måndag 1 november 2010

hushållsgöra

Vi har en rätt bra uppdelning på saker och ting att göra här hemmavid. Vad gäller hushållet. Det har fallit sig rätt så naturligt och då vi inte tjafsar om det antar jag att vi är hyfsat nöjda med hur det ser ut.
Egentligen så är det inte förrän man plötsligt måste göra det som den andre annars gör som man blir medveten om hur bra uppdelat det faktiskt är.
Just nu.
Tror jag.
Jo det är det.
Till exempel så lagar jag den mesta maten efter att jag handlat råvarorna. För att det är kul -både handlandet och lagandet. Marcus däremot diskar jämt för att han finner det terapeutiskt och en poet behöver massa terapi (he he). Själv diskar jag nästan bara under pistolhot och gläds enormt över mina två diskmaskiner (marcus och den under diskbänken).
Tvätta, det gör Marcus, medan jag pular in grejer i maskin bara ibland när jag behöver nåt som är smutsigt, men oftast hinner jag inte eftersom han redan fixat den biten. Att hänga tvätt är också Marcus gebit. Jag kan inte med det. Är för det första riktigt usel på det och så tycker jag det är sååå tråkigt att tråckla in och över klädesplagg på trånga torkstället. Mitt sätt att hänga är att slänga tvätten över diverse möbler vilket framförallt inte Marcus skjortor gillar och då passar det ju faktiskt kanon att han gör det på sitt sätt istället. Vika den torra tvätten... jo det är nog också en sån grej jag inte har tålamod eller bråttom med. Kläderna hänger tills det är dags att använda om jag får bestämma vilket jag tack och lov inte får.
Men dammsugning, där har ni min grej. Framförallt nu när vi äntligen har en som faktiskt suger. På det bra sättet. Och så allt detta här med att skruva ihop eller i grejer, stolar vars ben börjar vingla eller glödlampor som gått sönder ja då är det jag som är där och vrider. Kattsand byter Marcus och jag dammtorkar ytor (inte hysteriskt noga men ändå). Marcus bäddar varje dag medan jag låter sängkläderna vädras (säger jag) när han inte är hemma och så vidare.
En hyfsat bra och för oss naturlig uppdelning alltså. Men en grej har hamnat utanför ramarna och det är en sån grej som faktiskt kan få mig att ta tag i diskborsten om jag är själv hemma och det är att tömma diskmaskinen (den under bänken). Det kan nästan gå dagar och vi låtsas båda att den inte exixterar när den är full med rena saker eller så plockar vi därifrån tills det är dags att fylla igen. Konstigt. Men nåt sanslöst trist är det att böja sig ner och ta grej efter grej och stoppa i skåpen där det egentligen inte får plats med fler saker. Ikväll tog jag övervåningen och lämnade botten till Marcus. Kändes bättre och lättare så nu är det faktiskt tomt däri och dags för mig att börja fylla på igen när Marcus imorgon åker iväg igen och därmed lämnar mig med bara en diskande maskin.

Nu ska jag sova i vardagsrummet med Mimmi så får grabbarna snarka i takt inne i sovrummet.
Natti natti.

8 kommentarer:

Gråa musen sa...

Hahaha. Satan vad jag känner igen mig. :-)))) Det är urtråkigt att plocka ur diskmaskinen.

Anonym sa...

Hej! Kul att läsa om hur ni har delat upp det hemma. Jag önskar att jag också hade kunnat dammsuga men babyn tycker inte om dammsugaren. Om jag försöker dammsuga när hon sover vaknar hon direkt. Nu mäste någon ta ut babyn för att jag ska kunna städa ordentligt. Hur reagerar dina små på dammsugaren?

Birgitta å Nyfikne Herrn sa...

Vad alla famijer bör veta: var och en, gör det den är bäst på! Och diskmaskinen tömmning är ingen favorit, makens del. Dammsugning min, han fuskar bara, hihi, men förnekar. Matlagning gillar han, god mat lagar han.OSV. Många gräl, skulle undvikas. Ha en bra dag, du kloka lilla quinna! Kramar....

finnjonna sa...

anonym: Både Milo och Mimmi gillar dammsugaren. Har alltid släpat fram den i tid och otid från första början så de har inte (kanske tack vare det?) blivit rädda för apparaten som jag vet många andra vara. Sen har vi alltid haft så mycket ljud så jag tycker faktiskt att framförallt Mimmi nu sover bättre i oljud som dammsugarsus och annat.
Kanske börja försöka vänja in din lilla, först när hon är vaken och i en annan famn och senare när hon slumrar, så hon inte reagerar så mycket på ljudet framöver? Fast barn är ju olika och det kanske inte alls hjälper..
Kram.

Kerstin sa...

He he, enda fördelen med en bänkdiskmaskin är att den är så himla lätt att tömma! Annars känner jag igen mig till 100%, skulle inte diska ens under pistolhot, och tömma maskinen är apatråkigt! :-)

Anonym sa...

Det är ju jättebra med barn och vuxna som kan sova när det dammsugs och förs liv hemma.Jag själv skulle vakna direkt därmed menar jag inte att det måste vara helt tyst och att alla ska tassa runt som många gör men lite hänsyn till de sovande kan man väl kanske ta? Annika S

Kerstin sa...

läste att arga snickaren har 2 diskmaskiner hemma. en familjen tar ren disk ifrån, och en där dom ställer in smutsig disk. på så sätt slipper dom bära allt en extra vända in i skåpen innan det ska ut på bordet.

Anonym sa...

Bra uppdelning av hemsysslorna ni gjort och som passar för er. Log när jag läste att du tömt övervåningen i diskmaskinen och Marcus tagit den nedre. Men håller med - det är för trist att plocka ur diskmaskinen. Jag har en himla duktig karl här, som gärna både städar, plockar ur diskmaskinen, lagar mat etc. Och han lagar jättegod mat dessutom, så jag får väl inse att jag kan vara lite bortskämd ibland.
//Maggan1