söndag 22 juni 2008

finnjonna rasar (har inte så mycket annat att göra)

Nu ska jag inte sväva iväg. Är alldeles för realistisk för sånt. Jag har en Mini i magen på 1 mm så tankar på BB och annat som förhoppningsvis komma skall får vänta på sig. Men jag kan ändå inte låta bli att rasa, för det känner jag att jag faktiskt gör, jag rasar mot BB Stockholm.
Ja eller inte egentligen BBt i sig och verkligen inte de lyckliga som får möjligheten att föda där. Men så här är det. Tydligen.
BB Stockholm anses av många (hur man nu bedömer sånt, men det verkar vara ideliga lovord på diverse sajter i cyberrymden) vara ett av det bästa i Sverige med de bästa barnmorskorna. Rummen där är som hotellrum, vackert möblerade med egen dusch och toalett och stora bekväma dubbelsängar så pappa kan sova över efteråt. Låter väl helt fantastiskt, eller hur! Tillträde att föda på BB stockhom får man om man går på "rätt" mödravård i huvudstan eller om man blir antagen efter att man ansökt om plats genom något som kallas frikvot eller nåt.
Ja hursom helst. Det jag rasar mot (förutom att jag väldigt mycker tycker det borde finnas möjlighet för kvinnor på andra ställen i Sverige också att få sådan fantastiskt omvårdnad och dubbelsäng (!)) är att man endast får föda där om graviditeten och förlossningen väntas bli/är/har varit helt komplikationsfri! I ansökan måste man skicka med journaler och "bevis" på att så är fallet. Har du blivit beviljad plats och sedan drabbas av tex havandeskapsförgiftning mot slutet av graviditeten eller att du går två veckor över tiden hänvisas du vänligt men bestämt till ett annat BB. För att inte tala om kvinnor som sist förlöstes med kejsarsnitt, har höjt blodtryck eller gud förbjude är överviktiga, dessa göre sig icke besvär! På BB Stockholm har ni inget att hämta.
Jag läser i Att vara gravid (den rosaste av tidningarna) om Alexandra Pascalidou som testar lustgas och annat mys där med barnmorskan Gudrun Abascal inför sin stundande förlossning. Hon måste med andra ord vara helt komplikationsfri, vilket såklart är jättehärligt för henne. Hoppas det håller i sig.
I artikeln säger Gudrun bl a: "Jag drömmer om en ny klinik för komplicerade förlossningar där kvinnor erbjuds samma vård och bemötande som de som föder hos oss idag får. Samma personal under både förlossning och vård. I dagsläget är kravet som politikerna ställt att kvinnor med normal förlossning bara får föda här..." Jag undrar fullständigt paff vad det är för idioter till politiker som kommit på något sådant? Är dock väldigt tacksam för att Gudrun ändå drömmer om utveckling men lika rasande att det bara är på drömstadiet ännu. Vad fan?! Är det någon som skulle behöva en extra skön säng, maken/partnern tätt bakom ryggen natten efter och en blomma eller två i fönstret är det väl hon som tidigare efter en komplicerad graviditet under en komplicerad förlossning fött fram ett nytt litet liv. Eller?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig helt och hållet! Självklart ska ett sådant ställe vara för alla. Och som du skriver, det är väl verkligen en kvinna som har haft en komplicerad graviditet eller förlossning som behöver ett så rofyllt ställe att vara på och ha sin man bredvid.
Nu blev jag riktigt förbannad! Tala om diskriminering!

Kramar till Dig och Mini!

Anonym sa...

Alexandra Pascalidou blev tvungen att göra kejsarsnitt, har jag för mig... http://www.metrobloggen.se/pascalidou

Men det är samma sak här i stan med Lovisa-kliniken som ju är det privata alternativet. Min bror och hans fru gick där, men hon fick komplikationer och då var det tack och hej. Upp till Vrinnevi med er bara... (Deras bebis föddes i vecka 31, allt gick bra som tur var.)

Blir också förbaskad på sånt där, om något blir mer komplicerat så känns det ju ännu viktigare att säkerställa att man känner sig trygg!

Anonym sa...

Jag håller med dig.

Anonym sa...

Usch så chockad jag blir av att läsa det du skriver!
Bor i Malmö och har valt andra sjukhus vid alla fyra förlossningarna, bett om remiss så att säga.
Jag trodde vi hade fri vårdsökan i hela landet....
Skrämmande det du skriver om och hoppas du har möjlighet att inte låta det påverka glädjen över Minis ankomst.
Men just ankomstens mottagande är ju ett sorts slutmål som är så viktigt att man själv valt en miljö som känns trygg.
Själv har jag fått alla fyra barnen med kejsarsnitt. Så jag ahde väl absolut fått en spark i r*en ut på det där fiiiina sjukhuset. Tragiskt och vilken bottenbetyg på vård faktiskt.

kram

Anonym sa...

Alltså. Det finns ju en anledning till att det är så att endast komplikationsfria graviditeter är välkomna.

Anledningen är att de gravida som ska föda där är garanterade plats - d.v.s. det säger aldrig "nej det är fullt här" när det är dags. Skulle de ta emot "komplicerade" graviditeter behöver de ha en helt annan beredskap och kapacitet för att kunna garantera plats för de kvinnor som ska dit, och de har helt enkelt inte budget för det.
Antingen finns denna begränsning eller så finns det BB't inte alls.

Har själv fött två barn där. Och visst är det bra, men jag tror i ärlighetens namn de flesta landstings-BB är lika bra. Det enda är väl att pappan alltid får stanna över natten vilket är väldigt värdefullt. De vackra ekgolven tänker man inte mycket på när man ligger där och krystar...

Elin i Björken sa...

Graviditet är en jämnställdhetsfråga. Man får inte bli sjukskriven, för man är inte sjuk när man är gravid. Ändå kan kvinnor tvingas ta sig till jobbet fastän de inte kan stå upp pga foglossningar. Det måste väl vara ändå vara symptomen man blir sjukskriven för, inte orsaken?

Men till Jonna vill jag säga: Försök att ta det lugnt och inte bli arg. Mini ska väl inte växa upp i magen omgiven av adrenalin? ;o) Låt andra ta striden medan du är gravid, du kan ta vid efteråt.

Kramis

finnjonna sa...

michis: ojdå, det visste jag inte. Hoppas allt gick bra för dom.
Visste inte att det var så med Lovisa-kliniken med. Så synd. Då är det inget för mig. Snitt kommer ske på sjukhus (bara jag kommer så långt) men har tyckt att det skulle vara så mysigt att gå hos en BM där i jämförelse med Vrinnevis mödravård som jag har mina problem med...
Skönt att höra att det gick bra för din brors och hans frus bebis!

anonym: Klart det finns anledning till att det är som det är. Men jag tycker och önskar fortfarande att man kunde ta i beaktande de kvinnor som inte har mönsterförlossningar och i större utsträckning ville ge dom möjlighet till samma goda "service". Jag är övertygad om att det ena inte behöver utesluta det andra även om jag förstår att det inte är hur lätt som helst att komma dit.

Anonym sa...

Blir helt paff över det du skriver... finns det sådana ställen ?? uppenbarligen, mne hur sjukt är inte det?
ska man skratta eller gråta,???

Lycka till Jonna, denna gånger kommer allt gå vägen!
kramar till dig och M ( menade markus men det passar ju in på Mini å ju;)

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag håller verkligen med dig om att alla borde få föda på ställen likt BB Stockholm. Det krävs inte så mycket mer än lite fina möbler och barnmorskor som har lite extra tid.

Förutom den garanterade platsen som anonym skriver om finns det ytterligare skäl till att bara väntade okomplicerade förlossningar får ske på BB Stockholm. BB Stockholm har inte några opertationssalar eller läkare som har möjlighet att utföra snitten. Skulle komplikationer uppstå måste man använda sig av Daneryds sjukhus som förstås inte har obegränsade resurser, de har ju sin egen förlossningsavdelning.

Alltså alla BB borde se ut som BB Stockholm, men just BB Stockholm är ett special-BB utan tyngre medicinsk kompetens och kan därför inte erbjuda plats till alla kvinnor.

Anonym sa...

Jonna!
Jag har en kompis som gick på mödravård på Lovisamott., trots en inte helt "normal" graviditet, och trots att förra graviditeten slutade i ett för tidigt fött barn, så jag undrar om det inte är så att de helt enkelt inte alltid har all beredskap för alla komplikationer som kan uppstå. Givetvis måste de då skicka vidare kvinnan till ett sjukhus där hon kan få hjälp. Men att de inte skulle ta emot kvinnor med "komplicerade" graviditeter har jag aldrig hört, så jag tycker absolut att du ska prata med dem.
Kanske värt ett försök i alla fall?
Lycka till!
/Maria

Anonym sa...

Det som är fantastiskt på BB Stockholm är personalens kompetens snarare än hur fint det är. Det är INTE som ett lyxhotell, det ser ut som en fräsch sjukhusklinik. I eftervårdsrummen kanske det finns dubbelsängar men de är reserverade för förstagångsföderskor, som trebarnsmor blev vi hänvisade till patienthotellet som alla andra som föder på DS.

finnjonna sa...

anonym: Jo och det är väl inte inredningen i första hand utan just personalens fantastiska kompetens vi med komplicrade graviditeter/förlossningar också gärna skulle vilja ta del av.

Anonym sa...

Det finns ytterligare en anledning till att BB Stockholm bara tar emot sk normala graviditeter, som en bm som jobbar där berättat för mig, och det är att förr så hände det ofta att kvinnor med normala graviditeter blev hänvisade till annat sjukhus när det var fullt på det BB de egentligen hörde till och då ville man starta ett BB just för dessa kvinnor. För att de skulle slippa hänvisas till annat ställe bara för att deras graviditet var normal. I övrigt håller jag med om att flera ställen likt BB Stockholm med den fantastiska vård och eftervård de ger borde skapas för alla kvinnor. Säger jag som fött två barn där. Kram och lycka till Jonna! /Ingrid