fredag 2 januari 2009

dag hundratrettioett -vilsen

Valsat runt i barnvagnsdjungeln ett bra tag nu. Helt utmattad av all ny kunskap. Vad mycket det finns! Av allt möjligt. Hur ska man någonsin hitta rätt där?
Vår taktisk är att lite på distans samla information och ideér för att sen om någon vecka slå till och helt konkret beställa det vi tror och hoppas vi framöver kommer behöva. Enda sättet. Det behöver inte ta så lång tid heller har jag förstått, att få hem sakerna. Så jag tycker det är en bra början, detta valsande, även om det sker med viss tvekan och jag hela tiden går vilse.

Idag, den andre av nya årets dagar, verkar bli lika solig som den första och jag hoppas min kropp är snäll(are) mot mig så jag kan få komma ut och andas där i skenet lite.
Jag kommer fortsätta räkna dagar i vila som jag har bakom mig. Har upptäckt att så fort ett tydligt mål finns och en nedräkning däråt, går dagarna m y c k e t långsammare.
Kan inte låta bli att veta att det idag är 34 dagar kvar till stora dagen om jag lyckas knipa tills dess (ibland och oftare ändå känns det som en ren utopi att kroppen skulle välja att samarbeta så länge, men jag hoppas och jag väljer i brist på annat tillit) men koncentrerationen ska likt tidigare ligga på de dagarna som hittills är avklarade. Därmed blir varje enskild dag en bedrift och en seger i sig och jag den ständige vinnaren och på så vis kommer nästa dag förhoppningsvis lite snabbare.
Det är min tanke och plan för just nu.

Så där ja, in i djungeln igen.

36 kommentarer:

Anonym sa...

Vänta ytterligare någon vecka med vagnsköpet. Då börjar de nämnligen rea ut "förra årets färg" och ni kan spara flera tusen.
/Helena

Anonym sa...

Vilken klok strategi du väljer. Som du skriver är du ju vinnaren då, varje dag. Att det sedan är svårt att låta bli att räkna ner också är ju en helt annan sak. ;-)
T o m här i Lund skiner solen i dag också. Det är ett par minusgrader och maken (som i tisdags paddlade i Blekinge - det lär vara vanligt att kajakpaddlare också är långfärdsskridskoåkare) är ute och åker skridskor på en sjö. Förra vintern blev det inte en enda tur och han fick leta längst in i källaren innan han hittade all utrustning. I morgon ska det bli regn och plusgrader...
/Ditte, som inte ägnar sig åt friluftsliv i dag =)

sabina sa...

Spännande...ska mini förlösas med planerat snitt?

kram
www.mittlivsabina74.blogspot.com

Heidi sa...

Høyrest ut som ein god plan. Heia Jonna. Eg les her kvar dag, men skriv ikkje så ofte. Men eg ber til Gud kvar dag når eg les at det skal gå bra med Mini. Måtte alle gode ting skje og skje i det nye året. Helsingar frå Norge.

Therese sa...

Ja jag håller med om att det är en hel vetenskap av vagnar. Men själv har jag fastnat för Urban Jungle. Har provat en hel del vagnar men nu till min lilla har jag bestämt mig för att ha kvar min UJ. En som är mycket bra är Quinny Freestyle! Men den var säkert inte med bland de ni tittat på så jag kaanske rörde till det lite till ;-) Lycka till jättekul att följa er!!
Kram

finnjonna sa...

Helena: Jaså, rea?! Det gillar jag!

Ditte: Det finns annat än friluftsaktiviteter att ägna sig åt vackra dagar. Att bara vara kan va riktigt fint om det inte är påtvingat :-D

Sabina: Japp 5:e februari är datumet!

Heidi: Hälsningar till Norge!

Therese: Nä de hade vi inte tittat på än, men ska göra. Kan inte bli rörigare än det är, så jag tackar för tips!

Anonym sa...

Usch, vagnar e ju en snårig djungel. Vi bor på landet och valde lufthjul och bra fjädring samt att den ska gå in i bilen...mycket annat behövdes inte. Ofta tycker jag att det är för spejsade vagnar i onödan.

Bra strategi att tänka dagarna bakom sig, jag tror din kropp kommer vara starkare än du tror, håller tummarna för det i alla fall

Linda Linköping

Anna sa...

Bugaboo cameleon har jag hört att ska vara en väldigt bra och praktiskt barnvagn, som inte väger så mycket heller (tänkte på att vad jag förstått så bor ni några trappor upp och har en väldigt liten hiss). Den är dock ganska dyr, men det går ju hålla koll ifall det blir rea. Men det finns nog massor med barnvagnar av alla det slag, så hasta inte, utan titta vad som finns och se vad ni fastnar för.
Hittade en affär i Norrköping som säljer denna .. och många fler.

http://www.bugaboo.nl/

http://www.babyproffsen.nu/

m sa...

Det är kanonsvårt att välja vagn... vi hade fullt sjå. Allt beror ju på vart och hur man tänker använda vagnen. Mestadels i stan så passar det jättebra med svängbara hjul men är man mest i skog och på landet passar det ofta bättre med en stabil vagn med fasta hjul. Tänk också på bredden på vagnen, är så trångt i vissa affärer och portar etc. och tänk på vikten, man ska ju orka dra vagnen oxå ;) hehe.. Skulle jag välja en ny vagn idag skulle det nog bli en emmaljunga city cerox 360. Men som du säger, det är en djungel o varje vagn har sina för och nackdelar :) Så ni hittar nog en som passar en galant ;) Lycka till nu! o 34 dagar, det kommer gå såå snabbt :) /m

Anonym sa...

Om jag får ge ett tips om en bra vagn för oss som bor i gamla hus med små hissar? Så är det Bugaboo Bee. Helt fantastiskt liten och smidig i hissar, på bussar och på promenader men ändå bekväm och bra för bebisen och sedan det större sittande barnet. Sen är den otroligt kompakt att ha i bilen. Toppen! Kanske i det dyraste laget men helt klart värt det. Lycka till.

Anonym sa...

Jonna, mitt enda tips är att se till att köpa en smidig 3-hjuling. Dessa vanliga vagnar med 4 hjul är väldigt tunga och tröga att köra (överlag i alla fall). Vi köpte en jättedyr kombivagn med 4 hjul till vår nyfödda dotter. Den var väl ok att köra men väldigt klumpig och osmidig. Efter 4 månader när A ville sitta mer upprätt i vagnen så upptäckte vi att den var en helt värdelös sittvagn. Kul med 9000kr för 4 månaders användning. Vi köpte då en smidig, lättkörd och supersnygg 3-hjuling för bara 3000kr som är hur bra som helst! Så kolla in Babyproffsens egna märke Baby Travel och modellen Single Jogger. Finns fin liggdel att köpa till också. Tänk också på att barnet kommer att använda sin vagn till att sitta i mycket mer än att ligga och gotta sig i som nyfödd. Så satsa på en vagn med bra sittkomfort. Tror att de flesta liggdelar är likvärdiga. Men inte vad det gäller sittdelar. Lycka till!

Helena sa...

Har följt med i bloggen i några månader nu. Är så glad att ni har kommit så långt nu så att ni kan börja titta på barnvagnar. Vet att ni inte vill ta ut något i förskott, men det är fantastiskt jonna! Kram!

Anonym sa...

Dags att ändra nedräkningsdagarna nu då... God fortsättning på 2009.
Kram Amanda

Anonym sa...

Att köpa barnvagn är en mindre djungel. Något som vi försökte tänka på var, tex...kommer vårt barn använda vagnen mest när det är varmt eller kallt? (har två försommarbarn) så vi behövde en "sval" vagn.

Kommer vi köra mycket i stan eller i skogen? Vilken typ av hjul?

Hur kommer man åt lastnätet under vagnen? Låter fånigt kanske men är sådana saker som man kan reta sig på när man använder vagnen varje dag.

Vi köpte vår första begagnad(Emmaljunga) och den andra(Knorr, eller Kangoo tror jag den heter nu) ny. Den andra köpte vi i slutet av januari och den kostade då 2000 kr mindre eftersom det var en -05 och inte en -06.
Har varit nöjd med båda vagnarna på olika sätt.

Den första skulle vara smidig på bussar och tåg då vi inte hade bil och den andra skulle vara lätt att fälla och lyfta in och ur bil.

Hoppas att ni hittar en vagn ni blir nöjda.

Helena sa...

Jag gillar enkla vagnar, utan en massa finesser som lätt går sönder. Bra fjädring är det absolut viktigaste tycker jag. Och bra hjul! Lufthjul vill jag varna för, de har alltid punka vid de mest olämpliga tillfällen... Gillar inte heller små hjul, om man öht någonsin ska köra vagnen på annat än stadstrottoarer.

Emmaljunga har varit ett favoritmärke hos oss, har haft tre såna och varit jättenöjd med allihop, väldigt prisvärda har jag tyckt. Fast jag har aldrig brytt mig om att kolla vagnar i de dyraste prisklasserna, där finns det naturligtvis också mycket som är jättebra.

Anonym sa...

rekommenderar dig också att vänta några dagar till eftersom de rear ut 08 vagnarna snart. vi har haft en brio nova till vår tjeja. jättebra! den är väldigt enkel o inga överflödiga funktioner. det är en sittvagn som man kan fälla helt så när bebisen är liten lägger man i en mjuklift till den. helt onödigt med såna där kombivagnar. de är stora o klumpiga o liggdelen i vagnen används ju bara tills de klarar av att sitta. brio nova är dessutom ganska billig eftersom den är så enkel. 3990:- gav vi för våran. sen finns det ju massa vagnar som är ännu billigare men brio är ju ändå ett gammalt välkänt märke. är som sagt jättenöjda med vår! KRAM o lycka till.

Amiechan sa...

Hej Jonna!
Vill du gratta Marcus från mig för hans placering på Dagens "Årets Förebild 2008"-lista? Jag hitade inget ställe att kommentera på hans blogg :)

Och lycka till med vagnköpet :)

/Amiechan

Anonym sa...

Jonna! Går det att ändra dagarna i Babystrologi? Så många dagar den har kvar "to go" kommer det ju iaf INTE att bli... Aldrig har jag nog väntat med spänning och lycka på ett barn vars föräldrar jag inte ens känner. Det är något väldigt vackert i det. Kram/Anna

Christina sa...

Så härligt att ni vågar titta på vagn!

Du har ju fått en massa bra tips redan, men jag kan inte låta bli att slå ett slag för Emmaljungas city cross. Jag tycker också att man ska tänka på att barnet ska kunna sitta vänt mot den som kör i sittdelen. Blir lätt mycket intryck för den lilla bebisen annars. Och så vill jag slå ett slag för bärsjal (även om du kanske inte får bära så mycket i början?) - otroligt mysigt för både förälder och bebis och väldigt ergonomiskt också!

/Christina, vars man undrar varför hon alltid snyftar när hon läser din blogg.

Ann sa...

Känner mig som 300 år när jag läser kommentarerna. Min dotter är 25 och på den tiden fanns det inte mycket att välja på i barnvagnsväg, på gott och ont kanske. Jag kommer ihåg att jag fick lägga tidningspapper i botten av vagnen på vintern när det var svinkallt. Åkpåse och fäll räckte inte långt då. Den vagnen var som en sardinburk.
Alltså, summan av kardemumman .... kan inte tipsa alls men är övertygad om att du/ni hittar nåt fint och bra till Mini.
Kram och lycka till

Annelie sa...

2009 är ett lyckans år! Det har redan visat sig så heja heja :-)

Anonym sa...

Lycka till med bäbisen!
Ramlade in här och du har en finfin blogg ju! Önskar er lycka till med både vagnköp och bäbis!

Anonym sa...

satsa på en Urban.den är super att ha både i stan och i skogen,och kan användas upp till 4 år. kvalite till ett helt ok pris(ca 6000 ny, men går att hitta för halva priset beg).

Johanna sa...

köp en bugaboo. Bästa vagnen jag har haft och jag avverkat en antal :-)

Kostar en del men du får tillbaka det mesta när du säljer den efter några år. Ett stort plus är resväskan eftersom ni reser mycket.

kram
Johanna (JohannaJ)

Anonym sa...

neeej! inte tre hjul. de välter jättelätt, man kan inte hänga grejer på handtagen o om barnet klättrar kan det bli hur farligt som helst. själv har jag kört på stora 70-talsvagnar som är perfekta om man har två barn men inte vill joxa med tvilling/syskonvagn och har en massa lastplats. dock asjobbiga att ha i bilen om man måste packa in dem... lycka till!

Anonym sa...

Som du säkert redan märker, många tips och en väldans djungel. Enda tipset jag har är att vänta och köpa "förra årets vagn", mycket billigare till samma kvalité!

Ta det med ro, ingen fara på färde om det inte blir direkt rätt för er!

/mimiamelie

Lena sa...

Jag måste tipsa om vår vagn. Köpte en Teutonia Fun och har inte ångrat mig en sekund. Den är lättkörd, smidig och snygg. :)

Cattis sa...

Ja det är inte lätt med barnvagnar......Själv har jag en Brio Happy och den har varit okej men nu är jag sugen på en Urban Jungle.

Brion är väldigt tung att styra och lyfta när man ska ha in den i bilen (fast ni hade väl inte bil??). Jobbig att köra i affärer när man ska kryssa fram mellan hyllor och annat och då får hänga sig på handtaget. Är tung och väger ca 16kg. Fördelen med brion är att man kan ha barnet vänt mot sig eller från sig vilket man önskar. Bra viloläge och rymlig lastkorg. Kostar ca 7500:- med liggkorg och sittdel. Sen tillkommer ju kostnad för alla tillbehör.

Men trehjuling måste ju vara tusen gånger smidigare när man bor i en stad. Kommer lätt fram överallt. Nackdelen med UJ är ju att man måste ha barnet framåt när det växt ur liggkorgen. Väger ca 10kg. Kostar 6800:- för sittvagnen och sedan tror jag liggkorgen kostar ca 2000:-.

Fundera lite över era behov. Det här var bara lite av den lilla erfarenhet som jag hittills skaffat mig :-)Kolla på familjelivs barnvagnstråd. Där finns länkar till sidor som säljer barnvagnar där du kan få lite prisuppgifter.

Lycka till! Kramar

Annika M sa...

Vet du - barnvagn är egentligen inte ett stort problem. Om man inte går på alla trender och sådant.
Vi hade en enkel Brio (för några år sedan) en sittvagn med mjuklift till. Köpt på rea. Fult mönster, men fullkomligt ok för den korta tid den användes.
Vid ett års ålder har nämligen båda minga barn velat annat - sulkyliknande åt den ena, den andra vägrade vagn från det han lärde sig gå vid drygt ett års ålder. Tyvärr....
Det finns även barn som bara skriker i vagnen från start och sele/sjal är det enda som duger. Dumt att spendera många tusenlappar i onödan då.
Bärsjal är underbart kan jag tipsa om, för övrigt! :). Ytterligare en djungel.....

Anonym sa...

Hej! Tänkte tipsa om tå vagnar: Emmaljunga Ntiro City och Bugaboo cameleon - de är bäst på marknaden helt klart!!!!
Urban jungle är också grym, men liggdelen är lite liten och när man ska byta till sittdel så kan man inte ha barnet eot sig och se barnet - något jag själv inte klarat av.
Jag skulle också tänka på vagnens vikt (över 13-14 kg är jobbigt tycker jag). Om du har möjligthet s köp en vagn med svängbara framhjul för det är sååå mycket skönare att köra med.
Till bugaboon kan du köpa fasta större däck till vintern om det är mycket snö och till svrkörd terräng.

Lycka till med allt!

marie sa...

Jag har två barn och har provat många olika vagnar så här kommer mina tips till dig. Det som har varit viktigt för mig är att sittdelen på vagnen är vändbar. Det är inte kul att behöva vända en liten bebis som kanske är 5-6 månader framåt från den som kör, man vill ju kunna ha kontakt med sitt barn. Sen tycker jag att de nyare vagnarna som har två svängbara hjul verkar smidiga, känner många som är nöjda med teutonia fun tex.

Anna sa...

Såg på kronan.com att dom har ett duopaket för 4990 kr, där man får skötväska, åkpåse, regnskydd och insektsnät med. Låter ju toppen!
En fin vagn var det också. Dock kan jag gissa på att det blir tungt för eran del då ni, vad jag förstått, har en hiss som den inte kommer att få plats i. Men helt klart en snygg och rejäl vagn.

Kan gissa på att alla tips här får er att klia ännu mer i huvudet, men samtidigt så är det ju toppen att få lite idéer. För det är ju ändå ett väldigt stort köp, att köpa vagn, och det är ju viktigt att ni känner er nöjda med den och att den passar era behov. Och att den funkar under en lång tid, så att ni slipper köpa en ny när Mini blivit lite större.

Kram.

Anonym sa...

Nej nej en trehjuling välter inte lättare än övriga vagnar. Och det går hur bra som helst att hänga väskor på handtaget. Det är en myt att de ska vara instabila och falla lätt. Min lille har åkt i en trehjuling sedan starten och vagnen är hur stabil som helst. Trots en aktiv unge som ibland kränger och sparkar. Däremot så är Bugaboos benägna att falla lätt då ligg/sittdelen är så lågt monterad att tyngdkraften gör den instabil då man kör över tex en trottoarkant. Om detta finns det en del att läsa om på nätet. Som så många tidigare sagt, köp det ni tycker passar. Om det på något vis blir fel så sälj och köp en annan. Har ni förresten börjar titta på säng, skötbord, sele/sjal, badbalja, sängmobil, nappar etc? Tänk vad mycket kul shopping ni har att se fram emot! :)

e sa...

Har inte kommenterat tidigare. Brukar läsa Marcus blogg och kikar in här ibland. Nu när ni är i vagnkval kan jag dock inte låta bli att kommentera :) Jag blev nästan galen när vi skulle köpa vagn. Fattade knappt vad som var vad. Vi tog med oss en vagnerfaren tvåbarnspappa på shoppingturen och köpte en Kronan (kronan.se el .com). Vi blev jättenöjda.

Bor högst upp utan hiss så vi valde sittvagnen (alltså bara halva kombivagnen eller vad det nu är, har förträngt terminologin) och kombinderade med en mjuklift från Teutonia som vi kunde bära bebis i till och från vagnsförrådet (gillade inte Kronans mjuklift).

Fördelarna med Kronan är att den är nästan lika smal som en Bugga om man tittar på vagnbredden, funkar utmärkt i lite ojämn terräng, stadig, lätt för att vara fyrhjuling, enkel att fälla ihop (och blir liten), fiffiga detaljer, bra skötväska där locket kan tas loss och användas som underlag vid blöjbyten och suverän service (vi behövde reservdelar och fick dem gratis på posten utan krångel). Ska man bara köra i stan och gå i affärer så skulle jag välja en annan ännu lättare typ av vagn men för oss var den helt perfekt. Fungerar både på långpromenader och vid turer inne i stan.

Anonym sa...

vi hade en teutonia fun & var supernöjda med den! :-) minns att jag inte skulle ha en vagn med fyra hjul när vi gick in i affären & absolut inte en med löjliga små fram. å precis det blev de.. :-D

lycka till i djungeln! ida

Panni sa...

Hej Jonna! Vila bara tipsa dig om vår vagn som jag tycker är helt underbar!!! en teutonia fun!!! Hade tidigare en emmaljunga combivagn till vår första, men gud vilken skillnad!!!

Den e supersmidig, smal, snygg, svängbara hjul fram är ett måste tycker jag!