söndag 5 oktober 2008

tacksam

Ska snart återkomma till ordet, innebörden och den fantastiska känslan.
Men först lite till av min för dagen något utvidgade spykvart, en kvart alla måste få ha hur tacksamma vi än är.
Det har varit i rätt dålig dag idag. Ont i magen och fler sammandragningar är vad som är brukligt. De har dock hållt sig på en nivå att jag med hjälp av tabletter kunnat hantera dom, men mer har inte blivit gjort. Tyst (förutom kära svärmor och kära mamma som jag återkommer till i tacksamhetsbiten) har det också varit i telefonen som jag lite ironiskt nog knäppte på ljudlöst tidigare idag för att inte bli störd. Tror tydligen fortfarande att nån spontant kommer höra av sig. Ha ha.
I alla fall. Dagen är nästan över nu och Marcus hemma så jag ska inte spy mer på den utan återgå till det jag skulle skriva om. Tacksamhet.

Eva (svärmor) lämnade ett fint meddelande på min telefon och påminde mig om att titta på filmen jag fick av henne för en vecka sen, the secret, så jag gjorde det. Och min första åtgärd i dess anda blir att påbörja mina tacksamhetsanteckningar. Något Oprah för redan länge sen lärde ut och jag lika länge tänkt göra nåt åt. Ett exempel på där tanken räknas men inte räcker.

Varje kväll hädanefter ska jag skriva ner mellan 1-5 saker (utan inbördes ordning) från den dagen som jag är tacksam för. Allt från gott morgonkaffe till att Obama vann valet (kan ju alltid börja hoppas).
Jag kommer försöka fokusera på annat än det som händer i min kropp för självklart är min största tacksamhet hela tiden, varje dag, varje minut riktad till miraklet i magen, men det goes without saying, så jag låter det stå vid sidan av som ett ständigt bonustack.
Kan tänka mig att jag de första dagarna, framförallt om humöret är lite visset, kommer ha vissa svårigheter att hitta sakerna, men syftet är att jag till sist ska vakna och ta mig igenom dagen med en helt annan inställning, nämligen den att jag letar efter de där små guldkornen, tacksamheterna i tillvaron. Jag kommer antagligen smaka mer på maten, dröja mig kvar ett par minuter extra i doften av en liljekonvaljsdusch, känna efter hur skorpan med marmeladen smälter i munnen till en skvätt kanelte etc... och på så sätt bli snäppet lyckligare och vad viktigare är få den där annorlunda och bra inställningen till livet som jag tror många behöver.

Alltså min första lista.

Jag är tacksam för idag:
1. ...att jag har en mamma som ringt två gånger just idag för att kolla läget och bara snacka lite allmänt om ingenting och att jag dessutom har en svärmor som tänker på mig, oss och påminde mig om det precis när jag behövde påminnas om det.
2. ...att ni skrev så peppande kommentarer efter igår och idag, vilket gör att jag inte känner så ensam längre.
3. ...att Stella (storkatten) länge låg vid min mage och kurrade dovt.
4. ...att det finns snabbverkande laxermedel!
5. ...att jag såg Marcus sologrej i TV.

Så där ja. Får vi se om det hela bär frukt.
Var så god och testa om ni känner att det finns något som kunde förändras i erat liv.

Kram och god natt (snart)!

16 kommentarer:

Julia sa...

god natt till dig/er med
Kramae

Anonym sa...

Ok, med risk för att låta fanatisk... Och anledningen till att jag aldrig tagit upp det är för att det låter så fånigt och fanatiskt :-S
I alla fall, när jag precis blivit sängliggande fick jag höra och även en bok som säger i korta drag att "det man sänder ut - det får man även tillbaka"...
Så i det stora hela så skulle jag hela tiden tänka positiva tankar och så skulle allt gå bra!?

Jag började varje dag med att tänka "låååång och fin och stängd cervix" och försökte se det framför mig och så höll jag på...i 22 veckor...
Om det hjälpte? Inte vet jag, men jag sitter ju ändå här med Ebba i min famn och det räcker för mig :-D
Jag tror kanske inte just på det här "secret", men jag tror på den positiva tankens kraft :-)
Kram

Anonym sa...

Härligt att läsa att du har kommit igång med tacksamhetslista. Jag skriver själv en sådan varje dag, något som verkligen har fått mig att se det positiva och fantastiska som finns i mitt liv, även dagar när allt känns piss. Och det blir genast lite lättare att somna gott om kvällarna. :)

Ta vara på dig!!

Helena sa...

Tacksamhet är nog något alla borde träna på att känna. Ironiskt nog är det nästan svårast när allt går som bäst, det är bara då man kan orka ägna sin energi på reta upp sig på att morgontidningen är försenad eller att man måste stå på bussen.

Anonym sa...

Vilket bra initiativ. Vi behöver alla stanna upp ibland och fokusera på det som faktiskt är positivt. Hur jäklig en dag än är så brukar det alltid finnas något positivt också.

Jag vet inte om du provat att lyssna på ljudböcker men det är rätt skönt att ligga och halvblunda och lyssna på en bok. Ligga och hålla upp en bok blir man så trött i armarna av tycker jag.

Hoppas du får en bra dag idag!

smultron sa...

Jag är så dålig på att peppa just nu men jag tycker du kämpar på jättebra och har drömt om dig, så Mini och du finns i mitt medvetande. Kram!

Anonym sa...

Riktigt bra strategi tror jag med tacksamhetslista!
Kram

Tudorienne sa...

Jag tror på att universium är en stor kopiator som skickar tillbaka det man sänder ut och jag är tacksam över att jag har fått reda på det.

Det här kanske verkar väldigt corny men jag är också tacksam över Americas Funniest Home Videos som går på femman varje vardag (och vill samtidigt passa på att tipsa dig om det). Jag skrattar gott varje gång jag ser det. Riktiga flabb, ibland så det inte är klokt. Man behöver skratta och jag mår bra av det. Jag kan inte låta bli helt enkelt, men min sambo tycker jag är hemsk som skrattar åt att andra människor slår sig. Jag tycker såklart synd om den om det gör ont, men jag förutsätter att de inte visar sånt där folk skadats allvarligt.

Anonym sa...

Heja Jonna! Läser din blogg dagligen och håller tummarna för er. Kram!

Gunilla sa...

Kram till dig!

Anonym sa...

Hej! Jag gjorde en sådan där lista varje kväll förut. Vet inte varför jag slutade. I och för sig skrev jag inte ned sakerna utan sade dom till mig själv i spegeln innan jag gick och lade mig om kvällen. Hjälpte mig i svåra stunder gjorde det i alla fall:) Sköt om dig och Mini.
Kram

Lilla J sa...

Verkligen en bra idé det där med att "tvinga" sig att hitta glädjeämnen i varje dag, det kan vi nog alla behöva lära oss! Ska nog följa ditt goda exempel faktiskt!

Heja Mini!!

Anonym sa...

Du är otroligt duktig som kämpar så!
Läser din blogg varje dag och blir lika glad för varje dag du är hemma och "mår bra".

Hej Jonna!

Jessica sa...

Det är okej att deppa och okej att tänka att varför ligger jag här och deppar?
Man kan tänka att det är hormoner och det är det i viss del men hur kul är det att ligga ner resterande tid av en graviditet även om det i slutänden ska ge en frisk liten bebis. När jag fick veta att jag inte kan få barn på naturlig barn (och här pratar vi äggdonation och hela köret) och det säger jag inte för att bidra till att känna dig nere men jag såg barnvagnar med mammor och gravida precis ÖVERALLT.
Det kom och gick ett tag. Efter ett tag avtog det. Det kan inte vara så konstigt att du har det heller.

Hjärtklappning kan öka på ångest, jag vet att du vill göra allt för att mini ska ha det så bra som möjligt och inga sammandragningar men bricanyl har sina för- och nackdelar. Tål kanske att veta rent praktiskt även om du naturligtvis ska ta dem som du vill för att stilla din egen oro över hur ska det nu bli för mini.

Allt gott till er båda!

Anonym sa...

Kjære Jonna:
Eg kjenner deg jo ikkje, men har lese bloggen din sånn omtrent kvar einaste dag sidan før du blei gravid. Du skriv så fint. Eg ber til Gud om at alt skal gå strålande bra med deg og Mini. Eg haldt på kvar dag i eit år og skreiv ned kva eg hadde å takka for. Det er veldig bevisstgjerande. Stor norsk klem til deg frå
Heidi

Anonym sa...

Tack för påminnelsen om att vi alla - trots allt, kan det kännas som ibland - har mycket att vara tacksamma för.
Mina amerikanska vänner brukar säga "counting my blessings" och det är ju samma sak sagt på ett något annorlunda sätt.
Du ar stark som orkar!