lördag 20 december 2008

trägen vinner

Hade glömt betala min senaste CSN-räkning och fick i veckan en påminnelse. Passar väl sådär ihop med alla andra utgifter jag har i dessa jultider (kollar motvilligt på högen av fakturor från diverse nätföretag där jag shoppat "gratis" sista tiden) så den extra lilla slanten jag idag fick veta att jag får, är mer än välkommet!

Jag upptäckte i höstas att en populär sk humorsajt som gillar att mobbas och göra narr av folk (men som nästan kriminellt sällan är rolig), snott och publicerat ett foto på Marcus jag tagit och använt detta i sitt skojeri.
Blev vansinnig. Så vansinnig som en riskgravid liggande kvinna kan bli och ville helst ett tag där slå på någon. De får göra vad fan de vill, skoja på, men jag eller mina bilder ska inte valsa runt i dyngan!
-Släpp det, sa Marcus. -Det är som det är, inget att hetsa upp sig över. Men hetsen var vid det här laget redan på och jag kontaktade efter mycket om och men och massor av ilsket vridande i soffan bildombudsmannen och frågade vilka mina rättigheter egentligen var.
Ett antal turer senare, när jag samlat ihop bevis, skrivit på fullmakter och skaffat mig vittnen så tog han över och jag slappnade av. Kände att jag gjort mitt.
Det är inte fritt fram att göra vad som helst bara för att man gör det på nätet och brott är brott (något olovlig kopiering av andras egendom enligt lag är), även här! Dessutom ogillar jag skarpt sån där mobbarmentalitet, med undertexten -Jag gör vad jag vill och skiter i andra... vissa tydligt uppvisar.
Idag fick jag i alla fall veta att gruppen betalat och jag som anmälare får en trevlig liten bonus i form av ett skadestånd inbetalat på mitt konto senare!
Först CSN och sen andra viktiga saker.

Tack rättvisan!

9 kommentarer:

Elin i Björken sa...

Bra jobbat! Visst blir man nyfiken på hur stor summan av skadestånd kan vara, men du får gärna behålla summan för dig själv.

Huvudsaken är ju att de som stjäl dina bilder för att använda dem i för dig oacceptabelt syfte får känna av att de gjort fel.

Men ta hand om dig nu så att du och lilla bebisen har det bra!

Madde (maddepladder) sa...

Grattis! :)

Anonym sa...

Jonna,
tittar in till dig varje dag för att se hur ni mår (men har inte kommenterat tidigare). Hoppas ni får en bra kväll, och kan ut och rulla någon dag senare. Tänker på er!

finnjonna sa...

Elin: Det var en liten summa. Ungefär hälften går direkt till CSN... men ändå!

Madde: Tack :-)

Linda: Tack för tankarna och raderna! Kram.

Anonym sa...

Såg om detta på Marcus blogg och blir glad att se att vissa får "på pälsen" för att de betett sig otrevligt åt.

Rent principiellt så har jag inget emot att någon använder ex vis mina bilder på nätet, men det ska ske i ärligt syfte och med hänvisning/credit till fotografen och gärna med en länk tillbaka.

Trevligt med en extra julslant och lyckönskningar till kommande bebisen! :)

Anonym sa...

BrajätteBRA!

De få gånger de går att besvisa är det underbart att någon slänger grus i deras maskineri (nu verkar de ju vara en stor dj-a skrdetröska som betalar med ett leende men i alla fall)

Jag förstår verkligen inte "göra bort/narr av" komiken? De är verkligen skolgårdsmobbig stil.

Blä! Men bra jobbat av dig!

/My

Anonym sa...

Bra gjort, det är skönt när rättvisan segrar.
Gabriella i Kapstaden
Tyvärr förstår väll just de där typerna ändå inte att de gjort fel.

Anonym sa...

Grattis! Trevligt med extra pengar till jul :) Exakt hur mycket pengar är en liten summa?

Ms Spider sa...

Jag älskar poeten Marcus Birro. Personen Marcus Birro känner jag inte. Men jag beundrar vad ni gör och jag låter bli att överhuvudtaget gå in på mobbarsidorna. Oavsett tycker jag det är BRA att ni tog striden. Det är viktigt att sätta ner foten. Summan är oväsentlig. Principen viktig. Också viktigt är att ni inte svarar med samma mynt utan slår tillbaka rent. Bra plockat! Och fortsätt hålla det snyggt, det slår tillbaka mot dem än mer! Go girl!!!