söndag 29 juni 2008

upplys gravida

Jag reagerade rätt starkt på den här debattartikeln med rubriken Skräm inte mammorna i Aftonbladet idag. Vad jag tycker i dess helhet kan ni få läsa imorgon. Har, uppmuntrad av Marcus såklart skickat in texten och svaret jag skrev till tidningen, inte för att jag tror den kommer med, men ändå. Och lite divigt väntar jag nu med att publicera något här.
Min motuppmaning är i alla fall UPPLYS MAMMORNA och jag blir så less varje gång jag ser någon nedvärdera oss gravida till gapande fån som inte kan byta kanal.
Ge oss riktig kunskap istället!

Blir också rejält trött på slutklämmen "Det är dags att resa sig upp från förlossningsbritsarna!" i samma sköna anda som vissa benhårt hävdar att graviditet är ett normaltillstånd och lev på som vanligt under din graviditet etc. Visst är de flesta graviditeter tack och lov normala graviditeter, jag vet det även om jag aldrig kommer få uppleva det själv. Men när samma mening skadar otaliga andra som upplever sina graviditeter på ett allt annat än normalt sätt, blir t.ex nekade sjukskrivning för problem som anses helt normala, trots att de kanske innebär sängläge eller livsfara för barnet i magen, bör man vara försiktig med vad man antyder.
Personligen, då jag vet att jag inte bara under själva förlossningen och ett tag efter, om jag nu kommer så långt, blir liggande utan även en rätt bra tid innan, känner mig väldigt provocerad av uppmaningar som den i slutklämmen. Hur roligt (?) eller smart (?) det än var tänkt att vara.

Ja hursomhelst så får ni alltså se imorgon vad jag tycker.
Kanske inte helt svårt att gissa åt vilket håll det lutar mot...

7 kommentarer:

mrsjones sa...

Blir så förbannad! ¤%¤%¤#% Avskyr att bli omyndigförklarad och nedtryckt av det snedvridna feminstartilliriet. Vadå inte skrämmas, cirka ett barn dör varje dag i Sverige, i magen eller vid förlossning, jag ser inte det naturliga i det?? Nej, jag hoppas jag får läsa din artikel om det istället, jag är säker på att det blir en mer rättvis bild! Håller tummarna för att den kommer med.

ps visst är det häftigt när bäbisen i widgeten ändrar form;) Underbar! Vi mår bra, eller vi mår också illa, så vi mår bra;) Ska få se ärtan imorgon igen KRAM!

Anonym sa...

Jag blir tokig på den här "allt är så naturligt och perfekt-propagandan", inte konstigt att vi som varit med om riktigt bedrövliga saker i detta sammanhang känner oss undangömda. Ingen vill höra talas om oss för våra graviditeter och förlossningar var/är inte naturliga och perfekta... Heja dig för att du ryter ifrån.

Anonym sa...

Det finns några intressanta kommentarer i Anna Toss (en av artikelförfattarna) blogg om ämnet.
http://annatoss.blogspot.com/2008/06/goda-nyheter.html

Anonym sa...

Jag håller med dig. Jag är inte en av de där som naturligt bara kan få fram ett barn. Jag låg på sjukhus från v 15 eftersom jag är lite felskapt o ja en massa annat. Tack o lov föddes min son inte förrän v 30 så även om han va liten höll han ihop. Men jag hade velat veta att de inte alltid bara fungerar. Jag hade velat förstå att de kan gå käpprätt åt alla håll. Nu vet jag det. Jag vet oxå att de kan gå bra även om graviditeten var ett rent helvete. Jag håller alla tummar för er och tack för en fin blog.

Anonym sa...

Bra skrivet och kul blogg!!! Hit kommer jag gärna på besök igen!
:-) /Filippa

Anonym sa...

Hm....begriper inte riktigt vad de vill ha sagt i den där artikeln faktiskt.
Vad f-n menas egentligen?

Själv hade inte min äldsta dotter överlevt utan kompentent läkare, barnmorskor osv....efer 72 tim med pinvärkar blev det akutsnitt och ut kom en svårt sjuk dotter, som visserligen repade sig efter ngra dagar på neonatal.
Har fått snitt de andra tre ggr med (4 sammanlagt) och hade aldrig kunnat fått bli en lyckligt lottad fyra barnsmamma utan den medicinska utveckling som skett!
Dessutom har jag haft svåra graviditeter- värt mödan varje gång- varav att jag i slutet av en graviditet gick med kryckor, var sängliggandes och på väg till rullstol...trots det fick läkarna hitta på en lämplig diagnos för min sjukskrivning skulle gå igenom.

Önskar dig all lycka till!!
Tittar in till dig nästan dgaligen och följer Minis resa till din/er famn!

Nads sa...

Men herregud! Vad är det här för dravel! (artikeln) Författaren måste bara vara ute efter att provocera. Så om alla "komplikationer" är så överdrivna, och om läkarövervakning och de "medikaliserade interventionerna" (fosterövervakning?) är så onödigt - hur kommmer det sig då att vi idag har en mycket låg frekvens av dödsfall i samband med förlossningar jämfört med för 50 år sedan? Vill man romantisera bilden av "det naturliga födandet" till bekostnad av vad? LIV! Snacka om bakåtsträvande! "Sjukhuspersonalen framställs som hjältar" - troligtvis framställs de så för att de faktiskt BLIR hjältar för många föräldrar varje dag som efter en lång och komplicerad förlossning får hålla sitt levande barn i famnen. Tror inte att dessa föräldrar skulle förakta den medicinska expertis och den proffesionalitet som dessa barnmorskor och läkare bidragit med så som artikelförfattaren gör.
Egentligen förtjänar inte sådana dumheter en kommentar, men jag kunde inte hålla mig. sanslöst!