tisdag 9 november 2010

påsatt och påskrivet

Mimmi fick sin far igår, också på pappret. Allt gick mycket snabbt och precis som förra gången så kändes hon trevliga unga kvinnan själv tycka att själva förfarandet nog kunde vara lite mer modernt och inte så byråkratiskt korrekt. Jag kunde inte låta bli att fnittra när hon pekade på tidsintervallet då konceptionen beräknades ha ägt rum och Marcus fick frågan om han med det underlaget ansåg sig vara fadern. Ja eller fnissiga i det hela var Marcus alldeles för långa tystnad innan han med myndig röst svarade: Ja. Det var minst sagt en sån där så kallad pinsam tystnad som uppstod (förutom mitt fnitter och Milos stilla skruvande i famnen), sockvinnan log lite stressat men ändå uppmuntrande mot Marcus och liksom med blicken -j a a a a? Efter erkännandet om att han visst hade blivit påsatt av mig den aktuella tiden skulle två vittnen se på medan han också skriftligt gav sitt erkännande.
Jag bara fnittrade.
Tidsintervallet förresten var nästan två månader och jag tänkte att om man var lagd åt det hållet skulle man ju egentligen ha hunnit sätta på en hel drös av andra karlar med på den tiden. Men jag sa inget om det.
Fast helt ärligt. Det är ju inte så omständigt (om man inte räknar med att kånka med sig två för stunden griniga barn i kylan och allt det för med sig) och jag fick mig ju ett gott fnitter i alla fall, men nog borde man i Sverige 2010 få till att detta blev mindre formellt och gällde alla, för det knäppaste fortfarande är att man skiljer på gifta och ogifta så som man gör och som någon skrev, även i (ovanliga) fall där den äkta maken sedan år är bosatt på annat håll blir han automatiskt fadern även fast annan villig kandidat finns. Galet.

Hursom. Mimmi har sin far och far har sitt barn. Också på papper. Bra så.

9 kommentarer:

lillelinda sa...

Ja du Jonna, jag fick mig en riktig funderare när min första dotter föddes, när jag med nöd och näppe klarade mig. Läste sedan att om mamman skulle stryka med under förlossningen kan pappan få ett h-vete efteråt. Detta ville inte jag vara med om så jag sa ska vi ha fler barn ska vi vara gifta innan dess ;-) nu när Amanda kom ( ett par dagar efter Milo) var vi gifta;-) Kram från Linda, Amanda och Alicia.

Jessica sa...

Oj så omodernt. Här räckte det med att pappan skickade ett e-mail med barnets födelsevikt. Vad födelsevikten har med det hela att göra har jag dock inte förstått.

Rosahjärtan sa...

Brukar man inte kunna slippa det där besöket med nr 2? har för mig att min sambo läste sig till att med nr2 kan man få blanketten hemskickad för signering...

Blev oxå förvånad över 2 månaders spannet, lixom hallå???

Anonym sa...

sluta gnäll och gift er istället då!!!

Anonym sa...

Efter all byråkrati är det bara att gratulera till att Mimmi fått sin pappa och att pappa fått sin dotter, även på papperet i myndighets-Sverige.
Kram från Maggan1

Unknown sa...

Det är verkligen helt sjukt att man skiljer på ogifta och gifta par. Kan man inte vara otrogen om man är gift? Vi är inte gifta, men slapp besöket till soc. Har sån tur att svärmor jobbar där, så vi skrev på hemma i vardagsrummet, dock fortfarande med två oberoende vittnen :)

Lisa (Liisa) sa...

Hej Jonna!
Tycker det låter konstigt att ni ska behöva åka upp till socialförvaltningen varje gång..
Här har det vart som så att med första barnet vill dom att man kommer dit (behövde vi dock inte göra då det vart sjukhuskuratorn som tog hand om det med tvillingarna) men sen har vi bara ringt dom, har gjort det innan bebisen tittat ut & då har dom sen skickat ut papper som vi bara skrivit under & skickat tillbaka... men men nu slipper vi det oxå då vi gift oss men konstigt hur olika det kan vara, har inte behövt uppge födelsevikt eller dyl heller....

Ha det gott!

KRam Lisa med Linus & Theo =)

Helena sa...

Jag tycker nog att det är OK att de är noggranna när faderskapet ska fastställas. Är man gift så ingår det ju liksom i avtalet att erkänna sig som far till de barn som föds (har man andra misstankar får man väl hojta till och kräva utredning).
Är man inte gift har man ju inte skrivit på något sånt avtal för framtiden och då får man göra det när det är aktuellt helt enkelt. Handlar inte om något misstänkliggörande av ogifta.

Faderskapserkännande enbart via e-mail låter i mina öron vanskligt. Vad händer om någon på det sättet blir felaktigt utpekad som far? Kanske något system med e-legitimation kan funka.

Anonym sa...

Håller med om att hon har mammas ögon... Men hennes öron är ju en kopia av pappas! Gulligt!

/Lotta