måndag 4 januari 2010

frågor får svar

Vad har du för planer för ryggen? Hur ska den stävjas?
-Det blir till att tänka på de där dolda bålmusklerna som sjukgymnasten hjälpt mig att hitta. Helst i varje rörelse. Ska också fortsätta gå hos honom ett tag till har jag tänkt.

Är du helt frisk nu från dina cellförändringar? -Ja, sist såg det bra ut. Nästa koll blir till hösten.
Vad de cancer eller bara andra cellförändringar?
-Hade tack och lov inte cancer som i cellgifter eller annan sådan behandling. "Bara" förstadium till det, cancer in situ. Typ väldigt grava cellförändringar som kunde opereras bort.
Det måste hursom varit rätt psykiskt oroligt?
-Japp. Eftersom de återkom och återkom trots att hp-virustestet visade neg. Varför de är så envisa vet man inte. Måste kollas ofta så de inte ställer till med något.
ÅNGEST?
-Jo när de kom tillbaka 2007 och läkarna började prata om ifall det överhuvudtaget skulle gå att operera bort mer av tappen utan att riskera ev framtida graviditeter ännu mer. Hade cerklaget inopererat vid tidpunkten. Fast sen var de mirakuläst borta vid vävnadsprovet två veckor senare. Jihuu!

kan du inte berätta lite mer vad dendär terapeuten lär ut.... vilka tips ger människan?
-Inte så mycket tips som i hjälper oss att samtala. Helt galet att det ska vara så svårt för två vuxna verbala människor att prata! Men så har det varit. Vi har också tittat tillbaka rätt mycket och gjort en livslinje för vårat gemensamma liv, vilket var mycket nyttigt.

Vad äter Milo nu förtiden? Har du slutat helt att amma?
-Milo äter välling på morgon och kväll och under dagen burkmat och fruktpuré. Slutade helt amma för en månad sen.

vad gick du på gymnasiet och vad har du arbetat med tidigare då?
-Gick två år natur innan jag skoltröttnade och sedan två år samhällsvetenskaplig. Har jobbat som vårdare inom äldre och handikappvården och som teaterlärare och ledare för ungdomar. Vad är det för jobb du antagligen kommer få sluta från nu?
-Är administratör och arrangör på ett kulturhus som hänger löst.
Hur kommer det sig att du flyttade till Norrköping när föräldrarna bor i Gävle?
-Började på Marieborgs teaterlinje här, blev teaterpedagog och fick jobb.

Det låter urmärkligt med delad ekonomi när ni bor ihop och har barn, hur tänker ni där?
-Vet inte om vi tänker så mycket där. Det har bara blivit så. Inte helt idealiskt som sagt men vi vet samtidigt inte hur förändra läget. Båda gillar vi att ha egna konton och egna kort till dessa. Sedan är det inte delatdelat som i räkna kvitton eller att jag svälter, riskerar att hamna på gatan eller inte får vagabondstövlar (x2) om/när mina pengar tar slut.

Va kul med frågestund! Kan du inte ha det lite oftare? T.ex en gång i månaden?
-Jo det skulle jag kanske kunna ha :-)

Har du träffat eller pratat i telefon med "imammasmage" Teresa någon gång?
-Nej men vi har mailat varandra lite.

Vad kan Milo säga för ord nu?
-Han pratar mycket, men helt ärligt så tror jag bara han vet vad det är han säger ännu. Ibland kan jag höra äääti (äiti som i mamma) men det kan vara att jag vill höra det.

Jo, jag har undrat hur det kommer sig att Milos alla namn kommer från den italienska sidan av familjen? Var är hans finska arv?!
-Milo (uttalas Miilo) är inte särskilt vanligt förekommande i Italien om ens alls. I Finland är det ett nytt fint namn liksom i Sverige.
Santino är vackert och härstammar visserligen från Italien (dock inte från Marcus sida av familjen) men funkar lika bra här och på finska.
Totti är efternamnet på Marcus favoritfotbollspelare och ett förnamn i Finland.
Vi ville ha vackra namn som funkar på de nämnda ställena. Namnen behöver inte bära det finska arvet. Något som är intakt. Bland annat genom hans medborgarskap, kommande modersmål och nära kontakt till hans stora feta släkt därborta.

Vilka filmer gillar du?
-Bra :-) Spanska rysare har jag blivit extra kittlad av även om jag är räddast i världen. Och så fina dramaproduktioner som Timmarna och Once upon a time i America etc.
Vilka tv-serier missar du inte?
-Office! LOST (fast på box), brittiska deckare etc
Vilken är den bästa bok du läst?
-Svårt...
Vilken är din favorit författare?
-Gillar flera norska deckarförfattarinnor, Bukowski och Marcus Birro.
Vilka färger gillar du?
-Rött, lila, grönt.
Vilka sagodjur gillar du?
-Älvor är kanske inte djur? Då vet jag inte.
Vad är Milos favorit leksak just nu?
-Dammsugaren och gåvagnen

Hur ser en dag ut för dig och Milo?
-Det kan man nog luska ut om man läser i bloggen :-)
Vad har han för sov och matvanor?
-Milo äter på ganska fasta tider, sover två gånger på dagen och vill sedan inte somna på kvällen förrän rätt sent oftast 21-22. Eller så somnar han runt åtta, vaknar en halvtimme senare och är pigg i ytterligare tre innan det är dags för killen att däcka. Nu har han sovit riktigt bra i några nätter och vill inte till oss förrän runt sex och sover sedan mellan till åtta, halv nio. Ta i trä.
Ska du vara med i studion på fredagarna när det är lets dance?
-Ja.
Hur länge har ni bott i norrköping?
-Jag sedan -98 och Marcus sedan -04
Har ni funderingar på att flytta?
-Ibland. Skulle vilja närmare Gävle fast inte hela vägen.
Hur går det med terapin?
-Bra på båda. Rekommenderas alla!

Så.
Ha en fin kväll och natt.
Sov gott.

12 kommentarer:

Malinka sa...

Ett tips för halvgemensam ekonomi är att ha ett gemensamt konto, där man sätter in pengar efter förmåga och drar alla räkningar från, betalar matköp och barnkläder med – och allt annat som man anser är gemensamt.

Vi har så, och det funkar urbra. Då riskerar jag (låg inkomst) inte att stå med tomt konto och försöka betala maten med ingenting.

Sara sa...

Ett tips i ekonomifrågan! Jag och min man har ett gemensamt konto där lönerna kommer in. Sen har vi dessutom varsitt privatkonto dit vi för över en fast summa (samma för båda) varje månad. Gemensamma inköp, räkningar, mat barngrejer, mediciner och allt sånt tas från lönekontot. All egen shopping går från privatkontona (kläder, hobbys, böcker osv...). Jag som är en slösa har nästan alltid tomt på privatkontot i slutet av månaden medan min man sparar från månad till månad. Men ingen behöver bli irriterad på den andre över inköp!

Anonym sa...

Tack för alla spännande svar!
Det finns säkert många olika lösningar ang gemensam ekonomi som banken kan tipsa er om. När jag ch maken skulle börja med gemensam ekonomi så var mitt krav att jag ville ha ett eget bankomatkort/betalkort. Nu har vi ett genensamt lönekonto dit bådas löner kommer in. Till det är det kopplat varsitt bankomatkort/betalkort. Vi har också ett gemensamt sparkonto som vi för över pengar till varje månad. För oss funkar detta bra. Sen kan ni ju har egna privatkonton också dit ni för över pengar varje månad till kanske mer privta inköp såsom stövlar :):):)

Lycka till!

Kramar Kicki

Anna sa...

Köp ett hus eller radhus en bit utanför Stockholm, lite lantligt. Typ. Öråker eller någon annanstans. Så har ni nära till storstan och närmare till Gävle, fast samtidigt naturen runt huset. Kan det bli bättre?! :)

Christine sa...

Min sambo och jag har ganska olika syn på ekonomin och hur vi vill spendera pengarna. Jag är jättensnål när det kommer till vissa saker, och kan lägga massor av pengar på annat - medan han kan lägga massor av pengar på sådant som jag tycker är onödigt, men vara snål på sådant jag spenderar på.

Personligen köper jag heller inte "betala efter förmåga"-delen fullt ut - varför skall jag betala med om jag tjänar mer, så länge vi båda gör lika mycket hemma? (Det är en annan sak när någon gör markarbetet för att den andre skall kunna jobba)

Vi har ett gemensamt konto för mat och räkningar som vi båda sätter över samma summa till. Med jämna mellanrum stämmer vi även av om någon betalat något gemensamt privat och delar på det. Det gör att man slipper risken med att tjejen står för småsakerna och killen kapitalvarorna.

För oss funkar det utmärkt och jag skulle aldrig vilja ha en helt delad ekonomi. Mina pengar tjänar jag ju själv och då vill jag också kunna spendera det som blir över helt själv. Att jag sedan naturligtvis skulle hjälpa min sambo om han behövde det är en helt annan sak.

Christine sa...

För övrigt vill jag bara säga att jag är väldigt imponerad och glad att du och Marcus skriver så öppet om att ni går i terapi. Jag tror många par skulle må bra av det och det är skönt att ni visar att det inte bara är svart eller vitt, dvs att man kan behöva terapi även om inte allting har rasat och man är jätteovänner.

30-nånting sa...

Jag hade också tänkt tipsa om ekonomin, men ser att Sara har samma upplägg som vi har. Det betyder också att den som för tillfället är föräldraledig inte behöver ha mycket mindre pengar än den andra utan båda har lika lite att röra sig med. Har funkat toppen för oss!

Anonym sa...

Hej Jonna! Du är trevlig som svarar på frågor. Ryggen blir säkert bra. Jag är opererad för cellförändringar,kunde bli med barn efteråt.De opererade bort tappen. Bra att ni har en bra terapeut, det kan ju låsa sig ibland när man eller vi gått igenom svåra saker tillsammans , orken kan ju ta slut. Så lycka till.
Du har ju en rätt bra utbildning och arbetslivserfarenhet att bygga vidare på, men det är svårt med jobb idag. Och med din rygg äldrevård? Stockholm vore väl bra att bo i eller strax utanför , nära Gävle. Milo har så vackra namn .Totti blev jag lite full i skratt åt, bra det inte var Zlatan inget fel på namnet det kommer nog att bli många Zlatan i Sverige. Vi ser olika Tv program o har olika boksmak men vad för det? Läser också Marcus.
Milo har det bra och verkar vara en ytterst pigg o go kille. Milo kör du med gåstolen! Dammsugaren roligt kom hit lillego jag vill ha hjälp.Min katt hårar ner överallt men är söt. Passar bäst i grönt,flera andra färger.
Du passar bra i dina färger , jag ser sjuk ut i lila färdig för akuten men har det gärna i inredning ibland. Mitt "sagodjur" är Näcken. Skriv mycket gärna en fråge sida igen och sköt om dig o ha trevligt när du besöker Stockolm o Lets dance. Skall rösta. Trevlig helg sköt om er o kram.

Anonym sa...

är ni ofta hos dante och liten nu? hur är sorgen nu när milo har kommit?

Ellen sa...

Jag undrar över det här med språket. Pratar du exakt lika bra finska som svenska, och är det enbart finska du pratar med Milo?

Jag är själv halvfinne och nygravid med mitt första barn, och vill så gärna lära mitt barn finska. Men eftersom jag lever och bor i Sverige sedan 25 år tillbaka är min svenska bättre och jag tror att det vore svårt för mig att enbart prata finska med mitt barn. Hur gör du?

Anonym sa...

Jonna,, du är så fantastisk som gett dig i kast med att svara på alla frågorna!
Fick några funderingar/synpunkter när jag läste frågorna/svaren.
Ryggen – toppen med sjukgymnast, fortsätt ”så länge du får”, suveränt att få riktig professionell hjälp.
Cellförändringar – jag har haft (tror jag) samma typ av förändringar som Du, cancer in situ, dvs väldigt grava cellförändringar som opererades bort. Kontrollerades i flera år, första kontrollerna visade åter förändringar, sedan efter några år friskförklarades jag. Det är många år sedan och jag mår jättebra nu.
Terapi är bra för många. En stor eloge till er som tog steget till det.
Boende - ska man flytta? Vart? Orsak? En stor fråga som kräver fundering, planering. Har alltid bott nära föräldrarna, vilket jag från början tyckte var super. Men det tyckte inte alltid min man. Senare tyckte inte jag det heller, men då var det så dags. Har alltid älskat mina föräldrar, alltid fått mycket hjälp av dom, men successivt ökade kraven på mig att alltid finnas till för både dom och min egen familj. Det tog många gånger på krafterna, men fick fixa sig. Jag tror, med facit i hand, att ett litet geografiskt avstånd mellan barn och föräldrar är bra. Då kan man både leva sitt eget liv och ge allt till föräldrarna vid besök.
Intressant att läsa om ert namnval för Milo.
Milos ät- och sovvanor – han är som barn är, det varierar från tid till annan. Förändringar i de här vanorna tillhör ju barnens utveckling. Det är långt ifrån alla barn som äter och sover som Skalman!
Utbildning och jobb. Du har bra utbildning och erfarenhet. Att jobba med ungdomar är positivt. Du är dessutom teaterpedagog! Fantastiskt. 2 år natur och sedan samhälle. Det måste finnas ett bra utbud för dig på arbetsmarknaden. Är det helt säkert att du blir arbetslös?
Nä, nu blev det fler frågor tillbaka till dig och det var inte alls meningen. Förstår jag inte varför jag alltid åstadkommer romaner när jag skriver. Jag ser i alla fram emot att kolla in dig på Let´s dance, förutom att kolla Marcus och Helena. Vet inte om man får rösta den här första fredagen, men jag kommer ju självklart att rösta på dom i programmet.
Grattis till Milo på 11-månadersdagen!
Många varma kramar till er alla tre från Maggan1

Malin sa...

Har läst en del i din blogg, mycket för att jag hittade den och själv bor i Norrköping och att vi har barn i samma ålder. Angående ekonomin så behöver man ju inte ha helt gemensam som många skriver här också.
Vi har gjort så att vi har varsitt lönekonto där våra respektive löner kommer in. Sedan styr jag om med räknignar och överföringar hit och dit (lite krångligt men men..) I slutänden har vi betalat alla räkningar, fört över pengar på ett gemensamt matkonto - dit vi båda har ett kort. Där har vi även fört över pengar om det är något speciellt vi behöver köpa den månaden vad gäller barnkläder etc.. Sedan har vi ett sparkonto också där en slant hamnar. I slutändan har vi lika mycket att röra oss med på våra respektive lönekonton, men dem gör vi vad vi vill med - köp snus, lägg undan dem, köp kläder, vad som helst. Skönt - så man slipper fråga om varenda 50-lapp man spenderar liksom.

Inget fel med att ha delad ekonomi som ni har heller, men det underlättar ju ibland med gemensam dylik.

Ha en bra helg!