fredag 31 oktober 2008

tacksamhet och lite tutte

Det här med amning verkar nästan vara ett tvångssyndrom bland barnmorskorna här i Norrköpingstrakten.
Minns att hon på föräldrakursen, under graviditeten med Dante, redan på andra mötet slet fram en tutte i tyg och började frenetiskt klämma. Vi par som var där, i runt v 19-20 och förstagångsgravida, bara gapade när frågan om någon hade några tankar om bröstmjölk kom.
Ingen hade det.
Jag minns att det var tusen andra frågor som kändes så mycket viktigare då än just det här med bröstmjölk och ur vilken vinkel man skulle attackera tutten ifrån.
Varför ville dom till exempel inte informera om det som kanske ingen vill veta men som alla säkert ändå undrade över -komplikationer, sammandragningar, infektioner och all den oro som hade börjat krypa fram och fundringarna kring förlossningen som bokstavligen skrämde skiten ur åtminstone mig, men som ingen ville ta i -vi hinner prata om det på tredje träffen om några månader.
Kommer också ihåg att jag tyst, för mig själv undrade om någon av oss inte skulle vara med då.
Det blev vi.

Nej, jag ska inte prata amning med min BM nästa gång. Visst att det föreligger viss risk att jag föder något förtidigt, men händer det, kan jag garantera att annat än tuttvinkel kommer ha mitt fokus.


Så till dagens tack.

Jag är glad idag...

...för att efterlängtande evert kommer imorgon!
...för att Mini och jag landade på mittkurvan efter s/f-mätningen.
...för att jag har hört rykten om att min blogg omnämnts i radio! Är tydligen nominerad till tjejblogg of the... eller nåt liknande. En otrolig ära och en seger redan här och nu. Så stolt jag blir!!!
...för att det är ny dag imorgon och jag hoppas den kommer med mindre ont. Dags nu och byta nisch, dagarna. Hör ni det?!
...för att jag inte är rädd för helgen jag har framför mig.

Kramar och god natt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag har fyra barn och aldrig varit med om att BM tagit upp amningen... Vi pratade säkert om det på nån föräldraträff med första barnet, men det är så längesen så jag minns inte.

Självklart kommer det ordna sig med amningen då den dagen kommer, det är sällan problem. Och skulle det vara det så finns det andra lösningar =)

Förstår inte denna hysteri bland vissa bm.... Tror nästan att det kan sätta för stor press på en del mammor, och att det kan bli knas. Är man lugn och harmonisk i sig själv så brukar det mesta lösa sig =)

Ha en bra dag!

Anonym sa...

Läser här dagligen,men brukar inte komentera. Men nu när jag läste kännde jag igen mig så starkt. Varför prata amning när man som du skrev har 100 andra frågor, tankar och funderingar som känns SÅ mycket viktigare!

Helena sa...

Men du milde! Vad ska man prata om amning så tidigt? Om det inte är första barnet och amningen har funkat väldigt dåligt vid första barnet, då kanske det kan finnas vits med att prata igenom det tidigt, men inte annars.

Barnmorskorna på förlossningen är ofta duktiga och kunniga, de kan hjälpa till om det trasslar. Men det kan man ju inte veta förrän man är där!

Anonym sa...

Fast jag tror nog ändå att det är bäst att fokusera på det positiva med att v ara gravid. Det hjälper nog i längden. Och vill man prata komplikationer så kanske det inte är så bra att göra det i en grupp där man sitter och skrämmer upp varandra, utan enskilt med sin barnmorska eller en psykolog. Det ä
r ju trots dinaa hemska erfarenheter vanligar att det går bra och att man föder friska barn.
Föräldragrupp, visst det var lite töntigt men amningsbiten hjälpte mig oerhört då just amning kändes viktig för mig och för att det oftast är ett stort mysterium hur man ska få bebis att ta tutten rätt utan att tugga sönder hela vårtan.

Anonym sa...

Tycker du gör helt rätt i att vänta med aminingsprat nu. Vänta tills du känner dig redo.

Nu hoppas jag att ni får en lika fin helg i Norrköping som vi verkar få här i Göteborg. Solen skiner med minusgrader och frost ute.

Kikki Liljeblad sa...

Stå på dig om att inte vilja prata ammning just nu. Bra! Jag håller med om att det finns en ammningshysteri. Minns när dottern kom och det inte riktigt funkade med ammningen. Då kom det en barnmorska, tog tag i tutten hårt och tryckte in den i munnen på dottern. För barnmorskan var detta vardagsmat men inte för mig. tror att Anledningen till "tjatet" om ammning är för att Vrinnevisjukhuset ingår i något projekt som kallas "ammningsvänligt sjukhus". Tror ingen tar till sig ammningsinfo under graviditeten. Man oroas ju för allt annat och speciellt om man har sådana erfarenheter som du har. Vad roligt att din blogg nominerats!

Anonym sa...

Kära Jonna! Jag har läst Din och Markus bloggar sen en tid och tycker Ni är två underbara "ungdommar"som har fått gåvan att uttrycka er i skrift.
Håll ut Jonna och Markus Ni fixar detta.Håller tummarna.
Tyvärr finns det okunniga "plumpa"människor innom vården.
Ge ER inte, se till att ni får svar på det ni undrar osv.
Ser mer och mer av Markus i Tv.Hälsa att han är toppen. Karlavagnen på fredagarna är ett måste. Igår var extra bra.
Har nyss sänt ett långt argt email till AB och undrat hur de kan anställa
mobbare.
Marcus har mycket "järn i elden" just nu.Men Jonna, se till att han äter ordentligt, han börjar tunna ur för mycket.Han behöver all kraft för att orka med.
Hoppas Ni kan få en lugn stund i helgen och rå om varandra och äta gott.
Trevlig helg och kram till er från Rigmor(mormor)i Hudiksvall

Anonym sa...

Såå fina du och Mini är i nya kläderna! Och så härligt att allt var bra hos barnmorskan.
Hoppas Evert kommit nu. =)
Kram från Ditte

Anonym sa...

Jag tycker definitivt att din blogg borde bli årets bästa. Och att den dessutom borde bli bok! Hoppas du har det i åtanke.
Kram Ulrika

Anonym sa...

Ingen BM har pratat med mig om amning. Tycker inte det behövs heller men samtidigt kan jag förstå tanken. En del, ffa de som får problem kanske, kan tycka att man kanske har fokuserat väl mycket på förlossningen och helt glömt vad som kommer sen - nämligen att ta hand om ett litet barn... och det är ju faktiskt mycket mer komplicerat än att föda det. Har hört många som i efterhand sagt "Varför berättade ingen innan hur jobbigt det här med amning kan vara?"