måndag 8 november 2010

befläckad konception

För det är väl i princip bara Jungfru Maria som lyckades få den obefläckad. Avlelesen. Vilket ord förresten.
Konception är inte mycket charmigare eller ens befruktning även om det föregår varje graviditet och barnafödelse så också Mimmis.
Såklart.
Och idag ska tid för hennes konception bedömas så faderskap kan bekräftas. Spännande. Hoppas bara det är han jag tror... (tiditiditidiii = min skriftliga tolkning av skräckfilmsmusik).

Fast på riktigt.
Hur sjukt är inte detta. Igen. Vi ska alltså till socialförvaltningen för att granskas. Eller jag ska granskas. En ogift kvinna är inte pålitlig idag. Jag har helt enkelt inte rätt ring på fingret för att vara trovärdig när jag säger att min karl, min sambo sedan sju år är far till vårat barn. Hade vi varit gifta skulle inga frågetecken finnas. För såklart skulle ju ingen äkta maka kunna misstänkas ha gått till "grannen" för konception så som tydligen vi slampiga ogifta systrar.
Med Milo var det ju nästan löjligt att vara där och samtidigt enkelt. -Ring RMC om det är nåt ni undrar sa vi eftersom ju moderskapet lika gärna skulle ha kunnat ifrågasättas den gången, då det handlade om IVF och befruktning i burk.
Men nu. Nu ska det bedömas när det effektiva gökandet ägde rum. (Måste man ha förra årets kalender med sig förresten?)
Kvinnan vi ska träffa i eftermiddag ringde tidigare och ville veta Mimmis födelsevikt eftersom konceptionstiden beräknas utifrån denna och jag berättade såklart, men kände sen att vad? Hur pålitligt är det? Fullgågna bebisar kan väl väga allt mellan knappt tre och drygt fem kilo. Händer det att de tar ärendet vidare? Att vikten visar på att konceptionen ägde rum vecka 15 och att just den veckan var pappan på resa...(tiditiditidiii). Men att man sen kommer på att bebisen bara råkade vara en riktig tjockis och att pappan visst var pappan.
Ja ja.
Det är som det är detta och vi oäkta makar får antagligen även i fortsättningen pallra oss till soc för papperspåskrivning och granskning. Men nog sjutton skulle jag önska att det hela hade genomgått en modernisering.
Det är inte det att jag inte vill varje barn ska ha rätt till rätt far, men man kan inte hålla på att skilja såhär på ogifta och gifta par 2010. Vill man vara säker på att rätt verkligen blir rätt -gör ett riktigt faderskapstest på alla. Utan intima frågor och bedömande av konceptionstid (fan vad jag har hängt upp mig på det ordet nu), kör in en tops i munnen -har väl sett CSI- det skulle i så fall både vara säkrare och enklare.

22 kommentarer:

Elisabeth sa...

Jag förstår dig till fullo. Har själv tänkt på detta innan och besökt familjerättsenheten 3 gånger av samma anledning. Dagens jämlika samhälle...

Fast nu sist så slapp vi utan behövde bara skicka in pappret. De var mest noga med det första levande barnet. Nu är jag ju dessutom gift så nu slipper vi ändå, men nu blir det inga mer barn ändå.

Det roligaste var nog att berätta att Villes ägg blev insatt 24 november kl.14. 2007. Ville de ha mer exakt konceptionstid? :-)

Kram/Elisabeth med *Vendela*, Vilda, *Vega*, Ville och Vilja

Pillargontanten sa...

Ja, du, min första var fullgången men vägde bara 2400 vilket resulterade i ett fasligt funderande från socialtantens sida...
Vi gifte oss innan nummer två :)

Anonym sa...

Haha, jag tror inte att dom kör in en tops i munnen på någon av er men kan hålla med på allt annat, min dotter födde barn i Maj 2009 och eftersom det gick mot semestertider så fick inte pojkstackarn nån pappa på papperet förrän slutet av augusti. Patetiskt så det förslår. Men man måste ju tyvärr göra som storebror säger.

Malinka sa...

Det är verkligen helt galet. Rimligen borde det räcka med att båda intygar att fadern är fadern.

Det är ju en mycket märklig situation när två som är ense ifrågasätts med dåligt underbyggda uträkningar.

Kerstin sa...

Man får en ganska bred konceptionstid, på en sisådär sex veckor, så det krävs nog en hel del att hamna utanför den. Dessutom frågar de typ "har du varit med någon annan under den tiden" så har du bara nuppat med en och samma herre så spelar det ingen roll. Sen om man bara haft sex en enda gång det året eller varenda dag, det bryr de sig inte i.

Men visst är det otroligt att gifta kvinnor förväntas vara mindre otrogna än sambokvinnor!?

Kan berätta att detta blir _ännu_ larvigare när man som jag lever med en kvinna och inte har legar med en enda man, utan bara haft en dejt med en inseminationsspruta på sjukhuset..."Öh, har du ...öh haft samlag med någon annan man... öh, men *någon* man, under den här perioden" :-D :-D :-D

särla sa...

Helt ovidkommande kanske, men var är Maggan1?? på nått sätt är det lika tryggt att läsa hennes kommentarer som den underbara bloggen som du Jonna står för :)Strunta i dom som gnäller Maggan1 !! Jag håller på dig!! Btw Tack Jonna för en super blogg! Och du, du borde skriva en bok, du är jätteduktig! Kram

Stina Sandström MinBebis sa...

Hej, jag har skickat ett mail till dig. :) Stina

Caroline sa...

Ja. Det är helt sjukt. Är det. Skitmordernt land. "Så måste vi ha vittnen", säger soctanten när vi ska skriva under. Så hämtar hon två arbetskamrater. Hur stor del av deras arbetstid går ut på att leka vittnen? Herregud.

Helen sa...

Roligt inlägg, väldigt föråldrat system dock! Jag har en son och vi gifte oss när jag var i v. 16 och då är det visst ok :)

Maria sa...

Alternativet hade varit att mamman ensam anmälde vem som är pappa till barnet, vilket kanske (men knappast) skulle resultera i några faderskapsöverraskningar eller att samboskap och andra långvariga relationer registrerades (sjukt osmidigt) för automatisk behandling. Fånigt, ja. Föräldrarnas underskrift på en blankett borde kanske vara nog.

Helene sa...

Men det där är ju helt sjukt! Jag visste att man måste pallra sig till soc om man är ogift, men att de ställer såna frågor! Tror de att man för protokoll över gökandet (du är för rolig, förresten!)? Ja jösses. Intressant att veta vart ens skattepengar går...

FC sa...

Tja... Den obefläckade avelsen kan väl bara jag stå för då :-) Jag som varken haft sex på över ett år eller för den skull kommer att vara genetisk mor till det barn jag förhoppningsvis får (biologisk mor räknas jag dock som iom att jag bär barnet).

Mer logiskt tycker jag nog det varit om alla fått skriva under vem som var far till barnet (i mitt fall ska det dessutom till något så absurt som att socialnämnden ska ha upp ärendet och komma fram till att utredningen måste läggas ned för att fadern är okänd då jag inte kan förväntas få reda på mer information senare angående donatorn). För som sagt, hur kommer det sig att det är mer sannolikt att det är maken än sambon som är pappa. Liksom...

/KaKi

Marcella sa...

jag håller helt med om att den här proceduren borde genomgå en ansiktslyftning och modernisering! Minns när jag och pappan till mina barn var iväg på "förhör" för vår förstfödda. Jag trodde tanten bakom skrivbordet skulle ramla ur stolen när hon frågade pappan "och du är säker på att det är du som är far till barnet?" och han säger "nej". Hahaha hennes min glömmer jag aldrig! men som han förklarade, så är det ju bara mamman som kan veta om pappan ÄR pappan. Eller??

Emma-Lou sa...

Nja, så farligt är det ju faktiskt inte, enligt mitt tycke. Jag har genomgått denna process vid ett tillfälle och det var inga som helst problem alls. Dock har jag ju fått höra rena rama rövarhistorierna. Fast det där om att en ogift kvinna skulle vara slampig, de orden kommer från din mun och inte soc.:-P Kunde bara inte låta bli, hehe.

Allt bra annars? Här har vi just ätit falukorvsgratäng till middag. La just upp receptet på bloggen tidigare idag. Gjorde nämligen iordning en större sats vid lunchtid. Ungarna älskade det! :-)

KRAM

Anonym sa...

Jobbar själv på soc och har hört många säga som du samt tycker jag själv att det inte är annat än stenålderstänk. Tycker själv gifta och ogifta ska behandlas lika i denna fråga. Men såklart måste det ligga på någon att utreda och fastställa faderskap som är lite mer komplicerade. Det finns ju faktiskt kvinnor som inte vill medverka till att fastställa faderskapet på deras barn samt finns det de som är osäkra eller kommit hem från en semester och blivit gravida med någon på andra sidan jordklotet som de inte längre har kontakt med. Då kan det behövas hälp med DNA-test eller hjälp att kontakta ambasader för att hitta pappan till barnet. Konceptionstiden förklaras för alla men är en hjälp för de som är osäkra på fadern. För barnet är det viktigt att faderskapet fastställs för deras rätt till bl a försörjning, arv, medborgarskap m.m. Någon måset ju sköta detta och nu ligger det på socialnämnden men som sagt ska ogifta gå dit bör självfallet även gifta gå dit. Jag som gift kan ju vänstar lika bra som dig som ogift, eller hur?!

Kram på dig Jonna och vad bra att du tar upp sådana här frågor! /Malmöit

Anonym sa...

Fast det sjukaste i allt tycker jag är att om mamman är gift med en man så blir han automatiskt pappa, även om han skulle råka bo i ett annat land och inte varit närvarande på 15 år.

Anonym sa...

Sanslöst att sånt här förekommer i dagens samhälle. Men det gör det. Jag tycker Soc skulle ägna sig åt bättre saker än sånt här larv när båda föräldrar är överens. Våra skattepengar som avsätts till Soc kan definitivt användas betydligt bättre.
Och vad då beräkna tid från ”gökandet” till födelsen med hjälp av barnets vikt? Ett av mina barnbarn, fött i ”normal tid”, vägde 2900 gr och som ytterlighet till det vägde min man 5010 gr, också född i ”normal tid”. Soc; ”hopp och sprätt”, det finns inga generella viktregler!
Hoppas ni slapp alltför ”ingående förhör” om när, var och hur ni gick till väga när Mimmi ”blev till”.
Tack Jonna för din fina blogg och wow så många läsare som följer dig i cybern.
PS Till Särla: Tack, jag blev jätteglad!
Kram från Maggan1

Anonym sa...

Men det är inte alls något konstigt i detta Allför många har blivit fäder efter många år... s.a.s När en man dör söks det faktiskt efter eventuella andra barn innan arvskiftet är 100% . Gjordes vid min pappas död vi tyckte inte alls det var konstigt, gift o skötsam i många år. Så inte är detta konstigt alls. Vad är problemet alla?

Maria sa...

Ja, det där känns verkligen så himla gammalmodigt. det finns väl även gifta kvinnor som är otrogna...

Jag tycker att det är konstigt.

Anonym sa...

När man skriver "soc borde ägna sig åt bättre saker", vad menar man då?! Är det verkligen någon som tror att vi som arbetar på socialtjänsten, en myndighet, själv bestämmer våra arbetsuppgifter? Man förklarar blanketten som ska fyllas i och min erfarenhet inkluderar inga onödiga och kränkande frågor men visst finns det rötägg på alla arbetsplatser... Som jag sagt tidigare tycker jag dock inte det borde vara någon skillnad mellan gifta och ogifta något många påtalet och förhoppningsvis blir det en modernisering i denna fråga. Dock är det ju någon som måste utreda mer komplicerade fall där modern inte medverkar eller är osäker på fadern, de andra självklara är inget man lägger ner tid på då det finns "viktigare saker att göra". Som vanligt talas det bara negativt om socialtjänsten som "borde ägna sig åt bättre saker". Tror inte många vet vilka eldsjälar som jobbar på min arbetsplats som kämpar dagarna i ända och som vänder in och ut på sig själva för att kunna göra ett bra arbete, trots underbemaning, nerskärningar, ja ni vet allt det där som finns och händer i kvinnodominerande yrken. /Malmöit

Anna sa...

Till Anonym: Det konstiga är att det görs skillnad på huruvida man är gift eller inte. Och att faderskapet "kollas upp" på det sättet det görs.

Anonym sa...

Japp har varit med om det och fnissig blir man :P
Inte klokt att det finns kvar år 2010 ?!
Borde väl lösas på annat sätt och varför tillfrågas inte gifta ;)
M.H