lördag 19 juni 2010

jonnalainen är språkligt konfunderad

Det är det svenska språkets knepigheter. På finska lägger man ju i princip alltid till -lainen till landet (med några få ändelseändringar innan) så får man ordet på vad personen därifrån heter. På finska blir således (kanske) en kameruan (om det nu heter så) Kamerunilainen. Tror jag. Om jag nu anar rätt att Kamerun heter just Kamerun också på finska även om jag på vissa sätt skulle vilja skriva Kameruuni och att det i så fall heter kameruunilainen.
Men på svenska.
Den röda tråden är ytterst blek när man hör ord som finländare, norrman (alla dessa män, fransman, engelsman, varför så könsuppdelat och varför man, män överallt man vänder sig -även i språket?), dansk, amerikan, italienare, spanjor etc. Eller ta monegask. Vem kom på det? Monaco. Varför inte monacoan? Som i marocan efter Marocco. Varför inte i så fall också marogask?
Jag blir inte klok på det. Men låt oss -för nu- kalla grabbarna från Kamerun och deras kvinnor för kameruaner. Tills någon kommer och rättar.
Nu måste jag lägga locket på. Marcus LIVE-sänder (http://fotboll.expressen.se/vm2010/live?refresh=true) högljutt här bakom så jag har svårt att höra mina egna tankar.
God natt ni fina.
Sova sött nu.

5 kommentarer:

Suzan sa...

Lainen trodde jag från början bara var ett "skämtord" som man drog till när man låtsades prata finska.. men så hörde jag vad hamburgare hette =)

Anonym sa...

I tjocka ordboken från NE står det kamerunare och kamerunska. Hälsn Anna

Anonym sa...

Hej Jonna! Bäst att du lär dig svenska många tycker det är vackert språk tycker många i andra länder. Dåligt av många finländare dom bott här i 30-40 år och inte kan språket. Svenska är vårat språk. Enegelska är andraspråk. Finska minoritetsspråk.
Krama Milo.

Anonym sa...

Slarvigt skrivet förra inlägget. Beror på bröllopströtthet, men nu till fotboll Italien spelar.

Anonym sa...

Jag har bara en tanke när det gäller det här med personer från Kamerun. Det måste heta kamerunare för en man och kamerunska för en kvinna. Jmf italienare och italienska. Men jag vet ju inte säkert. Det här är en intressant grej, speciellt om man börjar tänka på de olika länerna i världen och vad man kallar dom för.
Hoppas ni haft en bra söndag så här långt.
//Maggan1