lördag 24 januari 2009

finnjonnas fin(n)mage och lite vikthets

Vecka 35+6 idag, imorgon 36+0, vilket hade kunnat betyda att det kunde vara 6 hela veckor kvar om detta hade varit en helt normal graviditet. Sex veckor till! Inte för att magen är såå stor (har ju sett större) men på min kropp känns den ändå rätt ordentlig och med flera veckors tillväxt ytterligare, ja vem vet var det hade slutat.
..............................................
Appropå enorma magar, så kommer jag osökt att tänka på vikt och senaste veckans vikthetsdebatt.
Läser en krönika i samma anda på AB's Wendelasida av Malin Wollin som jag inte alls blev road av, snarare det motsatta. Den är full av paradoxer och knepiga uttalanden som visserligen (och förhoppningsvis) kan vara rent ironiska, vilket jag dock denna gången betvivlar.
Bland annat får jag som läsare veta att Malin älskar sin kropp, kan äta vad som helst och fortfarande vara smal. Kul för henne! Jag får också veta att hon inte vill vara tjock och ha 10 gravidkilon kvar (ett halvår efter förlossningen) och visst, det är helt upp till henne och åter, kanon för att hon inte är eller har det.
Men när hon sedan ska läxa upp andra som kanske inte har hennes "odemokratiska gener" att bantning inte är bra (vilket det såklart inte är), att livet ska vara en njutning (håller jag absolut med om, men kanske till ett visst pris eller några extra kilon för andra) och att kvinnor inte ska straffa sina kroppar (nej tack!) blir det snett för samtidigt ska de heller inte tro att det är ok att se ut hur som helst. Ge fan i att vara fet! För det är fult.
När följande harang spills ut på pappret blir jag riktigt konfunderad och aningen orolig:
"Det är inte hälsosamt att vara tjock och ändå ska vi lära våra barn att det inte spelar någon roll hur vi ser ut.
Vad är det för dumheter? Det spelar alltid roll hur du ser ut. Utseendet är viktigt men det är belagt med dödsstraff att påpeka detta. Det är lätt att vara snygg och smal. Det är svårt att vara tjock och ful.
Jag älskar mina barn, hur de än ser ut, men hur ska jag få dem att tro att alla andra också gör det när precis ALLT i samhället talar om för dem att det inte är så?"
Och jag undrar förvirrat, vad menar hon?
Att man aktivt ska lära barn att utseendet är viktigt, att det alltid spelar roll hur de ser ut? Måste BARN verkligen lära sig just detta av oss? Är inte det något som de tyvärr, antagligen, så småningom kommer få "veta" på ett eller annat sätt, när samhällets rådande ideal inte längre kan hållas på en armlängds avstånd ifrån dem? Mår barn så dåligt av att tro (veta) att de duger precis som de är?
Tydligen, om man ska lyssna till Malin Wollin.
Vidare tycker jag att det sammantaget blir helt galet att blanda ihop smal med snygg och tjock med ful sådär rakt av efter att strax innan ha snackat hälsa.
Att kraftig övervikt inte är häslosamt tror jag de flesta håller med om, men att det är fult? Enligt vem? Ful och snygg är väldigt subjektiva bedömningar och åsikter och jag tycker man bör vara försiktig med att lära ut sådana till sina barn. Låt de göra sina egna tids nog och skydda dem så länge ni kan från samhällets extremt vinklade sådana.
Åsikter och ideal som idag säger något helt annat än de gjorde för 60 år sedan. Då hade Malin med de där tio extra kilona varit fullständigt normal i andras och kanske sina egna ogon med.
Jag önskar också alla ett liv fullt av njutning, utan bantning, men som framförallt är friskt, gott och bra oavsett om det innebär ett antal kilon hit eller dit.
Och låt era barn fortfarande få veta att det inte spelar någon roll hur de ser ut, vad än samhället en vacker dag må säga dem!
God natt!

31 kommentarer:

Zandra sa...

Vilken fin mage du har=)
Trevlig kväll!

Anonym sa...

Så fina magbilder...tänk vilken goding som finns där innanför....Nu är det nära, oj vad spännande!! Kram / Maggan

Vera med flera sa...

Vad bra skrivet, håller helt och fullt med!

Vad fin du är med din stora mage :)

Anonym sa...

hej jonna.
Först vill jag bara säga grattis till din underbara mage det närmar sig med stormsteg och jag förstår att det börjar bli väldigt spännande nu. När det snart är dags att packa väskan som du ska ta med till mini.
Jag har varit inne på Marcus blogg och jag tycker det är så tråkigt att man inte kan kommentera eller skicka mail till honom längre. Jag skulle vilja uppmuntra honom lite för idag när jag såg reprisen på kvällsöppet så vart jag helt tagen av hans inlägg som han säger i debatten men även av slut orden han säger om Johanna. Det vart en magisk stämning när han sitter och pratar om henne att det verkligen går upp ett ljus om hennes bild som han håller i handen. Och slutorden i debatten jag kan inte annat än att hålla med till 1000% och jag tycker att han debatterar om det så bra. Jag kan inte tänka mig en ända person som hans ord inte går in i själen på.
Jag hoppas att du hälsar honom det. Eftersom jag själv inte kan komma åt att få säga det till honom. Nä att sova efter dom här orden det blir inte lätt. Det tog mitt hjärta med språng. Det var en magisk upplevelse. Jag vill tacka både dig och Marcus för två oerhört bra bloggar och jag följer eran spänning med stormsteg efter er längtan..
Tack och sov så gott.
Kramar Therese

maggan sa...

Hej igen Jonna,go mage,men din(er) lilla mini får mycket gott att äta förstår jag ,människor som tycker om livets goda t.ex.mat,musik,teater,litteratur you name it, är sensuella och lägger inte så stor vikt vid några kilon hit eller ditoch när jag läste vad Malin W. skrivit så gör det mig beklämd,att sätta likhetstecken mellan smal o snygg o ful o tjock,hallå,är hon helt dum i hu`vet......!!!!!!3 av mina grabbar är lite mulliga men gu vad snygga dom är,en är gift och har 2 barn o hans fru har inte blivit av med sina grav.kilon ännu ,men är hon ful för det????
Det är både vackrare o sexigare med en vacker hjärna och ett stort hjärta och det ligger i betraktarens ögon att se det,annars är man nog en väldigt blek liten ängslig varelse.
ps. mina extrakilon gör mig 10 år yngre i ansiktet,dom fyller ut mina rynkor,här behövs ingen botox,ha,ha,ha.
Sjävklart är rejäl övervikt inte bra men att vara sjävgod som M.W.
slår bara tillbaka på henne själv
och som du riktigt påpekar så får barn oftast veta den hårda vägen om hur dom ser ut när dom blir större,men då har kloka föräldrar uppfostrat sina barn till starka individer med gott självförtroende
som är trygga i sig själva att bemöta ev.påhopp.Detta blev långt men jag blir också illa berörd av korkade artiklar.Ha det gott alla
2+ mini Kram Margreth

Anonym sa...

Hej Jonna!

Intressant inlägg....Det är spännande att smal=snygg, ialla fall om man tror det man läser. Jag är ca 20 kg+ (ca 30-40 om man ser modeller)och igår sa min man
-Du är såååå attraktiv! Så som alltid skönhet ligger i betraktarens ögon!!!!

Jag tänker i alla fall inte banta för någon annans skull!

Kram och lycka till, din mage ser fantastisk ut!

/Jenie

anna sa...

jag hejar på dig. och hoppas och tänker och önskar att allt ska gå bra. just ni vill jag inget hellre.

Alice sa...

Kan det inte ha varit kritik mot samhället? Sanningen är ju den att utseendet spelar roll vare sig vi vill det eller inte, och att vi måste förändra synsättet. Klart vi ska fortsätta förklara för barnen att utseendet inte spelar någon roll, men jag kan förstå bitterheten i att barnen förr eller senare förmodligen kommer lära sig (den hårda vägen kanske) att utseendet spelar roll.

/Alice, mamma med 10 grav.kilon kvar 3 år efter förlossningen)

Åse Ohlsson sa...

Hej Jonna !!

Ja godmorgon på dej ,hoppas du fått sova lite inatt.

Log för mej själv när jag läste det här om vikt o utseende , jag skrev ungefär det samma för 35 år sedan när min dotter då var fem år o vart arg på alla osäkra trendmorsor som inte kan tänka logiskt utan måste låta sina värderingar flyttas över till barna HELT SANNSLÖST !!!
Barn är inte en VARA man kan göra som man vill o exprementera med , HA föräldrar som med sitt ANSVAR med att ge TRYGGHET o VÄRDERINGAR PÅ SEJ SJÄLV O OMGIVNINGEN som ger HARMONI O ÖDMJUKHET INFÖR allas rätt att vara som man är o ATT DET ÄR SÅÅ BRA MED DET !!

Oj gumman du är mage hela du o så fin .

Varmaste kramizarna till er från ÅSE

Anonym sa...

Underbart att du gått så länge. Har SJÄLVKLART tittat in här och läst dina inlägg men nu är det länge sedan jag kommenterade.

Exakt denna tidpunkt föddes lillebror med planerat snitt. Du kanske minns mig men om inte så föddes första killen föddes med aktu snitt pga moderkaksavlossning och nästa, en flicka dog i magen pga tyst moderkaksavlossning. Båda barn på övertid. Så lillebror plockades ut 4 veckor tidigt för säkerhetsskull. Lillebror fick hjälp att andas lite i början, 1 dygn tror jag och idag är han 9 månader.

KRAMAR
Jordgubbspaj

Malin, Lammhult sa...

Vilka fina magbilder vännen....du är verkligen en av de kvinnor som är så vackert gravida.....härligt och se!

Stor kram / Malin

Theorese sa...

Jag reagerade också väldigt på hennes krönika. Vi duger alla som vi är!!

Anonym sa...

Verkligen!!!! Håller med dej! Häromdagen satt en killkompis till mej i soffan med min 5åring. Pekade på bilder i tidningen och kommenterade deras utseende...frågade vem han tyckte var snygg och vem som var ful. Min 5åring förstod inte den leken...och jag blev glad!!Linda

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, håller helt och hållet med dig. Vem är det som bestämmer att det är fult? Jo, Malin är en av dem fast hon nog inte riktigt förstått det själv. Så länge alla följer strömmen så "säger" de också att det inte är okej att vara överviktig. Vi måste låta alla se ut som de gör och låta det vara okej.

Kram
Anette

Anonym sa...

Mycket bra! Och välskrivet! Jag håller med precis. Ju mer jag läser av Malin Wollins krönikor och hennes blogg, desto mer negativt blir mitt intryck av henne. På samma sätt som inkonsekvensen i resonemanget kring vikt tycker jag att jag man kan hitta ännu större luckor och oklarheter i hennes syn på jämställdhet och feminsim. Ibland blir jag nästan lite arg när jag läser det hon skriver. :-) Jättefin mage!

Lantlollan sa...

Bra skrivet! Det kommer så många konstiga uttalanden i den riktningen från alla håll just nu! Katrin Z sa i ett uttalande (ang Blondinbellas, Carolina Gynnings och hennes dispyt om vikthets) att Kitty Jutbring helt uppenbarligen inte brydde sig om sitt utseende för att hon (i Katrins ögon) var sååå tjock!
Hmmm, hur tänkte hon då? Min bild av Kitty är att hon har en väldigt tydlig och medveten stil, vilket väl också måste betyda att hon är mån om sitt utseende? Eller? Hon är bara inte trådsmal, och vill kanske inte heller vara det..?
Ursäka mig, ville bara lägga in ytterligare en vinkel på saken.

Lycka till med allt!
Kram Lantlollan

carolina sa...

Först och främst, grattis till de 36 veckorna. Nu är det inte långt kvar!

Bra skrivet om barn, utseende och vikt. Har själv inte läst Malin W ännu, men ska in och göra det.

När min dotter var ca fyra-fem år drog hon plötsligt upp sin kjol och sa "jag gillar inte mina lår, de är tjocka!" What? Hemma hos oss har vi aldrig bantat, aldrig pratat om det ens, däremot har vi väl hyfsat sunda matvanor, men vi fikar och äter glass. Barn snappar upp sånt ändå, tyvärr i allt får låg ålder.
Nä, föräldrars uppgift är inte att säga vad som är snyggt eller fult. Försäldrar ska uppmuntra sina barn till att de (och alla andra) duger som de är! Att man kan ha olika åsikter, men att man lika mycket värd för det.

Jessica sa...

Så bra skrivet!

Och vilken fin tjock mage du har
:-D

ida sa...

Tack ! Tack! Tack! Igår när jag skulle sova låg jag och tänkte på M.W's denna krönika.
Det är farligt när folk använder sin mediemakt fel.
Jag var så besviken efter att ha läst den. tack Jonna. Du är klok.
Tack igen och igen och igen.

Anna sa...

Alla barn ska självklart få växa upp och känna och veta att det inte spelar något roll hur dom ser ut, att dom är fantastiska precis som dom är.
Om alla barn får veta och känna detta och bli trygga i sig själva .. så skulle vi förhoppningsvis en vacker dag se en förändring i samhället.

Vacker mage du har! :)

Anonym sa...

Oj vilken "bula". Ha en bra dag ----Lycka till! Anna-K

Helena sa...

Otroligt bra skrivet... Ibland förstår jag mig inte riktigt på den där Malin..

Jag lär mina barn att det inte spelar någon roll hur man ser ut, och betonar fler saker än tjock. Om man är smal, har rakt hår, lockigt hår, glasögon, små fingrar osv osv. Hur man är på insidan, som kompis osv är det allra viktigaste..

Anonym sa...

Jihaa! Hela 36 veckor :-) Underbart! Har ju följt dig på fl innan du blev gravid med mini och här hemma räknas det ner för fullt nu. Tänk...5 februari! Själv är jag i v 18 och det känns som en evighet kvar och tiden får en annan form när man mist ett barn innan! Många kramar Mia

I sa...

Underbara bilder!
Jag har nu följt din blogg länge men har varit dålig på att kommentera så nu bara måste jag!

Jag kommer imorgon lämna landet och vistas på andra sidan jorden i flera månader och det innebär att jag inte är säker på om jag kommer kunna fortsätta följa din blogg som jag vill..
Alltså måste jag ju skicka ett stort lycka till och all värme till er på vägen.
Jag kommer tänka på er!

Helena sa...

Vikten säger ju inte allt... Jag väger lika mycket som före mina två sista graviditeter, men jag ser inte likadan ut! Har fått en bulle på magen, och magmusklerna har töjts ut så att jag ser lite gravid ut när jag nyss har ätit. Kan leva med det faktiskt. Det är ett estetiskt problem och inte ett hälsoproblem. Visst kunde jag träna mer, men jag vill hellre spendera min tid med gullklimparna som är orsaken till magbullen! ;-)

Anonym sa...

Hmmm, ja ett konstigt uttalande. vad vet Malin Wollin om hur det är att vara tjock? jag lider inte särskilt och känner mig snygg. Tycker inte att hon är särskilt snygg däremot, och det tror jag inte har med hennes vikt att göra...

Therese sa...

Gud, vilken vacker mage du har! Och tänk att därinne ligger världens finaste Mini:) Snart får ni ses. Kram Therese

Gilla Woksepp sa...

Min mor tipsade om din blogg, vi håller alla tummar vi kommer åt (grannars, släkt och bekanta börjar så smått tröttna på oss...) att allt ska gå bra för er!

Helt underbara mag-bilder, när jag väntade min son trodde inte det var möjligt för huden att sträckas på det viset, kändes på bristningsgränsen... Det är fascinerande!

Ett enormt lycka-till från oss till er!

Gilla Woksepp
gillaslekplats.bloggspace.se

Karin sa...

Hej hej!
Håller helt och fullt med dig vad gäller detta med vikt och utseende. Jag tillhör kanske inte den skaran som i allmänhetens ögon skulle kallas snygg. Och inte smal heller för den delen. Men det rör mig inte så mycket då min mamma har varit väldigt noga med att låta mig veta att jag är fin, unik och att jag, framför allt, duger som jag är. Det är detta som är viktigt att lära sina barn.
Jag är såklart medveten om att samhället idag har ett annat ideal än just mitt utseende. Men som sagt gör det mig inte så mycket då jag vet att jag duger som jag är, och är det någon som tycker jag är tjock och ful är det deras problem....inte mitt.

Lycka till med magen:)
Karin

Anonym sa...

bra skrivet. :) igen. snart snart nu :)

JennieS sa...

Vilken vacker mage :)
Har du tänkt på om/vad du ska sjunga för vaggvisor till bebben?
Finska kanske?

Jag har ingen aning om vad Valo Yössä betyder men jag önskar att jag kunde finska så jag kunde sjunga den lika vackert som Ville Valo här http://www.youtube.com/watch?v=8eID6o-qbK4 för min framtida bebis.
Lycka till nu ni underbara