lördag 6 december 2008

fina finland

Det är Finlands självständighetsdag idag. En stor dag. Hip hip hurra!!!

Som vanligt är det bal hemma hos presidenten ikväll. I hennes slott. Det är som nobelfesten fast på finska. Mamma och pappa ska som vanligt bänka sig framför TVn med god mat och titta på festligheterna som börjar med flera timmars välkomnande och handskakningar, men det är också det man vill se, handskakningarna och tjusiga klänningarna som hälften av handskakarna bär. Jag tror dock inte det blir några klänningar för oss här ikväll. Känns som att Marcus inte kommer vara helt pigg på det, när jag föreslår TV-underhållningen.
Lite senare är det sen åter dags för att vi finländare påminner oss om livets krassa verklighet, vilket innefattar mer än slott och sidenkläningar och det gör vi i år, liksom alla år, med Väinö Linnas Okänd Soldat (svartvita orginalversionen, vilken annars?) som visas på TV närmare midnatt.
Det är en fin tradition på något sätt. Fint och väldigt finskt.
Filmen är förövrigt ett mästerverk och ett absolut tips för dig som gillar krigsfilm av olika slag.

I brist på finska delikatesser hemma blir det istället snart lite italienska godsaker för oss. Helt ok, även fast tarmarna fortfarande håller på att återhämta sig från gårdagens goda kryddbomb. Italiensk är gott om än lite farligt men efter att ha hällt i mig ännu en lugnande jordärtskockssoppa (säg det fort!) idag så att det nästan sprutar mosad jordärtskocka ur öronen på mig, kan jag knappt bärga mig innan jag får mumsa på några skivor nyfryst salami.


God kväll.

13 kommentarer:

Helena sa...

Jag råkade välja "Högt bland Saarijärvis moar" när vi skulle läsa bok av nordisk författare när jag gick i nian. Den var lite tung kan man väl säga. För en som går i nian och helst bara läste Vecko-Revyn och Mitt Livs Novell i vanliga fall. Kan tänka mig att läsa om den när jag får tid, kan tänka mig att chansen är lite större att jag skulle uppskatta den nu.

Anonym sa...

Nyfryst salami - är den fryst för att döda bakterier? Kan du isf berätta lite mer om sånt? Det var så mycket jag undvek när jag var gravid (dock inte salami) att om jag får lyckan att vara det igen vill jag kunna alla knep!
L

Anonym sa...

Kom att tänka på att du borde se till att göra en bok av din blogg när lilla mini har tittat ut. Så att mini kan få ett exemplar när h*n blivit lite större.

Finska delikatesser ..vad innebär det? Lite finska mat tips hade varit jättekul att få. Jag älskar att laga mat. Men måste erkänna att jag inte har någon koll alls på vad som är typiskt finskt. Känner att jag skulle vilja ha en riktig finsk afton någon dag. :)

Tudorienne sa...

Jag gillar när du bloggar om Finland. Grattis till alla finnar och finskor idag!

finnjonna sa...

L: Jag läste på www.slv.se att man skulle frysa in salami och eller lufttorkad skinka i minst tre dagar innan man åt det för att döda bakterien toxoplasmos som annars kan finnas i där i extremt sällsynta fall tror jag dock.

anna: När jag säger finska delikatesser tänker jag tex på gravad lax (odlad eller fångad i stilla havet, inte vakuumförpackad och sedan fryst i minst tre dagar innan saltning) på finskt vis (ingen socker eller annat gojs som förstör smaken), karelska piroger med äggsmör eller kesoblandning på, finsk lenkki grillad eller som den är och så fazers choklad då :-D

Anonym sa...

P g a att min man är finne
så känner jag till:
berliinermunkar (mums med rosa glasyr)
"grisar"
piroger (finns ju även t ex i Ryssland)
"Mämmi" ngt...svart till påsken; tyckte tyvärr inte om denna rätt, men min man har ju ätit det i barn-och ungdomen.
Lauantaimakkara (Lördagskorv).
M v h Mohikanen. Terve!!

Anonym sa...

Hej. Jag heter Anna, är 24 och har en snart 5 månader gammal dotter. Jag brukar titta in hit nästan varje dag, och blir så glad av att du är så positiv, trots omständigheter. (Jag menar inget illa, det är bara så imponerande att du ändå kan hitta en lång lista över saker du är tacksam över).

Själv fick jag reda på att jag var gravid när jag var i v.15, efter många läkarbesök, avancerade undersökningar och starka smärtstillande mediciner. Det kom som en chock i och med att jag ätit p-piller i så många år. Efter ytterligare 5 veckor (när jag var i v 20) kunde jag äntligen acceptera det, ta det till mig och FÖRSTÅ att jag skulle bli mamma.

Jag har alltid velat ha barn, det är inte det. Det var bara att just då, hade jag äntligen insett/tyckt att det skulle vänta minst fyra-fem år, tills jag och min kille hade gjort allt det vi ville göra tillsammans först.

Sen kom hon. Hon som jag hunnit älska bara 20 veckor inne i magen, och jag blev skeptisk. det tog nästan 3 månader innan jag kunde verkligen älska henne. Det känns så hemskt att tänka tillbaka på det, men samtidigt stärker det mig ännu mer, och motiverar mig till att försöka "älska igen" det hon missat.

Jag får ut så otroligt mycket av att läsa din blogg! Jag läser, blir tårögd, och gråter för att du älskar Mini så otroligt mycket. Det är så VACKERT och jag blir så GLAD varje gång jag tittar in och ser att Mini fortsatt lever.

(Så vill jag be om ursäkt ifall något jag skrev fick dig att må dåligt, eller ta illa upp, inget jag skrev har varit menat illa, jag ville bara få fram hur mycket det betyder för mig att titta in hit varje dag, och ta del av din vardag)

Kram

Finnpajsaren sa...

Så trevligt att du firar. Finskt är gott. Själv äter jag rieska till frukost idag. Pimpade min blå termos imorse, nu pryder finska flaggan den. :-)
Ha en jättebra söndag! Tjing tjing. Jonna

Helena sa...

Såg en lite rolig sak idag som jag vill dela med mig av. Hittade en Facebook-grupp som heter "Alla vi som hatar Markus Birro". Och det var ju kanske iofs inte så roligt, det roliga var att grundaren inte lyckats värva en enda medlem utom sig själv!

Anonym sa...

Jag hade en gång en finsk flickvän, därmed fick jag smaka av finsk mat. Helt OK. Pirogoer:) mums
Men sen var det nån gröt
klappgröt? Kan den ha hetat så?Inte god..
www.metrobloggen.se/jonaslindh

Anonym sa...

Var ett tag sen du skrev nu, jag hoppas verkligen att det inte hänt något tråkigt?!

Anonym sa...

Varför har du inget skrivit på hela dagen? *börjar bli lite orolig*

E sa...

Karjalanpiirakat är helt fantastiska!! tack för en blogg med finska ord. du förgyllde min dag.