fredag 2 januari 2009

lite frågor och svar igen tänkte jag

Har samlat ihop lite frågor jag hittat i kommentarerna sedan början av december. Har ni fler, ställ dom!

Sommartjejen:
Hur pass sängliggande är du? Måste du ligga nästan hela tiden eller kan du ge dig ut på shoppingturer osv ibland när lusten faller på tex?

-Jag var i princip helt sängliggande (dock med toa- och duschlov) från vecka 14+1 och framåt bortsett från snabba besök till sjukhuset var och varannan vecka. Runt veckorna 25-26 fick jag sätta mig upp lite och efter ca 100 dagar (v 29-30) fick jag börja vara ute lite i rullstol! Och så ser det ut fortfarande. Kan tyvärr inte ta mig fram på egen hand så jag är beroende av chaufför så det blir inga spontanturer direkt, men bara att få komma ut...
Går gör jag (väldigt lite pga smärta och yrsel) mest hemma och fram till gottdisken på pappa grappas fik. Mums.

Anna:
Går det att ändra dagarna i Babystrologi? Så många dagar den har kvar "to go" kommer det ju iaf INTE att bli...

-Tyvärr så tror jag inte det går utan att ändra antal gångna veckor och då blir det ju fel.

Amiechan:
Vill du gratta Marcus från mig för hans placering på Dagens "Årets Förebild 2008"-lista?

-Japp, har jag gjort. Han tackade så mycket!

Anna:
Får jag fråga hur många månader efter Liten som ni försökte innan ni fick IVF?

-Ett år efter förlusten av Liten skrevs vår remiss. Sen tog det ca 7 månader innan vi fick börja behandlingen.
Tror det är standard att man ska ha försökt i ett år utan resultat för att få gå vidare genom landstinget. Och mitt tips är att verkligen söka den hjälpen som finns snarast (lite beroende på ålder och andra faktorer såklart)! Det tar ju tid med utredningar och remisser hit och dit och under den tiden kanske det lyckas på egen hand, kanon i så fall, annars väntar ju hjälpen där. Lite olika från landsting till landsting tyvärr. I Östergötland gäller vårdgarantin på 3 månader som blir 6 i verkligheten om inte jul eller sommar kommer i vägen.

Anonym:
Förresten, vad står det på glasen? Är det förlovningsglas eller nåt sånt?

-Japp, förlovningsglas :-D. Marcus och Jonna står det och så vårat datum. Tyvärr diskade Marcus sönder ett av dom dagen efter...

Ida:
Fina bilder och vilken underbart fin vit tunika/klänning!! Vart har du fått tag på den? Skulle vara en skön kontrast till alla mörka mammakläder jag har..:-)

-Ja vitt är härligt mitt i det mörka. Tunikan är inte en mammavariant utan en vanlig från Gina Tricot för nåt år sedan, tror inte den finns kvar längre. Men det finns säkert andra!

Finnpajsaren:
Brukar du smälta tenn på nyår förresten?

-När vi firat nyår hos släkten i Finland har vi gjort det. Berättade om det för Marcus häromdagen, tycker mycket om den traditionen. Nästa nyår ska det smältas tenn här hemma!

Jessica:
Jag ska också ha barn i februari och min lilla busa ligger också i säte, vikten uppskattades till 5-. Var det så att ni fick minus på Minis huvud möjligtvis? Min BM berättade att när barnet ligger i säte, så är det svårare att mäta huvudet helt korrekt, varför dessa sätesbarn ofta hamnar på - på viktkurvan.Ville bara berätta!

-Tack för att du berättade, fast på Mini var huvudet det enda som låg exakt på kurvan, lite större än resten alltså. Men det är bara att mäta Marcus och mitt så förstår man varför :-)

Linda:
Huset mitt emot - är det Rosen? I så fall sitter jag där och vinkar!

-Ja, det är Rosen. Jag vinkar tillbaka och lovar härmed att aldrig mer hasa runt naken i köket.

Katarina:
jag undrar-om ni blir gravida igen kommer du då att bli liggande på samma sätt igen?

-Det blir utvärdering efter den här gången, men mycket lutar åt det. Varför ändra ett vinnande koncept, ifall vi nu vinner... (vilket jag hoppas och tror!)

Skärgårdstösen:
Är själv finne och bor i Österbotten, så jag är såklart nyfiken varifrån i detta land du kommer ifrån?

-Är född i Sverige, men mamma och pappa är från Finland. Ii i norr respektive Kallträsk vid kusten söderut.

Daniel:
Puhutko muuten myös suomea? (om jag pratar finska)
-Puhun, mielelläni. Välillä hiukan ruotsin murteella. (Ja, det gör jag)

Imsavimsa:
Ska du prata finska med Mini sen?

-Ja det ska jag! Vill och hoppas att vårt barn ska lära sig mitt modersmål och kunna kommunicera med min sida av släkten också. Känns jätteviktigt!

Malmöit:
...och sen hoppas jag vi kommer att få se Mini utanför magen, här på bloggen, kommer vi det? (om allt går som det ska och det kommer det ju att göra!)

-Ja jo. I något format så.

Sen undrar jag om du kommer att fortsätta blogga när bebis väl kommit, kanske inte lika ofta men ibland?
-Det är tanken. Hoppas få beskriva kräks och bebybajs i detalj sen. Hi hii. Längtar!

Anonym:
Märker du ngn skillnad, att du är mer lättväkt nu, ju längre graviditeten fortgått?

-Jag är nog det. Häftigt hur mammakroppen gör sig redo. Inte en chans att morgontidningen kommer och jag inte märker det.

Anonym:
det här är säkert en onödig kommentar, du har säkert tänkt på det, men har du fått (köpt) ett foglossningsbälte?

-Har ett sen tidigare men det hjälper inte. Tyvärr.

Mona:
Men alltså, du har ju en megamage! Har du inte det?! Räknas Dante och Liten som "magar" trots att de inte blev så stora...? Det här med att magen töjs ut, och så...?

-Tack, det kanske jag har :-). Och jo, de tidigare magarna räknas absolut. Hade rejäla bulor båda gångerna fast det var så mycket tidigare.

Linda:
Får jag fråga om ni har tänkt på namn??

-Väldigt försiktigt men ändå. Har två listor med potentiella tjej- och killnamn, får se om något därifrån kan tänkas passa sen.

Jenny:
Var får du din kraft ifrån?!

-Oj. Har jag sådan? Känns inte alltid som det. Men det är klart den finns. Tror bestämt vi alla har massor av kraft i och omkring oss på ett flummigt sätt. Kraft som kommer fram och lyfter när det behövs.


Tack för idag och ett supertack för alla barnvagnstips!

God natt.

9 kommentarer:

Margherita sa...

Kul med frågestund! Några hade jag funderat över själv.
Hade ingen aning om att det där med att smälta tenn på nyår var finskt. Och sen hälla det i kallt vatten och "spå" det nya året i det antar jag att ni menar? Det gjorde vi alltid i min familj när jag var liten men vi har inte en gnutta finskt i blodet.
Nån som vet om det görs även på andra ställen? Har ursprung från typ överallt i Sverige.

Tack för en fin blogg! Lycka till med allt!

Madde (maddepladder) sa...

Godnatt fina du. Sitter här och känner mig kärleksfull mot hela världen. Är nämligen tämligen lycklig över att ha lämnat mitt (usla) 2008 bakom mig och är helt sprallig över att det är 2009. Känner på mig att det kommer att bli ett mycket bra år för mig...

...och för er! :)

Kram!

Johanna sa...

nu måste du ju uppdatera oss i barnvagnsfrågan :-) Jag är lite besatt måste jag medge. Vagnar och kuddfodral är min grej.

Och så har jag en fråga till. Var i Finland kommer ni ifrån? Du har så mörka drag. Det har jag också och folk brukar alltid säga att jag inte ser finsk ut. Min pappa är från kuusamo. Mamma från Kouvola.

kram
Johanna

Annicapannika sa...

Tack för alla svar!

Bläddrade nu på morgonen genom den kristna dagstidningen dagen. De listade de 100 största vardagshjältarna 2008 och din Markus var med :-). På plats 37 kom han med motiveringen "Står upp för familj och trohet. Brinner med ett passionerat patos för rättvisa och kärlek. Har själv fått erfara hur tufft livet kan vara, då han förlorat flera ofödda barn. Viker aldrig undan för cynismen. Pretentiös? Japp. Pekoral? Aldrig".

Roligt va?! Ha en god fortsättning!

Annica

Anna sa...

Tack för svaret på min fråga om utredning. Vi kommer väl kämpa på ett tag till. Har ju trots allt bara försökt i 10 månader, men som sagt så var jag naiv och trodde att det skulle gå på en gång.


Trevlig helg.

anna sa...

Hej finnjonna! Stort grattis till bedriften så här långt, det är imponerande att läsa om vad ni tagit er igenom och hur ni klarat det! Nu håller jag alla tummar jag har för att sista biten av vägen går snabbt och att ni den 5 står med en fantastisk och frisk liten Mini :-)

Har läst lite om "könsförvirringen" hos bebisarna och katterna, ett tips när det gäller katter om man specifikt vill ha en hona, är att leta efter sköldpaddsfärgade. Det är nämligen till 99% säkerhet alltid honor (pigmentgenen sitter i x-kromosomen, och hanar kan därför bara ha ett slags pigment). Kanske inte så aktuellt för er, om ni inte tänker skaffa fler katter, men kanske kan vara ett tips till andra.

gott nytt år och varma hälsningar från Anna i Malmö

Rigmor sa...

Tack än en gång för Din och Marcus bloggar.Har fått svar på många frågor och har ingen just nu.
En av mina döttrar bodde i Österrike och födde en dotter 2000.Hon pratade bara Svenska med henne från början och hennes pappa Tyska.
Mitt barnbarn är idag tvåspråkig.Lika duktig på båda.Växlar mellan språken utan att tänka ?!!
Familjen bor nu i Sverige och hon går på Tyska skolan.
Lycka till framöver.
Håller tummarna.
Stor KRAM.

Amiechan sa...

Tack! :)
/Amiechan

Linda sa...

Hihi, angående grannar och nakenhet... läste i SvD idag att Marcus har samma benägenhet. Vet inte om det är er, men har hört snack om nakna männskor i huset mitt emot... själv har jag undrat mer över personen som tittar på tv oavbrutet dagarna i ända sedan två år tillbaka.