söndag 16 mars 2008

det föds barn

Maud verkar tycka att det är hennes förtjänst att det föds många barn i Sverige just nu. För att hon och regeringen har "gett en trygghet så folk känner att Sverige är på rätt väg".
Jag vet inte, men sist jag kollade så var det inte anledningen till att det alltid föds flest barn i de fattigaste av jordens länder.
Lite klämkäckt avslutar så Sveriges näringsminister med lilla barnet i famnen "Det verkar vara en stark liten tjej. Sådana vill vi ha i det här landet". Är det bara (känsliga) jag eller är det inte rätt hemskt att uttrycka sig så? Framförallt av en människa sittandes vid makten. Nog för att det märks ganska tydligt och ännu mer av den här rgeringens politik att de svaga inte är riktigt lika mycket värda i samhället, men att prata om barn på det sättet.
Tänk alla barn som föds med ett skadat hjärta, ett fuktionshinder eller något annat som gör dom "svagare", dom är alltså inte särskilt önskvärda då, Maud, i ditt Sverige?

7 kommentarer:

KaKi sa...

Men det visste vi väl redan? Imponerande bara att hon vill outa den uppfattningen. Det är dock lite svårt att tänka sig att jag just under vår nuvarande regim vill skaffa barn. Sämre föräldrapenning, sämre sjukförsäkring, minskande stöd till ensamstående och fortfarande ingen vettig fertilitetsvård... Jag vill få barn trots vår nuvarande regim, inte på grund av den. Och jag är fullt tillfreds med en liten enbent dvärg... Tyvärr lär vi väl få fortsätta leva på detta sätt, det har aldrig hänt att vår nuvande opposition ändrat tillbaka försämringar när de kommit i regeringsställning. Å andra sidan har vi det fortfarande en aning bättre än de flesta europeiska länder när det gäller föräldraförsäkringar så visst spelar mitt land roll för mina barnplaner...

Elin i Björken sa...

När vår åttaåriga Lillkille (gravt autistisk och gravt utvecklingsstörd) skulle söka särskola var det ett informationsmöte där kommunens ansvariga sa: "Ni ska inte tro att ni kan ljuga in era barn i särskolan."

När folk med makt har en sådan inställning till svaga i samhället.. då blir man riktigt mörkrädd.

Anonym sa...

Fy så otäckt sagt! Jag tar riktigt illa vid mig av sådant. Vilken förfärlig människosyn.

Anonym sa...

Problemet är väl egentligen inte om att man ska vara stark. Alla ska väl få vara starka tycker jag. Men, problemet är ju att man ibland kan behöva hjälp för att vara stark. 'Ensam är stark' är inte något vidare uttryck tycker jag. Om man förlorar sitt barn till exempel så blir det mycket lättare att vara stark om man då får vara sjukskriven och slippa bråka med försäkringskassan: att bråka med fk blir man svag av, att bli respekterad och få sörja i sin egen takt utan att bli piskad gör att man blir stark, tror jag iaf. Likadant med barn som föds med funktionshinder, de kan också vara starka bara de får hjälp och stöd, att de blir betecknade som svaga och därmed ett 'problem' är däremot helt fel...Jag tycker bara det är så himla synd, vi har ett ganska bra system ändå i Sverige, jämfört med USA till exempel, men varför förstöra det genom att hetsjaga sjuka, vore bättre om vi förbättrade vården och sjuksystemet istället till det BÄTTRE, så 'folk' kunde bli friska på riktigt istället för att bara för att bara bli det på 'papper', bara för att fk bestämt det, fast de egentligen mår lika dåligt som innan, det blir väl ändå ingen stark av...Hennes uttalande lät dock helt felaktigt, låter ju som om hon bara välkomnar friska bebisar, vilket får mig att må illa..
Ha det bra
//Susanne

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Precis min tanke när jag läste artikeln!

INGEN får säga så, allra minst en minister.

Anonym sa...

Eftersom jag har en dotter som föddes med ett stort hjärtfel och Downs Syndrom, så tar jag illa vid mig av såna kommentarer. Min tjej är starkare än de flesta. Hon har klarat av sin hjärto och flera svåra sjukdomstillstånd. Hon är stark, hon älskar att träffa och prata med nya människor. Hon kan läsa, hon är smart. Ändå passar hon inte in i vårt samhälle enligt vissa. Jag blir arg och ledsen när jag tänker på att ingen egentligen vill ha ett barn som mitt. Hon är fördomsfri men det är inte människorna hon möter.

smultron sa...

Glöm inte att det var hon som sa att Hitler gjorde många tokigheter! Hennes mun lever ett helt eget liv, men det är ju bra på sätt och vis så vet man var hon står.

Med den regeringen vi har nu behöver man verkligen vara stark. Jag tror knappast att det är deras förtjänst att det föds mycket barn.