fredag 19 december 2008

dag hundrasjutton -redo för rull efter tuff natt

Så är morgonduschen äntligen duschad. Jag som hatar det. Gillar inte nämnvärt att duscha alls nuförtiden och framförallt inte på mornarna. Det har jag förresten aldrig gjort, tycker det blir så kallt och eländigt, mycket mysigare på kvällarna när man efteråt kan krypa ner i sängen ren och fräsch. Men efter timmar av uppladdning lyckades jag till sist släpa mig in och sätta mig på evert och väntar nu på att bli torr.
Ska rulla ut på stan med Jess och Vicky. Det blir nån sorts julshopping. Var faktiskt för första gången på månader i galleriorna igår kväll med Marcus, men han hade så bråttom så jag fick bara på avstånd titta in i skyltfönstren så det ska jag ta igen idag.

I natt var en sån där natt igen. Jag vaknade för sista gången vid halv fyra och kunde inte somna om.
Har så förbaskat ont i kroppen, det verkligen kulminerar på nätterna. Försöker gråta tyst för att inte väcka Marcus fast jag egentligen inget annat vill än yla och gny högljutt. Känns som jag har alla mina finnknivar instuckna i underlivet och så fort jag ska rulla över på andra sidan, vilket sker frekvent och tar mindre evigheter varje gång, vrids de om i otakt. Benen i resten av kroppen värker konstant i kör och när jag flåsandas mig igenom de värsta förvärkarna, som också valt att vara fler just på småtimmarna, på tunna ihopklämda lungor vill jag bara ta slut. Definitivt hejdå, liksom. Orkar inte mera.
Men så kommer de där små dunsarna, dansstegen inifrån. Mini buffar och lever. H*n vrider på lilla kroppen som jag kan känna genom min hud och klart som fan att jag orkar. Min lill* steppare är värd allt och plötsligt älskar jag att vara gravid. Gråter visserligen fortfarande men bara älskar det.

Nu ska jag äta min i ordningen tredje frukost och bli klar för rullning. Blir hämtad elva.
Spännande.

10 kommentarer:

Anonym sa...

hej!
vändning i säng, förra gången jag var gravid fick jag två (!) diskbråck och var helt invalidiserad från v 12. då kom denna fantastiska skapelse in i mitt liv. ULF, fick den via sjukgymnastiken. Denna graviditeten har jag inte fått diskbråck, knappt ont i ryggen och inte behövt använda ULF, skaffa en eller hör av dig så kan jag skicka min! mtn@spray.se

Den består av två delar, olika material på tyget som gör att när du rullar över så hjälper den till att rulla, får liksom lite swung i det. Sen hade jag även hjälp av en sådan stång med handtag för att hjälpa mig upp och runt i sängen. stod på en stolpe och sen hängde själva handtaget ner i sänge. Var guld värd. Fick även tvinga till mig en sådan på bb, för "det skall sovas i vanlig säng där" hmmm tjena!

lycka till med allt!
malin thyden kärrman

Anna sa...

Det där har jag tänkt på så många gånger; på er som varit igenom så mycket och nu är på så god väg med Mini. Er skulle jag vilja ge den bästa och smidigaste av alla graviditeter och en förlossning så fjärilslätt.

Varken liv eller graviditet får man välja, dessvärre, men jag hade ändå önskat. För er skull.

Du är tapper Jonna. Ni är tappra, starka och så modiga. Mitt i smärta, oro och sanslös glädje.

Det här kommer att gå fint, och jag längtar till den dag då första bilden på Mini kommer, eller i alla fall dina första rader om Livet Utanför.

Kämpa på, och God Jul till er alla tre.

megat sa...

your blog very beautiful and more info ,make me excited. Congratulation!!.I come again

Anonym sa...

Du tappra, tappra Jonna...
L

Anonym sa...

det här är säkert en onödig kommentar, du har säkert tänkt på det, men har du fått (köpt) ett foglossningsbälte? man har ju egentligen det för att kunna gå och sånt men det hjälper även när man ligger eftersom det håller ihop hela bäckenpaketet. om magen sen är tung när man står i slutet kan man vända på det och få lite lyfthjälp. men som sagt det har du nog redan tänkt på... lycka till.

Daniel sa...

Voi sua raukka!
Ei ole varmaan helppoa olla raskaana, mutta kiva et voit hyvin ja et oot iloinen!
Hyvää joulua!

Mitt i livet sa...

Din blog har fått en utmärkelse av mig. Många lycka till och jag fortsätter följa er resa!

Anonym sa...

Ja, dags att kontakta en arbetsterapeut igen verkar det som. Minislide eller easyslide borde du kunna få låna. Checka www.romedic.se. Och någon form av sänghandtag eller elryggstöd kanske.
/Arbetsterapeuten i Malmö som nu är mamma sedan 11 dagar.

Anonym sa...

Våndas och gläds på samma gång med dig och din M.


Undrar om du skulle kunna vara hjälpt av TENS - elektrisk muskelstimulans för att stänga av smärta. Vet inte hur det går ihop med riskgraviditet, men om du inte heller vet kanske det vore idé att fråga doktor/sjukgymnast/etc.

Något som jag vet väl är hur jävligt det kan vara att ligga och försöka samsas med en värkande kropp.

Inte så lång tid kvar, men det är en lika klen tröst som en stor kuk i ett fattigt hem när smärtmaran sliter tag i lekamen om natten...

Byter ämne till julhälsning i form av (könsrolls-)moralkaka:

Både rentjurar och renkor får horn på sommaren.Tjurarna fäller sina i början av vintern. Honorna behåller sina horn tills de kalvat på våren. Det betyder att alla jultomtens renar är honor.

Det borde man ju ha begripit. Det måste vara kvinnor som klarar av......att dra en fet karl i röda kläder, till rätt adresser, runt hela jorden, på en natt, utan att fara vilse.

God Jul, mindre ont och fortsatt vackert rött hår önskar jag dig, bästa FJ!

NK

Anonym sa...

Hej Jonna! Önska sååå att du slapp alla dessa krämpor. Några kollegor till mig har jobbat i ett projekt kring kvinnor med foglossningssmärtor och det har visat sig att akupunktur gett superbra effekt för många! Sen fick du bra råd ovan såg jag. Ett till kan vara att köpa ett silkeslakan och lägga tvärs över sängen - där du har rumpan. Då blir det lite lättare att vända sig. Har du fått några allmänna råd annars av bm eller sjukgymnast?

Styrkekramar, Nina