tisdag 7 oktober 2008

dag fyrtiofyra -CHOCKAD!

Jag är fullständig chockskadad. Genomsvettig, kall och skakig och nej det är inte efter bricanylintag.

Får veta att en person jag under ett drygt år haft kontakt med inte finns. Hennes historia ska vara påhittad, hennes barn finns inte, eller de finns, barnen på bilderna alltså men de är någon annans barn.

Jag skriver det här med motstånd för jag vill inte tro att det är så, vill inte att det är sant, att en människa lurat mig (och tydligen många fler) så grundligt. Inte om sådant här!
Men det verkar inte bättre...
I min värld ljuger man inte ihop en historia om förlorade barn, ny tvillinggraviditet med cerklage och alla turerna kring det. Man ljuger inte om att ens barn är dödsjukt, ligger i koma och ska snart försvinna.
Man ljuger inte. Punkt.
Allra minst om sådant här.
Jag kan inte fatta, vill inte fatta.

Har peppat "Elin" aka "små fötter" under hennes påstådda riskgraviditet med tvillingarna, beundrat magbilderna, sett UL-bilder och gratulerat till deras något förtidiga men ändå lyckosamma födsel. Hon har peppat mig under min IVF och graviditeten hittills. I över ett år har vi haft kontakt. Hon har skrivit om förlusten av hennes två första barn och jag om mina. Vi har tröstat varann under året och samtidigt modigt sett framåt.
Och nu får jag veta att allt är lögn.
Jag vill inte fatta.

Känner mig dum, sviken och så blåögd att jag nästan skäms.
Men bara nästan.
Jag är väl godtrogen. Det bjuder jag på. Men jag skäms inte. Jag tror människor om gott och det är ingen skam. Ska väl ändå kanske komma ihåg att internet är internet och att allt som sägs inte är sant. Men jag kommer fortsätta tro på oss, på människor och på att det här bara är ett elakt litet undantag.

Jag hoppas "Elin" får all den hjälpen hon behöver och måste ändå tacka för tiden som varit.
För du har stöttat mig, även om du inte finns. Och jag har stöttat, även om jag inte vet vem...
Finns inte mycket som är så vidrigt som att ljuga ihop döda och levande och sedan snart döda barn igen och under resan gotta sig åt våra historier, vi som på riktigt förlorat våra små.
En person som gör så, mår inte bra och jag kan inte vara arg på någon i ett sådant djup, bara ledsen, chockad och förundrad.

Den trevliga nyheten i allt det här är att Lily mår bra. Hon och hennes tvillingsyster Fideli är ett år äldre än vad vi har trott och heter egentligen Ella och Zoe och är friska levande barn till ett par i USA.

46 kommentarer:

Tudorienne sa...

Wow det var det sjukaste jag hört på ett bra tag. Men hur fick du reda på sanningen?

Tudorienne sa...

Läste om sanningen sen, sorry.

mrsjones sa...

Jag vet och jag är illa berörd, kan inte förstå hur någon man haft kontakt med så länge, visar sig inte finnas, eller var någon annan? Hur och varför? så glad att barnen inte är hennes och att de mår bra. Men det är inte lite konstigt..usch..känn dig inte dum, hela historian är så otrolig att det är svårt att tro att den är diktad.

kram!

Madde (maddepladder) sa...

Nej men HERREGUD!

Förstår att du är chockad. Och jag hoppas personen i fråga har bra hjälp omkring sig, hon kommer väl inte må bättre nu när alla får reda på att allt hon sagt var osanningar. Hon har förmodligen fått ut mycket av gemenskapen med er...

Sjukt och mycket mycket sorgligt.

Anonym sa...

Nämen, det där var det skummaste jag någonsin läst!! Riktigt scary!
Jaja, mycket ska man höra innan öronen faller av..
Kram maria

Anonym sa...

Jag tror att detta kan vara samma person som diktade ihop en historia på libero.se för ett tag sedan. Där var hon också en ung tvillingmamma vars sambo hade dött i en bilolycka precis innan barnen föddes. När barnen var 5 månader slutade den ena flickan att andas och hamnade i respirator. Kort därefter uppdagades sanningen, att denna mamma bara hittade på. Det är så SJUKT, men jag hoppas att hon får den hjälp hon behöver.

Lilla J sa...

Men Gud! Vilken sjuk människa! Förstår att du känner dig sviken, men bra att du ändå kan ta det på rätt sätt och ser att det ju faktiskt är en sjuk människa. Men visst känner man sig lurad! Hoppas som sagt att hon får hjälp nu.

Anonym sa...

Jag mötte nåt liknande på internet, jag och min kompis chattade med ett annat kompispar, där den ena dog i en bilkrasch och vi blev så klart chockade. Det visade sig sen att det var en tjej som stått för båda identiteterna utan att vara någon av dem i verkliga livet.

Det är mycket mycket sjukt.

Anonym sa...

Japp, vi är lurade allihop! Känns jättetråkigt men jag är väldigt glad att det finns två små tvillingtjejer som på riktigt mår bra!
Kram från en riktig Elin
/trassel

Sara Ödmark sa...

Jag vill också läsa om sanningen. Var? Hittade den där bloggen IGÅR och grät lite till den. Nu är den stängd förstås, men jag vill gärna veta mer.

Anonym sa...

Läste det på en annan blogg.Helt sjukt,måste ändå tycka mest synd om henne som under så lång tid levt i den fantasivärld.Hon måste sakna något i sitt liv som gör något sådant...usch.. Du får se det positiva i elendät att hon funnits där för din och peppet dig även om det just nu känns snopet.Ta hand om "er" kramar.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Vidrigt tycker jag!

Men du gör helt rätt som fortsätter tro. Jag har träffat ganska många av infertilitetsbloggarna, och vi finns allihop, och är precis vad vi utger oss för att vara. (vad nu mina ord är värda eftersom just du och jag aldrig har träfats så skulle jag ju kunna vara en megabluff)

Anonym sa...

oj! fy va fruktansvärt! stackars människa..

Anonym sa...

Fy fan vad skrämmande.

Hoppas du mår bra trots denna "chock" och att du fann någon...mening med det hela. Om du förstår mig rätt. All kurage till dig som vågar vara på riktigt iaf!

/Häxanhiahia

Helena sa...

Man undrar ju vad det egentligen är som kan driva en människa till något sånt. Antagligen är det väldigt, väldigt synd om henne, man måste nog ha djupa hål invärtes för att försöka fylla dem på det sättet. Eller nåt. Synd när det skadar trovärdigheten för alla som verkligen behöver skriva av sig sina demoner på ett ärligt sätt.

Anonym sa...

HUH kämpa på med det som är viktigt nu bara. Låt inte detta få ta energi, det har kommit till dig av någon annan anledning. Hoppas Elin får hjälp och du tar inte illa vid dig nu för det hon gjort handlar inte om dig utan om henne.
Men hur fick du reda på sanningen?

Rebecca sa...

Sjukt är rätta ordet. Har också stött på liknande saker på andra siter under årenslopp. Dessvärre blir jag inte så chockad längre :( bara grymt besviken att det finns sådana människor som ljuger sig till medlidande, omtanke och uppmärksamhet på andras riktiga sorgs bekostnad.

//Rebubblan

Anonym sa...

Herregud vilken historia! Men tur i alla fall att det inte var sant... Förstår att du känner dig lurad, men du är inte "dum" eller godtrogen, en normal människa misstänker ju inte att någon kan dikta ihop en sådan historia!
Hoppas personen i fråga får hjälp, hon är ju uppenbart sjuk.

Anonym sa...

Du skojar inte???? Jag som peppat henne på FL! *chocktillstånd*

Anonym sa...

Men jösses!! Ja, jag tror alla sagt det som går att säga i detta. Hoppas som sagt att DU mår okej trots allt. Känslan av att vara totalt lurad är inget rolig, jag vet. Sköt om dig och Lilla Mini. Tänk Jonna, snart kan vi säga "stora Mini". Det du;)!
Kram
Hillbergskan (som också är på riktigt)!

Anonym sa...

Efter att jag läst ditt inlägg igår, så tittade jag på nätet, för att se om jag kunde hitta något om lilla lily. Hittade då bloggen, som idag är avstängd. När jag läste det senaste inlägget på den bloggen, så började jag gråta hejdlöst. Kände att jag skulle kunna göra vad som helst för att lilla lily skulle få komma tillbaks till livet igen.
Och nu så har du skrivit detta på din blogg. Känns så otroligt overkligt. Kan förstå att du måste känna dig otroligt djupt sårad och lurad, då du har haft kontakt med personen så länge.
Men det är glädjande i eländet, att barnen faktiskt lever och mår bra.
Jag hoppas också innerligt att personen som gjort något sådant här kommer att få hjälp. Hon/Han kan verkligen inte må bra.

Anonym sa...

Hej!
Känner att jag måste lämna några rader här. Jag har tidigare hängt på AFF och där härjade under många år (kanske än?) en kvinna som har ljugit under många identiteter. Ett av hennes vanligaste teman är just tvillinggraviditeter som går illa. Hon skriver också under olika nick att hon har förlorat spädbarn och sedan vips blir gravid med tvillingar igen. Hon har hållit på i många år och jag antar att hon är väldigt störd.
Det är beklagligt och avskyvärt och samtidigt kan man inte låta bli att undra hur hon mår, hon som författar ihop allt detta.
Många hälsningar från norr,
Gabbi

Anonym sa...

Å herre gud det låter ju så sjukt. jag blir så ledsen. Är ju så glad över mina nyfunna änglamammor, men hur ska vi nu kunna lita på någon nu. Det finns inte att en msk kan vara så sjuk att ljuga om sånt här. så i chock nu.
Älskade Neos Mamma

Anonym sa...

Så fruktansvärt att hitta på sådana saker. Att någon sitter och ljuger under så lång tid. Ofattbart att någon kan göra så! Man vill ju gärna tro det bästa om människor.

Du får försöka se det som så, att denna människan är sjuk och avslöjandet kan förhoppningsvis leda till att hon får hjälp. Som du säger, du har fått stöd av henne och det får du bära med dig, inte det andra.

Gunilla sa...

Oj, man tror inte det är sant....
Hur kan man bara hitta på?
Ruggigt!

salta katten sa...

Oh my god, det var det mest skruvade jag hört på mycket länge. Jag vill bara skicka lite pepp, jag läser din blogg men har inte skrivit så mycket (om alls något). Peppen består i att inte sluta se det goda i människor och att fortsätta som du gjort tidigare. Det finns alltid knäppgökar men de allra flesta är fina människor. Trots att man ibland undrar...

Pepp och krya på ryggen och höfterna i ligg/sittningen.

/salta katten

Anonym sa...

jaa.. jag blev alldeles stum, för jag har också peppat och stöttat "Elin" en längre tid. Via msn och på FL.. Det var chockartat detta..

Anonym sa...

Vet du, jag fick nästan känslan av att det var allt var en lögn när jag läste. Jag tänkte, det KAN bara inte hända, det FÅR bara inte hända samma människa så mycket elände. Men skönt att allt bara var påhittat, och att barnen mår bra!
//AnetteJ

Elin i Björken sa...

Fast "Elin" är inte samma Elin som jag är´, vill jag bara poängtera.

Anonym sa...

Hej Jonna !

Oj det vart ju obehagligt värre men det är ju absolut inte något du kan rå för eller ta till dej . Hon är ju sjuk o behöver hjälp de e ju bara hoppas hon får de .
Ta vara på er o krama magen.

Kramfrån Åse

Anonym sa...

vet inte ens om jag kan bli chokad, tror inte det går in riktigt. Hur är människan funtad, fattar helt enkelt inte att man kan koka ihop en sån historia, det är ju fruktansvärt!!! JAG som har två tvillingflickor i himlen blir mest bara förbannad, jävla pack till fruntimmer Grrrrr!

Anonym sa...

Usch ja vilken sorglig person... Hon måste må så otroligt dåligt och jag törs inte ens gissa vilken liten människa hon är :-(
Hon lurade oss alla...

Kram!

Anonym sa...

Hej! Jag vet inte vart du hört detta om "Elin" någonstans men jag måste säga att jag känner med dig. jag bröt ihop när jag fick nyheten igår natt! Jag kunde inte fatta att tjejen jag förlitat mig på och berättat om mitt liv i minsta lilla detalj inte finns på riktigt! Jag kallade henne min bästa vän eftersom hon var den enda som förstod mig och som stöttade mig genom livets jobbiga stunder. Vi har pratat på FL, msn och via sms i snart ett år. Nov-dec 07... Ofattbart :'(

Anonym sa...

Men det är ju inte klokt.. Jag har också blivit lurad, men har inte haft så mycket kontakt med henne som du. Det känns hur läskigt som helst det här.. Men du är inte ensam för hon lurade oss alla.
Kram till dig och mini!!!!!

Anonym sa...

skumt... när jag väntade barn för tre år sedan var det en tvillingmamma med sida där .

det visade sig sedan att det hela var påhitt och att en svensk person snott bilder från just usa på ett tvillingpar.....

det är tragiskt.
undra vad en människa som gör så gått igenom ?

Stackars stackars stackars den.

HELT FEL att sno bilder men det måste ligga djup tragik bakom.

Anonym sa...

Jag har också följt hennes blogg ett litet tag och blev förundrad då den var avstängd idag! Hade ingen aning! Jag grät för hennes och barnens skull och nu undrar jag liksom alla andra -hur fick du reda på detta? Berätta, snälla! Jag är bestört!

Anonym sa...

Jag förstår verkligen att det måste kännas fruktansvärt att bli lurad på detta sätt. Jag tror dock inte att man ska lägga internet till last. Likväl hade man kunnat träffa henne i verkliga livet. Problemet är nog inte nätet utan att denna kvinna förstås är mycket sjuk. Det finns en sjukdom där mödrar går så långt att de skadar sina egna barn för att få uppmärksamhet av sjukvården, det påminner på något sätt. Jag tror verkligen inte att hon har gottat sig i era historier utan att den empati hon har förmedlat förmodligen på någon nivå varit ärligt menad. Förmodligen lider denna kvinna av något, som hon itne kan uttrycka och som hon inte kan få stöd för. Jag gissar att hon genom att förkläda sig fått det stöd hon "behöver", och er gemenskap. Jag föreslåt inte att någon ska känna empati med henne, känner man sig lurad så är det kanske ilska och ssvek som ligger närmasr tillhands. Men kanske kan det vara lättare att tönka att det utifrån låter som en djupt störd person som agerat desperat för att få stöd, bekräftelse, närhet och gemenskap. Och jag tror att ni- Finnjonna, Mrs Jones, Mammabecka mer flera- mer er värme, empati och finstämdhet erbjöd det. Jag tycker att ni ska vara stolta över att ni inte var misstänksama, inte uteslöt osv. Hellre "godtrogen", inkluderande, naiv och varm- än cynisk och bitter!
Kram, en anonym läsare som delvis skriver utifrån sina erfarenheter som psykolog i psykiatrin

Jessica sa...

Men det händer, kalla det inte att vara naiv eller godtrogen, kalla det en vilja att tro på någon. Jag har hängt på diverse sjukdomsforum, oftast amerikanska, och till slut var jag sådär att min eget liv låter ju för sjutton som en såpopera med det ena efter det andra.
Där hände det också att någon dök upp och var rent utav påhittad. Det var alltid som att bli skjuten i huvudet när man upptäckte det. Jag vill ändå tro på människor och deras önskan och förmåga att ha en djup och ärlig kontakt över saker som verkligen betyder något. Jag har träffat sådana människor som jag skulle ge mitt liv för, som jag har träffat IRL. Att bli djupt berörd och sedan vidare bli djupt besviken när allt vittrar sönder som en enda stor lögn, det är ju en enorm chock. Jag vet ingenting om graviditeter, det är inte för MIN graviditet eller kamp för att bli gravid som jag läser här. Jag har ingen aning om hur eller ens varför någon kan dikta ihop en sådan historia, särskilt om något så "känsligt" som IVF, cerklage och all oro som kan komma av det. Om man har ett behov av att bli sedd så är eller måste det vara det perfekta området. Om man har en personlighetsstörning i botten, eller vadsomhelst, så blir uppmärksamheten till sjukdomsvinst genom ombud även om man kan tycka att de kunde låta bli (vet inte hur jag ska formulera mig efter sjukdomsvinst, JAG tycker att de ska dra åt skogen).
Hursomhelst, jag ser allt som två sidor av samma mynt. Jag vet att man känner sig urdum för att man har blivit lurad, att man gick på det, men hellre det än någon sorts cynism att alla ljuger tills motsatsen är bevisad.
Allt gott till er alla!

Anonym sa...

Här är en till lurad människa, men jag står med huvudet högt. Jag vägrar att känna mig naiv och godtrogen, skammen och skulden ligger helt och hållet på "Elin"

Jag hoppas så innerligt att hon får hjälp för detta.

Skönt att Lily har hälsan och att tragedin faktiskt var falsk.

Jonna, hoppas att du ändå har förmågan att ta till dig alla ärliga underbara människors medkänsla och kärleksfullhet.

/K

smultron sa...

Oj, vilken chock!
Jag minns att jag läste tidigare om Lily och bad för att operationenen skulle gå bra. Jag kommer nog inte kunna ställa om och tänka att hon liksom inte finns.

Tror inte att det här bara var ett dumt påhitt. Det är nog tyvärr något allvarligare problem bakom.

Anonym sa...

Om jag på något sätt kan trösta och stärka dig så kan du läsa en liknande historia inne hos mig.

Anonym sa...

Det var inte min mening att använda orden naiv eller godtrogen som något negativt, jag är ledsen om jag uppfattades så. Det var meningen att stå som kontrast till motsatsen, dvs att misstro, att vara misstänksam, att vara cynisk. I valet väljer jag hellre att vara den som tror gott (alltså godtrogen). Och då menar jag att det är ett positivt drag.
/anonym från ovan

Anonym sa...

jag blir alldeles mållös när jag hör detta. Hur kan man hitta på att man mist barn. Jag har mist min son och jag önskar bara att det var en osanning och att jag fick honom tillbaka. Det måste vara en mycket sjuk människa som lider av en svår uppmärksamhets störning. Tyvärr är det nog så att det är det negativa med internet att man inte vet vad som är sant. Du är inte blåögd, för vem tror att någon ska fejka döden. Jag var själv med om en sådan sak för några år sedan. Hade kontakt med en kille som var väldigt sjuk i en sjukdom och vi kom varandra väldigt nära. Jag hörde inte av honom på ett tag och sen fick jag mejl från hans kompis att han dött. Han berättade tid och datum när begravningen skulle hållas och jag satt vid köksbordet och tände ett ljus och tänkte på min nyfunna vän som nu var död. Några månader senare så fick jag veta att han fejkat alltihopa. jag blev så ledsen, så jag förstår hur du känner det. Varm kram till dig från marie-anne mamma till marcus 82-02 alltid älskad alltid saknad

♥Camilla Nordin♥ sa...

Hej.
Så tråkigt allt som hänt.
När jag hittade bilderna blev jag chockad! :-o Jag & Joilne ville ha ut sanningen fort! Det kanske inte blev det smidigaste sättet , men det kom ut.
I min blogg har jag skrivit om hur vi upptäckte Fekj Elin, om du vill läsa hur det gick till osv.
Trodde inte att det fanns så falska männsikor . Att ljuga & hitta på en sån här sak är ju rent utsagt helt sjukt!
Kram Camilla Nordin

Anonym sa...

Jag blir helt stum.. Fattar inte hur man kan driva med andra människors största sorg. Fattar det bara inte.

Anonym sa...

Jag fick veta detta idag och blev väldigt chockad och så ledsen, eftersom jag också haft intensiv kontakt med henne - jag har hennes mobilnummer och hon har mitt. Jag hade henne som kontaktperson mellan mig och de andra i forumstråden när jag skulle föda. Jag mår så illa.

Samtidigt tänker jag: Antingen så är hon väldigt sjuk mentalt och inbillat allt för sig själv, eller så är hon enormt ensam. Tycker lite synd om henne...

Som du sa, hon var faktiskt ett stöd ändå...