torsdag 1 april 2010

recept på Etiopiska kycklinggrytan

Recept skrivet och klart till bräserade fläskfilén från i helgen och här kommer lagom till påskmiddagen hur-göra-kycklinggrytan Doro wot med kokta ägg.

1. Hacka 2 gula lökar och stek mjuka i olja på svag värme, utan att de får färg i en stor gryta.
2. Blanda berberekrydda: 2 krm mald koriander, 2 krm mald ingefära, 2 krm curry, 2 krm muskot, 1 krm kanel, 1 krm cayennepeppar, 1-2 krm chilipeppar, 1-2 krm svartpeppar, 1 tsk paprikapulver.
Häll i kryddblandningen, salt, 1 dl tomatpuré och 4 dl vatten i grytan och koka upp.
3. Skär en hel färsk kyckling i bitar (kan funka med tinad fryst, ev klubbor, har ej testat) ta loss och kasta skinnet. Lägg ner delarna med ben i grytan och låt koka under lock på svag värme i 35 minuter.
4. Hårdkoka 4 ägg, skala och lägg ner i kycklinggrytan mot slutet.

Servera till ris (gärna rå eller fullkorn) och kokta haricots verts.
Suuuuuperduuuuper gott i all sin enkelhet!
(och inte alls för starkt, smakar bara väldigt mycket och just gott)

De går åt många olika kryddor men de är så goda i alla möjliga blandningar så jag tycker det är värt att ha de i skåpet och såklart använda. Ofta.

Smaklig påskmåltid!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, ser fortfarande jättegott ut! Tack för receptet. Men för min del uppstår ett mindre problem, jag måste göra en del kryddinköp innan jag kan prova. Framför allt är det väl koriander och muskot som är en bristvara här hos mig. Och verkar ju också enkelt att laga till, något som passar mitt matlagningstålamod!
//Maggan1

Maria sa...

Jag tog faktiskt mer av alla kryddor utom koriander som jag inte tog nåt alls av eftersom det smakar schampo. Då blev det gött.