tisdag 11 mars 2008

bitter eftersmak

Så var första mötet med RMC i Linköping avklarat. Eller första för min del. Marcus har redan bekantat sig med stället då han i november snabbt sprang in och lämnade provet (som för övrigt visade sig vara av absoluta toppkvalitet) vi haft med oss ända från Norrköping. Jag satt i spermobilen och väntande den gången.

Det hela började bra. Vi träffade en trevlig och kunnig läkare som förklarade för oss alla stegen i en IVF behandling. Vi lämnade våra hälsodeklarationer som gicks noga (trodde jag) igenom, vi ställde frågor, fick svar, mina äggstockar kollades och vi pratade startdatum. Sedan mot slutet när papper är påskrivna och vi nästan är färdiga märker hon plötsligt på Marcus hälsodeklaration att han kryssat i att han tidigare haft alkoholproblem.
"Ja det är ju därför jag sedan ett par år inte dricker överhuvudtaget" säger han lugnt.
"Jaha. Jaaa. Ok" låter hon misstänksamt (eller låter läkare alltid så?). Detta är tydligen något av ett problem får vi veta eller råkar vi märka. Hon förklarar rätt hårt att IVF är jobbigt och känslomässigt krävande och antyder att det skulle vara lätt att få för sig att stärka sig med något, åtminstone för en (karaktärssvag) alkis, hur nykter denne än är. Marcus berättar att han inte har haft behov av att stärka sig med något under eller efter tiden då vi förlorade Dante eller i samband med missfallet senare samma år och klarade han det utan återfall så klarar han allt.
"Joo kanske det" fortsätter hon "men så har vi det sociala också, vi känner oss ansvariga för hur barnet kommer få det sen".
Va? Sitter hon och säger att vi inte skulle bli lämpliga föräldrar eller att vårt hem inte skulle vara lämpligt för vårt barn för att min man har haft problem med drickat? Något som är historia nu och han helt nykter och starkare än någonsin. Marcus frågar om detta men nej det gjorde hon ju inte, men ändå, ansvar känner dom och jaa.. typ.. och där tog diskussionen slut. Marcus tog med rätta illa vid sig och jag blev just där och då mest rädd att det hela skulle skita sig nu. Vi avslutade ändå mötet med något sorts tunt löfte om att få komma igång innan sommaruppehållet och med en växande klump i magen och ökande bajssmak i munnen.

Nu ett antal timmar senare kokar det i mig. Jag tycker det var så himla fräckt att antyda saker om något hon uppenbarligen inte hade en aning om.
Jag vet helt ärligt inte vad jag kan tänkas ta till om det går illa med behandlingen, kanske tömmer jag mitt konto och handlar skor och krämer som en liten idiot. Risken för det är avsevärt större än att Marcus börjar kröka igen. Och "det sociala"? Vad ingår i det? Kollar de folks ekonomi eller bristen på den också? Om det finns skulder? Vanor? Vänner? Antydan till överdriven nätshopping? Om du snattat, haft ätstörningar eller andra problem som tonåring ifrågasätts du även då av landstinget som lämplig förälder? Till ditt eget (blivande) barn!?

Istället för att känna oss peppade och upprymda för att det kanske på riktigt skulle vara på gång nu (utan att behöva ta lån) känner vi oss modfällda och nästan refuserade. Duger vi inte? Blir det ett avslag istället för det där komma-igång-brevet vi får i brevlådan?
Nej, ett i övrigt informativt och trevligt möte kunde verkligen ha slutat bättre.
Ledsen är jag nu.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Sicket förbannat satans jävla helvetes piss! (Fast jag tror inte det blir avslag, men ändå.)

Fertilitetsturist sa...

Fy fan rent ut sagt för det förhållningssättet! Om man nu MÅSTE, efter att ha lämnat ut en enkät som fyllts i väldigt ärligt, så finns det faktiskt tusen bättre och mindre insinuant kränkande sätt att ta upp och diskutera frågan! Förstår att det känns obehagligt! Men jag är säker på att det kommer att lösa sig! Kram!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag har visserligen flera gånger varit irriterad på att kollen inte är bättre när man med landstingspengar går in och gör barn.

Men om jag inte är helt ute och cyklar nu, så måste ju den person som är medveten om att h*n haft problem med alkohol, men som nu är nykter vara väldigt bra rustad för att bli förälder. Man har gått igenom något svårt, och kommit ut på andra sidan. Mycket värre måste det vara med dem som dricker en flaska om dagen, men inte inser att de har problem... Att någon kryssar i rutan "tidigare alkoholproblem" betyder ju att h*n är medveten om problemen och kan göra något åt dem.

Där jag gjorde min IVF, fick vi inte träffa samma person en enda gång. Så vad vi sagt till ena läkaren hade nästa aldrig en aning om. Vi var ganska irriterade på att det var så. Men i ert fall, just nu, kan det ju vara något bra.

Jag har ALDRIG hört om någon som nekats IVF på andra orsaker än för hög ålder. Så det tycker jag inte ni ska oroa er för. Och sedan kan ni skita i vad en sur läkare tycker. Ni VET ju att ni kommer bli de bästa föräldrarna någonsin till ert barn!

Anonym sa...

Jag säger bara fy fan vilken läkare

fy fan

Anonym sa...

Det borde ju sitta kunniga personer på ett sådant ställe ..Tycker man ju! Men det verkar ju inte direkt så. Eller så var det kanske eran rädsla som gjorde att ni reagerade starkare på det hon sa än vad hon menade.
Jag kan ju förstå om dom frågar om det. Då det kunde varit så att han nyss blivit nykter, eller har problem med återfall. Att om fallet var sådant, hade dom kunnat rekommendera att han kanske kunnat få stöd under tiden.
Men fallet är ju inte sådant. Och det hoppas jag att dom verkligen förstod. För helt ärligt så tror jag att ni kommer bli dom mest fantastiska föräldrarna som finns. Jag har följt din och även Marcus blogg under en längre tid, och jag blir så otroligt glad, när jag läser och ser, att det finns personer som er.

Alla tummar i världen för att det kommer gå hur bra som helst!
Och jag blir helt tårögd när jag tänker på hur otroligt innerligt älskad erat tredje barn kommer att få känna sig.
Kram.

Anonym sa...

Men gud vad fräckt och otrevligt. Precis - kollar de om det finns andra ovanor etc som kan göra människor olämpliga som föräldrar. Korkat värre!!//Eva

Madde (maddepladder) sa...

Fy f*n så tråkigt! Om hon hade tagit upp ämnet och frågat Marcus om och kring hur det hade varit, hur han såg på det nu o.s.v. hade väl kunnat va förståeligt men att på det där fega och vaga sättet bara komma med antydningar? Förstår att du/ni blir ledsna, självklart blir man väl det. Jag väljer att tro att detta va det sämsta med IVF för er del, hädan efter kommer allt bli bättre! ;-)

Elin i Björken sa...

De skulle behöva en kurs i bemötande, helt klart.

Lägg inte energi på dumma personer i Landstinget. Välj era strider är mitt råd.

Hoppas allt går vägen och att den lille hittar vägen hem till er snart.

Anna sa...

Jag blir också ilsken. Fruktansvärt ilsken!

Förlåt mitt starka uttryck nu, men här kan vi "normalfertila" gå omkring och skaffa barn till höger och vänster utan att någon ens höjer på ögonbrynen. Vem har en aning om vilka dunkla hemligheter vi andra bär på? Och ni som har större berg att bestiga måste försvara er kärlek och lust till ett nytt liv!

Jag blev lika upprörd när jag en gång läste om ett par i adoptionskö, som gång på gång fick avslag för att kvinnan i förhållandet haft en depressiv period!

Ni som kämpar så borde istället få någon form att VIP-biljett eller gräddfil!

Anonym sa...

Men fy. Kränkande.. tycker jag.
Skall man vara stimatiserad för resten av sitt liv för att man valt att ta tag i sina problem och komma ut stark på andra sidan? Det finns säkert många som haft och kanske fortfarande har sådana problem som väljer inte sätta ett kryss i den där rutan som aldrig blir i frågasatta därför. Skall man straffas för att man är ärlig då? Verkar.. knasigt.. Det där kommer knappast att bli avgörande för er. Knäppa typer finns det överallt. Upp med hakan!

Galaxa sa...

Ibland undrar jag om man ö.h.t. pratar om patientkontakt under läkarutbildningen! Eller om man har glömt att understryka att patienten är en människa!

En kompis kom till doktorn med lillgrabben som hade kisproblem, han skvätte ner sig och kunde inte håla tätt. Genast började man insinuera sociala prblem och dryckenskap! Det viade sig att det var en åkomma i urinröret, som rättades till genom en rutinoperation. Men först var man minsann tvungen att visa sin makt genom att förminska föräldrarna!

Ulrika sa...

Fyyy jag skäms för doktorns vägnar! Hur kan man vara så cynisk! Allt det ni gått igenom! Jag förstår att du kokar det var en kränkning, en stor kränkning!

Kram!!

/Ulrika/MammaU

Ulrika sa...

Fy vad oproffsigt! Den läkaren saknade både empati och sunt förnuft!
Kram!!

Ulrika/MammaU

Anonym sa...

Intressant att läsa det du skriver.
Min ena bror och dåvarande sambo blev nekade att få hjälp att skaffa barn av överläkaren just för att han är en fd missbrukare. Hon utryckte ” att det var skillnad på missbruk och missbruk” och eftersom min bror “tillhörde de som har ett förfluttet inom det värsta missbruk” (läs droger), så rekomenaderades de att söka sig vidare och det gjorde de.
De åkte till uppsala och besökte en privatklinkk och nu har de en son på 3 år. Och en dag kommer du och marcus har ett eget barn. det tror jag verkligen.
Det känns dumt att skriva lycka till men det är det jag önskar er i alla fall =)/vicky-toria

Anonym sa...

Håller med den som skrev att har man så mkt koll på sig själv att man kryssar i tidigare alkoholproblem så skulle allt vara avklarat i och med detta.

Det här påminner mig om när min dåvarande pojkvän, idag äkta man, skulle komma hit från sitt hemland utanför EU. Gissa om vårt förhållande skulle skärskådas fram och tillbaka, bilder visas och skickas in på vår tid tillsammans, vår mejlutväxling, hur vi skulle bo, vår ekonomi osv osv. Jag tänkte ofta att här hemma kan vem som helst bli ihop med vilket pucko som helst, utan minsta koll. Men bara för att jag blir ihop med en utomeuropé så ska jag uppvisa ett A-förhållande. Vansinnigt är vad det är. Och detsamma säger jag om den behandling ni fick nu. Men det gick vägen för mig och maken. (Idag väntar vi vårt andra barn. och lever, om inte i ett A-förhållande, så lyckligt tillsammans.) Och jag är säker på att det kommer gå vägen för dig och M också!
Stor kram, Ingrid.

Anonym sa...

Det var det dummaste jag har hört. En person som väljer att kryssa i den rutan har nog mer koll på sina alkoholvanor än "vanliga" drickande människor har!
*suck*

Det kommer nog däremot inte bli avslag, har aldrig hört om några som fått avslag pga det!
Peppande kramar!

Anonym sa...

Hej

vill bara säga, försök att inte ta åt dig av korkade läkare för korkad var just vad denna person var. Istället borde människa se ärligheten och styrkan i Marcus...Stå på er!

Louise´s Spis sa...

Fy fasen!!!!!
Så där kan hon ju bara inte sitta och säga! Ska man vara tvungen att ljuga när man lämnar en hälsodeklaration??? Det hade väl varit en sak om det hade kunnat påverka spermiekvaliten men nu är ju de toppen bra! Problemen ligger ju långt tillbaka i tiden och det kan inte vara jobbigare att gå igenom IVF än att förlora två barn. Undrar hur sjutton hon tänkte där egentligen....
Stora kramar till er båda!!!!!

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Blir så arg. Jag hoppas verkligen inte att det får er att avstå. IVF är jobbigt. Men med allt ni redan har gått igenom kommer ni att klara det också.

Anonym sa...

När vi gjorde vårt privata IVF ställdes nästan inga frågor alls...Vi var faktiskt lite förvånade. Är det så illa att bara man betalar för sig så är det liksom inte så noga..?

Anonym sa...

Nu är det så här att om personal från sjukvården eller det sociala får någon som helst antydan om att något kanske inte står rätt till eller varit ett problem så kommer dem att "gräva" i det på ett eller flera sätt. Själv kanske man vet att det inte är något problem längre men det måste ju "beslutsmänniskan" försäkra sig om och det är inte alltid så lätt att göra det på ett bra sätt.
Mitt tips är att tänka på att inom vissa branscher är man mer "problemorienterad" och försöka hantera det så gott det nu går.

Anonym sa...

det är helt sjukt! jag blir ju rädd för vilka sjuka läkare det finns... känslokallar jävlar, totalt opedagogiska.

finnjonna sa...

Tack alla för era inlägg! Ni har peppat mig rejält måste jag säga. Det man inte får av vården får man söka efter själv... Kram!