måndag 15 december 2008

mer IVF och namnbyte

Såg senaste Dr Åsa precis. På svt PLAY. Missade förra avsnittet (samt repriser) som handlade om barnlöshet och IVF och upptäckte till min glädje och enorma förvåning att jag faktiskt kunde titta på nätet precis när det passade mig, teknikens under (japp jag är trög) och det gjorde det nyss alltså. Det fascinerar mig nåt otroligt fortfarande hur Mini och alla andra efterlängtade provrörsbebisar blir till. Även om de ju egentligen bara finns ett sätt att blir till på så är det häftigt att man idag och i 30 år kunnat hjälpa till när sättet av en eller annan anledning inte vill ske av sig själv.
Första gången jag hörde talas om provrörsbarn var jag liten och såg framför mig rymdskeppsliknande laboratorier, läkare i skyddsoveraller och stora rör som bebisar låg och växte i. Jag trodde hela processen, inte för att jag fattade vad den riktigt innebar, ägde rum i dessa gigantiska provrör och därav provrörsbarn. Den benämningen känns lite förlegad, älskade och efterlängtade barn efter provrörsbefruktning klingar bättre, men det får heta eller kallas för vad som så länge det fungerar.

Läser i AB att rekordmånga nuförtiden vill byta namn. Liljelycka, Minnestjärna, Skogs- och Vindhjärta samt Soldikt är exempel på sådana som nyligen blivit godkända och jag undrar varför? Varför vill man heta nåt som låter som taget ur en barnbok om Alver eller Indianer? Ok om man nu absolut vill byta av en anledning eller annan (jag tycker personligen man borde ha en bra sådan), varför inte då ta ett gammalt släktnamn eller ett namn med anknytning till nåt och som åtminstone lite låter som vore det på riktigt.
Fast vadå? Gnällkärringsvarning nu känner jag. Låt folk heta vad dom vill. Visst.

Hälsar finnjonna Röfvenbajs aka Gammalt hus. Ha ha ha!

Jag är lite trött...

9 kommentarer:

Madde (maddepladder) sa...

Hahaha, sådan där trötthumor är det bästa som finns! :)

Kram på dig!

Anonym sa...

Hahaha, najs namn. Jag vet när yngste tösen föddes för två år sedan. Många reagerade på hennes namn och inte bara det, de var ju naturligtvis tvugna att påpeka hur ovanligt och konstigt namn hon hade. Det sårade faktiskt men folk verkar tycka att det är viktigare att lufta åsikter en människors känslor. Konstigt. Vad heter undret då? Jo, Rode och hon är helt ett med namnet. Hennes storasyster heter Molly och det var likadant när hon föddes. Sov gott och låt mamma ha det skönt i natt lilla Mini. Kramar

Anonym sa...

Sov gott och dröm om fina namn. Ha ett riktigt bra besök imorgon och ställ nu alla frågor du bara kan så att du stillar din oro (och min). Fast min oro över dig och Mini och Marcus har aldrig varit så här liten sen jag läste om er första gången i juli. Du fixar det här.
Kram från ett varmt Kapstaden
Gabriella som stolt heter så efter sin morfar

Anonym sa...

Saknar dina tack...=) Linda

Anonym sa...

Tja, alla har inte gamla släktnamn... Och man kan inte ta nagon annans. Fast nu är ju även släktnamnsbyte ett namnbyte...

eva sa...

haahahaahhaa..hej hej..så underbart att läsa din blogg..jag gör det regelbundet.du inspirerar mig du glada tjej! så underbart att passera v. 30...åhhhh så härligt att allt är bra.nu närmar det sig verkligen. ha det gott..kram kram

Anna sa...

Hej Jonna!
Läste om dina funderingar kring snitt, jag hade många liknande innan förlossningen med min dotter. Jag har skrivit två utförliga förlossningsberättelser om hur mina snitt gick till, dessa ligger dock i min gamla blogg, Annas sida om barnlöshet, som numera är stängd (jag upptäckte att jag inte var så anonym på nätet som jag önskade). Men om du mailar mig så kan jag fixa så du kommer in, om du vill läsa. Använd mailen annassida@gmail.com

Kram och kämpa på!
Anna (Maja Gräddnos)- en av många IVF-systrar
PS Jag finns numera på http://majagraddnos.wordpress.com

Anna sa...

PS Om du har frågor om snitt så svarar jag gärna. Jag är ett kontrollfreak så jag ville veta ALLT om snitt innan det blev verklighet :-)

Nettan sa...

Kan bara hålla med dig att man blir förundrad vad läkare kan hjälpa till med. Har en dotter med hjälp av ivf. Svårt att förstå att första dygnen var hon inte ens inne i mig. Lycka till med Mini och trevlig helg.