag takten och belastningen efter hand. Nu tränar jag ett par gånger i veckan på gym och har faktiskt inte ont alls längre. Det känns som ett mirakel.

Vill bara säga att det finns en väg ut. Kanske när barnvagnen är borta.

Lycka till med allt!
/Frida

Anonym sa...

Har separerat från maken och bor sedan ett år tillbaka i en stor tvåa med 3 barn (16, 11, 9). Tvåan är på 54 kmv. Nu är ju inte alla tre här så ofta samtidigt så det funkar bra. Barnen får dela på sovrummet, har där en våningssäng till töserna och sonen har en liten privat del tack vare IKEA:s Expedithylla; sängen står nämligen bakom den. Har även plats för ett skrivbord där. Vardagsrummet är stort och där har jag en stor hörn/bäddsoffa med sovmåtten 140x200, matsalsbord för gäster och ett datorbord. Har funderat på att skaffa en större lägenhet men känner ingen brådska, vi får ju plats. "Finns det hjärterum så finns det stjärterum" eller hur? Lycka till med allt och GRATTIS till lägenheten!
Kram: Sonja, Valbo

Anonym sa...

Köp en våningssäng (tex kura ikea) Kapa till mindre.. vi har kapat till 150cm.. För där får barnen plats länge! Lätt att kapa. bara två reglar. sen skruva ihop den igen. Sen kan ni bygga som ett kök eller något på ena kortväggen.. eller en koja. Så blir de som en leksäng på dagen.

Bestå på ikea är SUPER. sätt upp de i väggen i tex vardagsrummet.. över soffan med spottar under kanske?

Hallen så finns de bra skoskåp på ikea för mössor o allt sånt. Sen höga hyllplan med lådor högt upp.