onsdag 1 oktober 2008

dag trettioåtta -tacksam

Så känner jag mig alltid när jag läser era kommentarer. Även om jag numera sällan svarar direkt där så läser jag varenda en och är väldigt glad över att ni peppar, stöttar och tillför med egna erfarenheter! Så tack alla!

Speciellt kul var det att läsa alla snitt och fitthistorier (om ni ursäktar) efter senaste inlägget. Man behöver inte känna och tycka likadant så länge man respekterar andras åsikter och inte dömer någon annan efter dennes upplevelser.

Och just det här med snitt... eller begreppet att föda. (har svårt att släppa ämnet tydligen.)
Man kan ju alltid tycka och känna om det hur man nu än gör, men så kan man ju tycka att det finns en definition av ordet också. Alltså att det betyder en viss sak oavsett känslan av det. Och visst, så kan man ju tycka och får så göra med.
Jag däremot tycker att även definitionen av just det ordet, föda, är väldigt flytande. Att det egentligen inte finns någon benhård definition, någon bestämning av betydelsen. Eller att i så fall definitionen har förändrats, utvidgats, ändrats väldigt på senare tid.
Det är skillnad på ord och ord, verb och ett annat. Vissa har en ganska påtaglig definition, som att springa till exempel. Springa är ett för i princip alla ett rätt aktivt verb och hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte påstå att jag springer när jag ligger som nu när jag bara ligger. Tycker någon nåt annat, var så god:-) Har hört vissa ha en sådan bestämd definition av föda också, att det skulle vara ett aktiv handlande. Föder gör man bara om kroppen bokstavligen pressar ut barnet och visst, så kan man tycka. Andra anser emellertid att föda mer betyder -ge liv, bringa till livet... (flera ordböcker t ex), oavsett på vilket sätt det görs på. Alltså lite mer abstrakt, inte lika påtalat aktivt. Jag lutar absolut mer (bara) åt det senare även om jag också födde Dante, trots att jag tyvärr inte kunde ge honom liv. Och på samma sätt fast då med liv inblandat ska jag föda min Mini! Ur en annan lucka bara.

Jag har berättat för Marcus om födadiskussionerna och han kan inte fatta det. Vad är det som diskuteras? Vad finns det överhuvudtaget att diskutera? Föder man så föder man. Skitsamma genom vad. Tror det är en rätt vanlig manlig åsikt.
Men vi är kvinnor, många av oss... :-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte läst de andra kommentarerna om ämnet, men måste ändå komma men min tanke om ordet föda. Föda är enligt mig precis vad du skriver, att ge liv. Vilken väg är bara olika typer av förlossningar, föder gör man lik förbannat. Och varför skulle det ena vara bättre än det andra? Det viktigaste är väl att det blir ett så bra resultat som möjligt för alla inblandade, mamma, barn och pappa. När den medicinska tekniken finns vore det väldigt dumt att inte utnyttja den när det är det bästa alternativet.
Lycka till, jag hoppas och tror att det ska gå bra för er den här gången.

Anonym sa...

Sitter upp en stund även fast jag inte får... Är inlagd på sjukhuset sedan 1 vecka. Är gravid i vecka
22+3, ordinerad sängläge pga försvagad cervix. Är första gången jag är gravid och allt det här känns helt overkligt. Är så glad mitt i allt elände att jag fann din blogg, Är helt övertygad om att du och din Marcus kommer att lyckas den här gången och jag och lilla Pricken håller våra tummar för er. Anna

Anonym sa...

Heja Mini och hennes föräldrar! Jag håller på er och skänker er tankar sprängfyllda av kraft, ork och lyckönskningar. Vilka kämpar ni är alla tre; ni är värda all lycka!
Kram Ulrika

Anonym sa...

Heja Mini och hennes föräldrar! Jag håller på er och skänker er tankar sprängfyllda med kraft, ork och lyckönskningar.
Vilka kämpar ni är alla tre!
Kram Ulrika