torsdag 11 december 2008

säg hej till publiken -bilder från en toalett

Vecka 29+4.
Hemma igen från barnmorskan. Blev lite försenad till henne för jag glömde kisscocktailen i kylen så taxin fick vända halvvägs...
Allt såg i alla fall ok ut. Järnvärdet lite lågt, får mot min vilja börja mumsa tabletter och hoppas tarmarna inte slår bakut helt, blodtrycket likaså, 85/50 är inget att hänga i granen men en förklaring till yrseln så fort jag står, går, sitter en lite längre stund och SF*-måttet på 27,5 cm är en halv från där jag hade velat ha den. Så ok. Men inte mer.
Jag tycker magen känns och ser så stor ut så jag förstår inte varför SF måttet inte är större, men så är det och kan vara, sa BM som också tycker magen är väldigt rund och fin (suger åt mig). Att livmodern inte blivit "längre" än så (den har åtminstone växt!) kan också bero på hur bebis låg för stunden och hon var inte oroad över den där halva som saknades för en perfekt kurva. Så länge den växer och hon kan känna att det skvalpar vatten så finns ingen anledning till stress. Men säg det till mig!
Ser fram emot nästa tisdag och hoppas min läkare kan övertyga mig om att det är massa vatten kvar och bebis är precis så som h*n ska vara.
Jag vägde 65 kg idag. Avrundat neråt. Första gången jag kände att det inte var så kul att väga mig och drog snabbt av de där 200 grammen som jag bedömde att skorna måste vara skyldiga till innan jag meddelade vikten till BM. +3,5 sen sist (på tre veckor) och jag känner mig lite tung. Lite tjockis sådär, mest på ett bra sätt. Är ju inte alls det, men 13 kg (som är väldigt lite i jämförelse med många) extra att släpa på redan, samtidigt som i princip alla muskler försvunnit sätter väl sina spår i känslan.
Tycker egentligen det är charmigt att vara lite rundare om kinderna och axlarna, men det är inte lika charmigt att konstatera att allt utom magen är så himla löst. Hade hoppats kunna dra lite nytta av min ökade massa, bli lite mer vadderad, få liksom en extra kudde under rumpan och runt höfterna eller nåt, medan tom allt tidigare vadd i själva verket helt förvunnit. Det där lösa har jag ingen nytta av så länge det rymmer till sidorna hela tiden.
Ja ja, petitesser i sammanhanget. Vikten går iaf upp stadigt, så mycket vet vi. Sen att det är hårt att sitta och ligga tom på de mjukaste av kuddar få jag väl bara stå ut med.
Snart kommer mamma och pappa!
*SF=Symfys Fundus mått, avståndet mellan blygdben och livmoderns överkant. Livmoderns "längd" ungefär.
Väldigt fina och kloka ord, som tål att tänkas på, hängde på toaväggen.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Det här med kurvor och normalt hit o dit gör mej såå nervös!! När jag nu var gravid bad jag två olika barnmorskor mäta min mage vid samma tillfälle...de fick inte samma mått!! Nej, Mini har det bra därinne och bryr sig nog inte om den där halva centimetern!!!=)Ska inte du heller! När bebisen sen kommer ut ska man följa nästa kurva...bebisens vikt, längd och huvudomfång...ogillar dessa kurvor! Oh, vad vi är normala allihop och följer våra kurvor såå duktigt...bläää!!!
Fina magbilder!!! Har du förresten några bra tips på ljudböcker?? Linda

Anonym sa...

De fina orden på toaväggen satte vi upp på anslagstavlan på det dagis jag jobbat på. Tänkvärt!
Må så gott!

Anonym sa...

Älskar att läsa din o gubben dins bloggar.håller alla tummar som finns här hemma o sen ett par till jag hittar på vägen :) läste marcus blogg nyss med.grät.ni verkar vara fina människor ni två.hej hopp o go jul

Anonym sa...

Underbart! Men du, vad är sf-mått? det runt magen?

finnjonna sa...

Linda: Lyssnar just nu på Edward Finnigans upprättelse, riktigt bra och spännande (läst deras två tidigare också), men rätt jobbig. Shanti Rooney läser och jag gillar honom. Annars är min favorit Torsten W... nånting, som uppläsare! Lyssnade nyss på Är det nån där av Marian Keyes. Bra, lite allvarligare eller ja "molligare" liksom än några andra av henne. Rakel Molin läser och gör det ok, fast lite gnälligt ibland.

Hej hopp andra Linda och Öländskan! :-D

Anonym sa...

Okj... jag är så nyfiken! Har sett tre kommentarer om Marcus blogg och jag vill med läsa! ;-)

*blink blink*

Och du, kurvor hit och dit. De gjorde mig oxå nervös. Med första barnet växte jag INGET den sista månaden. Inte en ynka cm på fyra veckor. De satte igång mig för att ta ut lillan, och ut kom hon. Och hon var inte ett dugg liten. Så där skrämde de mig ordentligt i onödan!

Håller alla tummar jag kan för er!

finnjonna sa...

anonym: SF=Symfys Fundus mått, avståndet mellan blygdben och livmoderns överkant. Livmoderns "längd" ungefär. Ökar med ca 1 cm i veckan just nu om man följer sin kurva.

Jupp: Gör det :-) www.marcusbirro.se/bloggen

Anonym sa...

Hejsan tänkte skriva dig en kommentar då jag tittar in här varje dag men har aldrig skrivit nått. Vill liksom se att allt är bra med dig och mini. Och det känns alltid så bra då jag tittat efter och sett att ni mår bra. Jag hoppas verkligen att allt forsätter så med en liten bebis i slutet. Men det känns så i magen. Kram på er från Helis

Anonym sa...

hej jag har läst om din resa nu en tid o har inte lämnat nåt avtryck förren nu, men min lille son på 2.5 kom precis in när jag satt här o läste din blogg. Han kan inte sova så han titta på datorn o sa "titta flickan" ja... "o hennes mage"" ja... "där bor en bäbis mamma" ja det gör det... det var så fint i all sin enkelhet o jag ville bara dela lite...
Lycka till
/ K

Anonym sa...

psyllisfrön! De är magiska. Helt naturliga, bildar gelégrejs i magen som gör att det flyter på bättre, men man kan typ inte få diarré av dem alls. KÖP dem! Jag blev frälst //en kroniskt förstoppad

Anonym sa...

Alltid så spännande att gå in på din blogg och läsa! Snart är ni nere på ensiffrig vecka, strongt jobbat Jonna!

Så sant så, det om barn!
/Malmöit och "soc.tant"

Anonym sa...

Hihi, tänk då hur många kilon du hade gått upp om du inte hade tappat en massa muskler!!! Muskler väger ju mer än fett...
Fast vad gör det när du sitter där med din lill* om några månader!!!

Fina magbilder!
Kramar

Anonym sa...

Hej! Strunta i det där sf måttet- det beror ju helt på hur kotten ligger där iine. min mage växte enormt ett tag och de skickade mig på glukos belastning och de följande 3 gångerna så växte det ingenting därinne. men ut kom en frisk unge i vecka 42+1 och nu ligger en 10kg klump i vår dubbelsäng på 8månader och sover så gott. tänker på er

Anonym sa...

Ett tips till tarmarna är att om du gillar vanlig sötmandel....käka en deciliter om dagen så blir det nog bra...gött och mkt fiber.

Linda

Anonym sa...

Hej Jonna !!

Jisses sån mage du har , Mini tar verkligen för sej hihi .
Skönt det vart ok även idag !!
Med alla våra böner o varma tankar på Mini o er alla så hoppas man ju verkligen att de ska bli bra , VILKET DET BLIR !!!
Du är sååå stark o så jäkla söt som en liten mumin ja det är det enda jag kommer på i Finska gosevärlden .
Men du hörde väl vad Matti Arhtisari sa på galan ikväll , att han lyckats är ju för att han är Finsk , nordbo, europe o världsmedborgare , fantastiskt sagt, gillar den mannen mycket .
Nåväl du har nog några kilo skinn på näsan oxå tycker jag mej kunna se i dina ögon, BRA KVINNOR KAN !!hihi låt inte Marcus läsa detta då tror han att jag är RÖDSTRUMPA haha .

Nåväl hoppas du kan sova inatt o ha de BÄST . Kramen från Åse

Agnes sa...

65 kilo, din taniga jävel :)
Men det är fint att du är gravid. Önskar dig och din kille all lycka.

Anonym sa...

försök att inte oroa dig!
OM Mini skulle välja att komma nu klarar h*n sig ju jättefint.
tänk positivt.kram Katarina

Anonym sa...

Har inte skrivt här förut men jag läser här så gott som dagligen.

Hoppas att det går bra med mini hela vägen.

Järntabletter är ingen höjdare. Under min senaste graviditet åt jag en massa mango och fjällbrynt messmör och det höll mitt järnvärde uppe.
Mango är klart godare än messmör och järntabletter och klart bättre för mage och tarmar ;)

Lycka till!!

Anonym sa...

Åh vilken fin mage du har!

Anonym sa...

Jag kunde inte äta järntabletter och fick rådet av min barnmorska att dricka alkoholfritt rödvin och det fungerade jättebra. Inga problem alls

kram

Gunilla sa...

Kommer nyss från Marcus blogg där jag har läst brevet till Mini. Så vackert, så känslosamt, så mycket kärlek...

Kram till er alla tre från Gunilla

Anonym sa...

Tack för dina boktips...har så lätt för att somna när jag lyssnar på böcker...kommer aldrig längre än första skivan...! ska testa M Keyes!! läser Doris Lessing Det femte barnet nu. Riktigt bra!!!!Linda