fredag 30 januari 2009

dag hundrafemtionio -småsjuk och provocerad

Vaken och relativt glad trots jobbigaste natten. Har ju min dåligt tajmade krasslighet som inte riktigt vill släppa taget och inatt blev det tufft när febern gick upp och min kropp värkte så förbaskat som följd. Låg och grät jättelänge av ren tycka-synd-om för att sen somna om, vakna, somna om, vakna, somna om, vakna, somna om... i alla oändlighet. Nu på morgonen har jag ingen feber längre så allt ser mycket ljusare ut för att inte tala om hur det känns. Hoppas detta håller i sig ett litet tag iaf.

Har under veckan motvilligt blivit fruktansvärt provocerad den där psyksjuka konststudenten. Motvilligt för att det antagligen är just provocera hon vill.
Lite gladare läser jag idag att hon blivit polisanmäld för sitt påhitt och jag hoppas hon blir så skadeståndsskyldig att det länge kommer svida.
Medan barn blir knivmördade av riktiga psykopater som samhället inte har resurser att låsa in känns det extremt illa att i konstens namn slösa ännu mer på dessa.
Polisen, som "räddade" henne från att låtsashoppa in i döden, kanske på riktigt hade kunnat rädda den där kvinnan som samtidigt låg och blev våldtagen ett antal kvarter bort?
Konstverk my ass.
Fy fan för sånt beteende.
Lås in.

Nu ska jag fortsätta knapra knäckemacka med ost och gurka som faktiskt smakar otroligt gott just denna morgonen.

20 kommentarer:

Rebecka sa...

På pricken SÅ illa tycker jag om konst, den här gången. Jag brukar lite roat och förtjust välkomna absurda konstnärligheter men det här är inte konst, det här är, precis som du skriver lite på fel spår. Och bara tanken på vad den polisen kunde ha gjort istället... creepy.
Så jag håller med dig; konst my ass!

Carina sa...

En sån jävla idiot, ursäkta uttrycket men ibland så blir jag bara så arg. Och håller med dig i att de resurser som finns idag definitivt kan användas till annat.

Frågan är hur hon kom på idén?

Anonym sa...

Usch vad illa man mår av så´n idioti!! Kan man inte ens rita en streckgubbe eller komma på något som helst intelligent så blir det väl såhär...=( Lås in som sagt!!!
Gick förbi vår lilla blomsteraffär idag och där var det vår med pärlhyacinter och tulpaner i alla vårens färger...och jag blev glad! Mini kommer ut i precis rätt tid och får lukta på de första blåsipporna=) Krya på dej! Linda

Anonym sa...

Håller definitivt med om tveksamheten gällande denna "iscensättning/installation". Kan dock inte låta bli att koppla detta till ett tidigare, enligt mig, ytterst tveksamt
"verklighetsexperiment" som du tog upp den 30 november 2008 med en länk till nedanstående artikel:

http://aftonbladet.se/nyheter/vagardubligammal/article3864993.ab

Självfallet är jag medveten om att den unga journalisttjejen som klädde ut sig till äldre dam inte alls tog de samhälleliga resurserna i anspråk i samma omfattning som den konststuderande tjejen på psykakuten. Detta till trots framstår det, för mig, som om båda dessa "verklighetsexperimenterande" tjejer genom sina iscensättningar försökt synliggöra och debattera olika former av samhällelig problematik. Att vi är många som är skeptiska till sättet de valt att göra detta på är uppenbart. Det är dock intressant att notera att exemplet från den 30 november inte genomskådats på samma sätt som det nuvarande och att det dessutom, exempelvis i din blogg, rentav bemötts positiv. Personligen finner jag detta något märkligt eftersom båda exemplen, på oerhört tvivelaktiga grunder, gör anspråk på medmänniskors engagemang och dessutom verkar vilja göra en poäng av hur de experimenterande tjejerna bemötts i de situationer de "iscensatt". Klistrar in min kommentar från den 30 november efter detta inlägg för att tydliggöra mitt resonemang både i relation till det inlägget och till detta.
Krya på dig och allt gott inför kommande äventyr i livet!
/Bella


Tänker lite som du, "Anonym", i föregående inlägg. Givetvis ska detta dock inte ske på bekostnad av avsaknad av det engagemang och den empati som dessvärre präglar många beteenden och förhållningssätt i dagens samhälle. Relaterat till artikeln som finns länkad i Jonnas ursprungliga inlägg funderar jag snarare över trovärdigheten i den "iscensättning" av äldre dam som den 28-åriga kvinnliga journalisten utsatte sin omgivning för. Kanske genomskådades detta journalistiska rollspel av de människor hon mötte på sminkavdeningar, gator och i glassköer? Kanske blev hon, i så fall, bemött just utifrån sin bristande trovärdighet. Kvällstidningsretorik präglas, åtminstone för mig, mer av sensationslystnad och eget bekräftelsebehov än av de sakliga argument som denna typ av debatt både kräver och är värd.
/Bella

Lina/antigone sa...

Hej Jonna!
Brukar ju titta in här emellanåt, oftast var dag för "titta till dig". Skriver sällan.
Fick ett jätte fint Upprop idag som handlar om barns rättigheter.
Undrar om du skulle vilja delta och skicka vidare till männsikor omrking dig.
http://sites.google.com/site/barnuppropet/

Ser fram emot att få se Mini i bloggen snart!

Varm kram
Lina från Malmö

PS.
Låt dig inte provoceras, vila och mys av din mage sista veckan....*ler* Jag har haft ens ting av sorg efter alla mina fyra bebismagar, märkligt nog!

Ingmarie Nilsson sa...

Håller helt med dig. Konst? Ha! Det är ett HÅN mot den RIKTIGA konsten. Och du, krya nu på dig.
Och hälsa din M att han var strålande på RIX Morronzoo :-)

Nika sa...

Känner med dig Jonna! Är själv rejält förkyld på andra veckan med bf 10 dgr bort, men min barnmorska sa idag att kroppen oftast känner att man inte är i form och "väntar" med att sätta igång förlossningen ;0) Vore fantastiskt om det var sant!
Håller annars fullständigt med dig om konststudenten. När det (åtminstone här) nu satsas extra på psykvården så ska några idioter "ta" dom resurserna från de stackars människor som verkligen behöver dem! Hoppas hon blir dömd så att det SVIDER!!!
Krya på dig!
Kramar, Nina

Johanna sa...

Väldigt bra beskrivning av en idé som är så dum att man blir helt häpen. Oförsvarbart. Hoppas du får en skön helg, och sista vecka med Mini i magen!

Anonym sa...

jag blir också jätteprovocerad. fast önskar att jag inte blev det. ja, kanske polisen kunde räddat nån som blev våldtagen, och kanske de på psyk kunde räddat nån som verkligen höll på att dö. det är ju sjukt svårt att få en plats där. och framför allt får jag ont i magen för jag vet hur illa berörd man kan bli om man är inlagd och det kommer nån som är helt kaosig och självmordsbenägen och våldsam. det är jättehemskt, om man sitter där med sin egen trasighet. men det är väl helt ok att uppröra psykfall enligt henne, antar jag. blev jätteupprörd med över nån som försvarade henne, nån annan sån där kändiskonstprovokatör. hon formulerade det som om att det var bra om nån kunde komma in och se och reflektera över den verkligheten och föra den talan som de vanliga psykpatienterna inte klarar. alltså... de allra flesta som är inlagda inom slutenvården är förmögna att prata. blir jätteprovocerad av det. vill inte att nån knäpp konstbrud ska föra min talan. jag vill föra min talan själv, om den nu ska föras.

.:.muttrar.:.

hoppas att du kan lugna ner dig igen iaf och hitta ro trots att världen är full av knäppskallar. tänker mycket på er och hoppas att allt går bra nu. håller alla tummar.

Anonym sa...

En fråga till dig när det handlar om det här med sömnen under graviditeten. Har du någon gång under din graviditet haft hjälp av insomningstabletter eller sömntabletter. Sover själv dåligt och är i v29. Jag undrar bara. Lycka till

Ganska lagom tjej sa...

Bra skrivet. Håller fullständigt med dig. Ibland blir konst bara just konstigt och provocerande. Och när det dessutom blir på bekostnad av andra människors lidande, människor som kanske fick vänta pga henne, då blir man bara förbannad.

klappa mini och må så gott. Nu är det inte många dagar kvar! =)

Anonym sa...

Jag tänker att man kan vänta lite med att döma, tills man vet vad som var tanken med att göra så som hon gjorde. Med lite kreativitet och välvilja kan man föreställa sej att någon intressant fråga, för någon eller några, kan väckas (eller sövas) i och med att göra så. Men det är synd att personen inte berättat om sina syften och tankar. Man har liksom bara fått veta rubriken. Man vet väl inte om det finns eller inte finns saker som välvilja, engagemang och allvar inblandade, eller skulle kunna finnas. Tror inte att jag vet, varken att eller inte.

(Carina och Anonym: Det känns lite.. opassande eller tveksamt, obetänksamt, att kalla någon "idiot" i just detta sammanhang.. Om hon är "idiot" borde hon väl få vara där och uppta resurser.. Tänk vad språket kan säga mycket.)

Och tänker också att det att "låsa in" som du skriver om inte är det som psykiatrin borde handla om. I Italien till exempel, finns en intressant lag, legge di Basaglia, från 1978. Basaglia har skrivit och tänkt mycket klokt om psykiatrin och radikalt förändrat synen på att låsa in och tvinga och så vidare.

Det är väldigt svåra och komplexa frågor, men de rör hur vi ser på människor - oss själva och andra.


Bara lite tankar... som kanske kan göra det mindre provocerande, och mer komplicerat istället.

Vänliga hälsningar och lycka till!
/M.

Babybloggaren sa...

Jaha, är det SÅ man gör om man ska få psykhjälp i det här landet?
Har en vän här i Norrköping som försökt få hjälp flera gånger av psyk utan resultat. "Eftersom hon inte försökt ta livet av sig kan de tyvärr inte göra något."
Hon ser snart ingen annan utväg än att göra just det. Bara för att få hjälp. Vi får bara hoppas hon misslyckas.

Men för att prata om nåt roligare.Snart dags för er nu! jag önskar dig verkligen all lycka till med Mini. Jag fick en pojke i mellandagarna å den lyckan är ni SÅ värda!

Anonym sa...

Den sista veckan innan man får träffa den nya lilla människan är allt så mycket på riktigt och ändå så overkligt tycker jag. Sen i det ögonblick man får träffas...då är allt så självklart!! Självklart och underbart...träffar en som en pil i hjärtat. Du har den mest fantastiska stunden i ditt liv framför dej!!! L (lova att fortsätta berätta om dina dagar med Mini och M!!!)

Åsa J sa...

Tack för den goda tårtan, har varit proppmätt sedan igår! :)
Jag har en liten undran... Nu närmar det sig ju verkligen, hur länge kommer vi blogg-läsare att få vänta innan vi får veta hur allt har gått? Du har ju, med all rätt, tänkt stanna ett tag på lasarettet. Kommer Marcus att skriva något på sin blogg eller får vi snällt (med hjärtat i halsgropen) vänta tills du och Mini kommit hem igen?

Kramar/Åsa

Jojjo841212 sa...

håller med dej. "i konstens namn"...??!! vaddå, kan man sabba för andra i konstens namn? Nej. Är det OK att psyket kanske skickade hem en flicka som mådde dåligt för att en fejkande konststudent tar upp plats?? Nej. Jag blir typ äcklad av hela historien.

Anna sa...

Jag har väldigt dålig koll på syftet med denna konst. Om det fanns någon djupare tanke bakom. Om det var någon brist eller liknande som ville uppmärksammas och se hur reaktionen/er blev.
Tänker på dom som vid något tillfälle gjorde något liknande i ett köpcentrum. Arrangerade en kvinnomisshandel, för att se vad reaktionen blev på folk. Och precis alla passerade förbi och vände blicken bort. Ingen ville ens se. Och ingen gjorde något. Inte ens polis tillkallades. Fruktansvärt!
I det här fallet så vet jag inte om det fanns någon bakomliggande tanke. Om det hela på något vis skulle kunna föra något gott med sig .. genom att det blir uppmärksammat. Då tycker jag i all dumhet att det ändå var bra gjort. Men jag förstår helt klart ert sätt att se på det. Men samtidigt så vet jag att psykvården, i många avseenden, är katastrofalt dålig, då jag sett det med egna ögon och har bland annat en syster som åkt in och ut på psyket under de senaste åren.
Jag känner mig väldigt kluven i denna fråga. Än mer, då jag inte läst något direkt om det, och därav bara tagit del av det som andra sagt, tyckt och tänkt. Hade velat höra hennes version.

Anonym sa...

Vilken vidrig människa, ingen respekt för människor som mår dåligt på riktigt..........ahhhhh (arg)

Hoppas du mår bra och att "Mini" fortsätter att hålla dej vaken på nätterna :) då är allt som det ska!

Kram Jenie

Anonym sa...

Instämmer helt och hållet angående konststudenten,hoppas som sagt på ett rejält straff.
Önskar att ni kryar på er snabbt,saknar Marcus på radion ikväll.
Har följt era bloggar fast inte skrivit förut,men håller verkligen tummarna inför den väntande förlossningen och all glädje och lycka framöver.

Trubaduran sa...

Jag håller med dig! Om folk inte bluffade i alla mnöjliga sammanhang så skulle resurserna räcka till dem som verkligen behöver hjälp och folk som verkligen är sjuka skulle slippa bli ifrågasatta.