tisdag 11 november 2008

dag sjuttionio -

Jonna ger,
ny film av Jonna, med Jonna
mest för Jonna
men också för er
79 dagar senare
-dagarna är räknade!
Säkert en jättespännande film...
Så har man snart vilat i 79 dagar. Mycket vila blir det. Hur mycket vila nu tvångsvila egentligen är. Sitter iofs numera en hel del också för att kunna ägna mig åt andningen som annars blir lite lidande i det nerpressade sidoläget. Kan ju sedan en tid tillbaka tyvärr inte längre ligga på rygg. Snyft. Men det går det med. Har ett tjocktäcke under mig i soffan och i sängen gäller det att byta sida med jämna mllanrum så inte kroppsdelarna (höft, bröstkorg) värker sönder.
Vad har hänt med övriga delar då? Ja, det som i princip hela klumpen till kropp har gemensamt är att den blivit fullständigt förlappad. Inga muskler kvar att tala om, vilket ställer till det när jag tex tappar något. Böja mig fram är ett big no no för då kommer sammandragning direkt och att böja knäna och hissa mig ner, ja det går ju, åtminstone ner. Men sen blir jag sittande där ett tag. Stackars lår. Finns inte så mycket kraft i dom längre och att hissa upp mig igen kräver sina muskler. Snart i och med den ökade tyngden framåt (hoppas hoppas) kommer nog även det sista försvinna. Det händer redan att jag får ropa på Marcus så han får komma och dra upp mig. Då känner man sig inte kaxig.
Men jag klagar inte.
Idag till exempel är jag väldigt glad, försöker jag åtminstone intala mig, vilket räcker en bra bit. Går utan kryckor (än så länge), har duschat, har färdigmat, massa kakor och ska snart se på kul tv. Marcus är tyvärr inte hemma så jag får se till att inte tappa något, men annars som sagt, livet leker, framförallt i mig. Och som det leker idag!
Underbart!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt tips är att se till att du får en sån där tång. Borde finnas i Hjälpmedelsshopen eller på Apoteket. Jag fick min av arbetsterapeuten. Då slipper du böja dig och kan plocka upp en massa saker utan att böja eller huka dig.

Ninakatarina sa...

Underbara du.
Kämpa på så kommer er belöning.

Unknown sa...

Hej, som jag önskar att jag kunde hjälpa dig tjejen. Finns det ingen madrass som kan underlätta för dig? Nån saccosäck, eller nåt som du kan lägga i soffan kanske.. Och en tång, som lilla knyttet sa kan hjälpa dig mycket! Har du inte rätt till någon hjälp från kommunen? Kramar, Frida.

Grebban sa...

Oj, vad du kommer att sakna ryggläge efter ett tag. Fast som du själv säger: Det går. Allt går med lite vilja, positivt tänkande och en bra man som hjälper till.
När mannen inte är hemma får du se till att tappa saker nära soffan så du kan använda den som stöd och häva dig upp igen.
Vilken tur du har som har fått en massa kakor att snaska på. Jag kan rekommendera Finska Pinnar doppade i chokladglass. LJUVLIGT GOTT.
Ta hand om dig och Mini.
Kramar till familjen.

PS. Jag har röstat på dig massor av gånger. DS

Anonym sa...

nä,du klagar aldrig,men SNÄLLA,gör det nångång!det skulle bara få dig att verka än mer mänsklig.
INGEN kan ha det som du har det och INTE klaga.
det vägrar jag att tro på.

Karin

cilla sa...

Hej lilla du!
Jag har själv varit "soffliggare" från vecka 18 när jag väntade mitt andra barn - efter att livmodern började öppna sig alldeles för tidigt. Gissa om det blev en lååååång väntan eftersom hon sedan inte ville komma ut förrän i vecka 42! Kämpa på, kroppen återhämtar sig snabbt sedan, jag lovar! Mitt bästa tips är att komma ihåg att intala sig att dessa månader är försvinnande korta i en hel livstid!

Anonym sa...

Som sagt, arbetsterapeuten is the shit, tag kontakt snarast! Griptång A 70 är vad du behöver. Bland annat...
/Havandeskapsledig arbetsterapeut i Malmö

finnjonna sa...

Griptång ska jag fråga efter imorgon hos sjukgymnasten!

Karin: Jo men nog klagar jag allt, lite i smyg sådär :-D

Tack för alla era kommentarer!

Ms Spider sa...

du får snabbt styrkan tillbaka när bebis är fullgången och nyfödd och du får bära omkring "henom". Så starka som mammor med barn som är några månader finns väl inte...
Det ordnar sig!

Anonym sa...

Jag tycker du är enastående fantastisk ja allt som finns..!! Med 3 barn där jag har jobbat o varit igång till i princip dagarna innan, är det svårt att föreställa sig hur du har det..du är duktig o du har ngt gott o vänta på! Det gäller nog att ta en dag i taget! Plus man får sysselsätta sig, o du verkar bra på det! All lycka till o stora Kramar Maggan

Anonym sa...

BRA!!!!
skönt att höra;)

Karin

Peter sa...

Hihi du kommer nog att få en liten vilding som ser till att du får springa runt all tid som du "tjänar in" på att "vila" nu.
;-)...så passa du på att vila!
Men skämt å sido så är det ju inte så långt kvar nu OCH du kommer ju att få den godaste belöning man någonsin kan tänka sig!
Jag blev snittad och även där var "griptången" min räddning. Så se helt klart till att få en tång! Där kan du ligga och nypa till om någon säger något dumt oxå. Mannen fick sig ett par bistka nyp av min tång. Han var inponerad över hur jag kunde hantera den!
Trevlig Tisdag!