fredag 26 november 2010

i väntan på pass

Hemma igen. Det var en tripp som hette duga i snöyran till finska ambassaden i Stockholm. Men väl där gick det ändå hyfsat smidigt, barnen fotograferades och papper skrevs under. Kalaset kostade 950 kr per barn, så nu får det se till att smaka med. Blir till att resa järnet närmaste tiden helt enkelt. Passen gäller i 5 år men om kontrollanten på vald destination anser att likhet inte finns kan de neka inträde. Så hon avrådde att åka långt (typ USA) med Mimmi när väl hennes utseende har förändrats mycket, vilket lär ha skett om ett halvår eller så, he he. Men i Europa ska det nog gå bra. Till nästa pass ska jag nog ta dubbelt medborgarskap så barnen kan bli svenska också. Nu är de ju finska och italienska (kan man ha 3 förresten?) och att behöva resa hela vägen till storstan och tillbaka och betala en tusenlapp när det kan göras enklare och billigare, ja då tror jag nog att vi väljer det senare.
I övrigt var det en skoj Stockholmsresa. Vädret och stressen som emellanåt nästan hoppade över en till trots. Milo älskar att på hotell och vem kan klandra honom. Vi hann också med lite fest, med massa goda snittar (me love så det står härliga till) och träffa släktingar, vilket var mycket trevligt. Fast nu är vi hemma och det känns väldigt bra det med!
Puss.

6 kommentarer:

Owe sa...

Jonna kan du skaffa ett pass som gäller hela familjen som världsmedborgare med fin en gruppbild tror du ?

Det finns bara möjligheter om du lyckas du slipper förhppningsvis alla frågor.

Lycka till

Anonym sa...

På Regeingskansliets hemsida kan du läsa om medborgarskap.

Anonym sa...

Mitt pass är ett antal år gammalt, minns inte vad det kostade. Men oj vad jag tycker det låter dyrt med 950 kr per barn. Sen blir jag lite frustrerad; Passet gäller i 5 år, men hallå där myndigheter - små barn och framför allt bebisar hinner ju förändras utseendemässigt hur mycket som helst. En bebis och en 5-åring ser ju inte likadana ut! Man slutar aldrig att förvåna sig.
Har du kollat det här med medborgarskap, hur många kan man ha? Svenskt medborgarskap skulle ju åtminstone underlätta förnyande av passen. Men å andra sidan –både du och Marcus måste väl ändå till Stockholm för att förnya era pass, eller ni kanske även har svenskt medborgarskap tillsammans med finska och italienska.
Kul att det var en kul Stockholmsvistelse med lite festligheter och släktträffar inblandat. Men i slutänden är hemma ändå alltid bäst.
Ha det gott! Kram Maggan1

Anonym sa...

Pratar M italienska med barnen? Vore ju lite lustigt annars om de är italienska medborgare men inte kan språket!?

Tycker annars att det skulle vara en självklarhet att de ska ha svenskt medborgarskap eftersom de/ni bor i sverige, eller gillar ni inte sverige?

Lycka till!

Anonym sa...

Min kompis avsade sig sitt finska medborgarskap när han blev inkallad för att göra lumpen i Finland, vilket han inte var så sugen på. Är det fortfarande så? Hinner iof kanske ändra sig tills Milo vuxit upp.


Maria

Mamma med dubbla medborgarskap sa...

Nej, man är inte längre tvungen att göra lumpen i Finland om man har dubbla medborgarskap och inte bor där.