torsdag 23 oktober 2008

dag sextio -vikten med vikt

Så har jag samlat på mig lite nytt syre. Luften gick verkligen bokstavligen ur mig igår. Vet att det förekommit liknande vidrigheter som de jag såg, under flera dagar på Marcus blogg som en direkt följd av att han tycker man borde se över det kalla mediaklimatet och mobbingen i TVs namn, (vilket ju blir nästan skrattretande ironiskt) men att gå in och läsa det jag läste själv blev alldeles för mycket. Kunde och kan fortfarande inte fatta vad som driver dessa elaka människor. Tänker inte slösa någon energi på att försöka heller.
De är smuts som jag har städat undan.


Idag var jag till min BM. Eller min var sjuk så jag fick träffa en annan. Hon var bra, hon också, ringde innan och kollade att det var ok och det var det, så vi gjorde en koll.
Blodvärdet går saaakta uppåt, tack vare blutsaften, blodtrycket är lågt, som vanligt och bebis hjärtljud underbart starka och stabila! Det finns verkligen inte ett härligare ljud är det snabba dudunket ens barns hjärta åstadkommer.
Min vikt går också stadigt upp. + 1 kg sen sist. Tycker det är så roligt att gå upp. Ser fram emot nästa gång då jag förmodlingen landar på nytt tiotal. Spännande!
Förstår inte hysterin som ibland uppträder bland gravida kvinnor och deras påhejande barnmorskor där minsta viktökning vinner. Man ska ju gå upp när man väntar barn och vad gör några extra kilon här eller där. Såklart förstår jag att det inte är jättekul att redan halvägs ha gått upp 30 kilo eller när man får allvarliga besvär av dessa, men min upplevelse är att det alldeles för ofta är väldigt normalviktiga (eller mindre ändå) kvinnor som stressar upp sig mest. Graviditeten ska bara synas från sidan och då genom en fin lagomstor bula som snyggt putar ut, allt annat anses som nederlag.
Egentligen förstår jag inte alls varför man prompt ska väga sig varje gång. Om man nu inte vill det och som jag tycker det är kul (eftersom vi inte har någon våg hemma). Det syns väl om det skulle ha hänt nåt extremt åt ena eller andra hållet? Gillar inte när vikten får en större betydelse än den borde ha och blir ett måttstock om ens tillstånd, för egentligen säger väl den inte så jättemycket om nåt? Jag tycker det finns andra kontroller som flaggar om faror bättre, för viktigaste är väl att man mår bra, att bebis mår bra, inte hur mycket man väger.

Vikten har blivit extremt överviktig i vårat samhälle och ett problem för många (framförallt kvinnor) och då är risken att ett sånt här systematiskt vägande skapar allt annat än det välmående man som gravid bör sträva efter.
Eller?


Nu ska vi beställa kinamat.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är "normalviktig" i vanliga fall men när jag har varit gravid så har jag gått upp 30,27,25 och 23kg. Jag tycker väl att man ska gå upp så det syns ordentligt att man är gravid :-) kanske inte liiika mycke som mej men det är inget man råder över.

Lycka till och jag tittar in om ett tag igen och hälsar på.
Kramar

Anonym sa...

Kan bara hålla med dig! Jag har inte stått på vågen någon gång under den här graviditeten! Jag vill helt enkelt inte. Är modell större redan innan och vill inte spä på mitt dåliga samvete över viktökningen som ju som du skriver följer i en graviditet. Och det känns skönt! Jag har haft en sak mindre att oroa mig över denna gången - det är värt mycket!
Härligt att du hade ett fint bm-besök!
Kram!

Anonym sa...

Jag kan hålla med dig, min BM ojade sig lite över min vikt fast jag "bara" gått upp 12 kg och väger exakt samma som jag vägde i denna vecka med mitt förra barn. Jag är jättesmal i vanliga fall så om man struntar i hur många kg jag gått upp o bara tittar på min kropp så ser jag fortfarande ganska nätt ut.Det borde ju vara totalintrycket som betyder nått tycker jag. Jag har lågt tryck o lågt blodsocker so what is the problem? Men jag hörde att det är nån vikt drive pg ute på MVC runtom. Tycker i och för sig att det är bra att dom håller ett öga på vikten men det verkar lite extremt tycker jag...

Anonym sa...

Jag gick ju ner 6 kilo och sen upp endast 6 kilo från startvikten. Såg ut som om jag svalt en basketboll. Men jag hade hellre lagt på mig 10 kilo till, dels för att slippa spy upp all mat i tre månader och dels för att det gör djävulskt ont att inte ha underhudsfett på magen när man är gravid. Så nästa gång ska jag äta upp mig innan :-)

Anonym sa...

By the way, ang vad du skrev om TV igår, nu är det slut på Advokaterna OCKSÅ!!! Ingen Cityakut, inga Advokater, och gamla Ophra-repriser... Och inga bra ersättningsprogram! Bara skit TV! Det roligaste som händer nu är gamla Beverly Hills 90210 prepriser på TV400...boooring. Ryck upp er TV-kanaler! Tänk på oss stackars sängbundna gravida kvinnor för att inte tala om alla ammande mammor...

PS: Jätteskönt att höra hur bra det gick hos BM. Och superledsen att Marcus blivit så fruktansvärt mobbad. Jag känner inte till så mycket vad han skrivit och gjort förut men tyckte han sa så bra saker på TV4 i söndags.

Anonym sa...

Vikten har det blivit hysteri om, men det har faktiskt en viktig funktion att väga sig när man är gravid även om man inte tror det.
När jag väntade mitt första barn fick jag havandeskapsförgiftning där jag typ ökade 7kg på två dygn.Jag samlade mycket vätska därav är det en måttstock för att kolla att inga komplikationer tillstöter.
Lycka till med ert kommande barn

Anonym sa...

Vill bara säga att jag håller alla tummar och tår för er alla tre. Tycker ni är fantastiska som kämpar på så starkt tillsammans. Att det sedan finns patetiska människor som bara vill illa får vi nog leva med men försöka att ignorera. De är inte värda vårt engagemang. Lycka till och kämpa på!
Kram

Anonym sa...

Vad bra att du städat undan skiten, bort med den bara! 'puts väck'

Vikten KAN ju som någon redan skrivit ha en betydelse, just för havandeskapsförgiftning. Jag själv hade havandeskapsförgiftning med mitt första barn.

Annars håller jag med dig, man får inte bli hysterisk över vikten, man behöver gå upp i vikt. Lite amningsreserver är bara bra att ha, som min barnmorska säger :)

Ha det så bra, och hoppas ni slipper mera skit nu.
Kram!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag hör till dem som går upp extremmycket. Någonstans runt en 75%-ig viktuppgång tror jag att det kommer att sluta med. Och jag äter i princip inget onyttigt så det är inte självförvållat.

Och det är inte roligt och inte särskilt bra för bebis heller. Så man måste hålla extra koll. Jag kan hålla med om att det blir larvigt när folk oroar sig för 15 kilos viktuppgång.

Det värsta är när man ökar så här mycket i vikt som jag gör, mer än ett kilo i veckan är att kroppen inte hänger med, och det gör verkligen skitont överallt, i alla leder i hela kroppen. Tänk foglossning överallt.

Men jag gick ner vartenda kilo förra gången, så det är inte utseendet jag oroar mig för. Bara att det inte är bra för bebis, och så är det inte så kul att ha så ont.

Så där, nu fick jag gnälla lite här också. Jag går tusen gånger hellre upp massor i vikt än har det som du!!!!!

Kramar

Anonym sa...

Helt ärligt, inte ens på inskrivningen vägde jag mig.
Och varje gång jag träffade min BM sa hon "inte behöver vi väga dig, vi ser ju om det skulle springa iväg för mycket..."
Såna bm gillar jag :-D

kram kram
Schäfer

Anonym sa...

Jag håller med dig när det gäller det här med vikten..Enligt min barnmorska skulle jag inte gå upp något alls när jag blev gravid..hon tyckte att jag redan vägde tillräckligt..visst skulle jag kunna väga lite mindre, men jag kan väl inte påstå att jag är direkt fet..så varje gång man kom till barnmorskan hade man ångest för att ställa sig på vågen och sen få en predikan över att jag hade gått upp m.m... som sagt när man är gravid ska man gå upp! Man bär ju runt på vatten och bebis och moderkaka med mera som väger massor...
Sen kan jag ju säga att inom en månad hade jag gått ner alla mina 15 kilon som jag gick upp under graviditeten!!