måndag 10 november 2008

nolltolerans

Varför måste det forskas i ämnet -hur mycket alkohol tål bebis? Kan vi inte alla enas om att alkohol antagligen ens i små mängder INTE är särskilt bra för varken bebis i magen eller den du ammar och helt enkelt skita i att dricka under den tiden? Det handlar ju faktiskt om en relativt kort period i livet och kan man absolut inte leva efter nolltolerans då bör man kanske ta sig en funderare på varför.

Nu kan man enligt slvs nya riktlinjer dricka 1-2 glas vin 1-2 ggr i veckan medan man ammar. Visst, kanske är det ok. Men varför chansa? Och hur luddig är inte gränsen? Kan jag tex tolka det som att jag kan gå på fest en gång i veckan och ta mina 2 ggr på raken och totalt dricka 4 glas vin och sedan återvända hem och i vinberusningen plocka upp mitt lilla knytte och trycka tutten mot dess läppar? Hur gott luktar en mamma efter de glasen? Våra katter skyggar tillbaka när jag efter ett glas vill ha en puss. Och hur stabilt lyfter man sitt barn egentligen efter att man (förhoppningsvis) gått nykter först i nio månader och sedan börjat amningsdricka "bara" några glas sådär?
Bra fråga att ställa sig är om man skulle anlita en barnvakt som druckit den mängden?

Jag tycker också det låter bra att de flesta barnmorskor fortsätter uppmana till noll tolerans och jag hoppas de kunde utveckla uppmanandet till att gälla annat också. Ge information, rak och tydlig sådan! Alldeles för mycket inom svensk mödravård är "normalt", "lev som vanligt" när man är gravid. Inget är som vanligt då! Man bär på och ansvarar för ett nytt litet liv 24 timmar om dygnet och det är inte vanligt. Inte ens för de mammor som i princip kan leva som vanligt.
Många tycker jag är ett urkasst exempel på det mesta vad gäller graviditeter, men faktum är att jag en gång var som alla andra.
Gravid, för första gången, utan erfarenhet av spädisbegravningar och annat, bara glad och förväntansfull, så som man ska. Och orolig till tusen, så som man är.
Hade min barnmorska då lyssnat på mig, tagit mig på allvar och inte bara manat till att sluta oroa sig, leva på som vanligt utan snarare uppmanat mig att inte leva som vanligt, ta det lugnt istället, kanske gjort urinodling (istället för att boka in det två veckor senare), förbjudit poolbad* istället för att rekommendera det och hade min läkare i samma veva sagt åt mig att vila, sjukskrivit mig och avrått från att ta den där flygturen* istället för att påheja den, kanske, kanske, kanske jag också hade fått förbli som alla andra och vara mamma till ett levande barn idag.
Men nej, man ska leva som vanligt och om det sen innebär lite döda barn på vägen så är det svinn man får ta.Läs inte följande om du inte vill ha information.

*Att som gravid bada i pool eller badkar anses inte vara skadligt. Men man bör komma ihåg att gravida lättare får urinvägsinfektioner (som inte alltid ger symptom) och dessa aktiviteter kan bidra till det.
Urinvägsinfektion är oftast inte farligt, men kan i väldigt sällsynta fall, som i mitt, leda till att fosterhinnorna infekteras och spricker = vattenavgång. Och med tanke på att det inte är obligatoriskt inom svensk mödravård (som det faktiskt är på väldigt många andra håll och också bör bli här!!!) att göra urinodling på gravida så bör man vara lite försiktig med var man badar.

Flyga är en annan sak som man inte avråds från när man är gravid och skönt är väl det! Finns inget underbarare än att åka iväg en vecka till solen när man är sådär lite lagom gravid. Men kom ihåg att man inte vet (och kommer aldrig egentligen kunna undersöka) vad trycket i planet gör med redan av en ev. infektion försvagade fosterhinnor och så länge man inte har gjort urinodling så vet man inte om man bär på nåt "skit". Det är väldigt ovanligt med vattenavgång relaterat till flygturer, men det händer, hände mig.
Så mitt råd är att kolla kisset innan resan!

Detta är samlad info från flera läkare jag träffat under åren.

Idag har jag bland alla andra rstriktioner, totalt bad och flygförbud under graviditeten/ter (även om jag inte vore sängliggande) eftersom jag anses infektionskänslig.

23 kommentarer:

Anonym sa...

När man har förlorat ett barn så inser man hur lite det betyder att kunna dricka ett glas vin eller två under tiden man ammar. Jag har nu min underbara bebis tillslut...och jag varken tänker på eller förstår vikten av att kunna dricka ett glas vin eller två. Det kan absolut vänta! Håller med dig!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag håller inte helt med dig om amning och alkohol.

Det finns ingen forskning som visar att alkoholen går över i mjölken i skadliga mängder, tvärtom finns det massor av forskning som visar på motsatsen. Jag tycker att det är viktigt att information från livsmedelsverket bygger på forskning och inte moralpanik.

Däremot tycker jag inte att några föräldrar ska dricka mer än någon smutt alkohol om de ska vara med sina barn. Men det ska gälla alla föräldrar inklusive papporna och även de mammor som inte ammar. När avhållsamhet från alkohol kopplas samman med amningen innebär det bara att folk slutar amma för tidigt. Bort med kopplingen mellan amning och avhållsamhet alltså, men gärna fram för information om vad som händer med uppmärksamheten vid även lättare berusning.

Själv är jag helnykterist sedan vi började försöka bli gravida för 6-7 år sedan, så det handlar inte om att jag inte kan avstå. Men jag tycker som sagt att det är viktigt att man kan lita på att information bygger på foskning.

Anonym sa...

Håller absolut med!
NOLLTOLERANS gäller! :)
Bra blogg!

Unknown sa...

Hej Jonna

Kom hem för ca två veckor sedan från sjukhuset. Legat inne i en månad för havandeskapsförgiftning. Blev snittad i v.23+6 men vår lilla son klarade sig inte. Ligger bara hemma i sängen nu och har svårt att känna någon lust för någonting. Såg Marcus på tv från sjukhuset då ni var i v.23, vi låg i samma vecka då och höll tummatna för vår lilla pojke. Vi hade nu på onsdag också gått in i vecka 26. Gläjer mig åt att det går så bra för er, någonstans kanske man vågar hoppas på en ny graviditet?

Anonym sa...

Jag håller helt med dig i det du skriver, hur svårt kan det vara att vara alkoholfri i 15 månader? Men, dina inledande ord känns väldigt naiva. Forskning inom allt är alltid bra - det kan visa sig bra många saker som vi inte hade nån aning om innan.
Sluta aldrig ifrågasätta.

Madde (maddepladder) sa...

Har en vän som är gravid nu som inte räknas som infektionskänslig men hon ringde ändå sin BM och frågade angående poolbad och blev avrådd från det.

Kändes bra att höra efter att jag läst om dina erfarenheter...

Anonym sa...

Jag håller också med dig. Det handlar om en så pass kort period av ens liv så VARFÖR ens chansa. Oavsett vad forskningen säger, det verkar ju diffa i olika länder också vad som är ok och vad som inte är det.

Jag flög ett par gånger under min grav. Visst tänkte jag på trycket och hur det eventuellt kunde ha påverkat men det var liksom snabbaste vägen från A till B. Däremot skulle jag aldrig bada i bubbelpool. Det är knappt jag vågar även som icke-gravid med tanke på hur sällan dom rengörs. Yuck!

Tycker förresten lite synd om dig som inte får följa med till Rom men som det verkar så kommer du att vara där "i tankarna" ändå. Skönt att läsa!

finnjonna sa...

romina: Jag beklagar så att er son inte klarade sig. Det gör så ont i mig varje gång jag hör att en liten kämpe fått lämna mamma och pappa, även om han ju såklart lever vidare i er.
Det kommer ta tid nu innan lust till nåt kommer tillbaka, men det gör det! Sorgen tar inte slut men man lär sig leva med det. Och tids nog kommer ni också våga börja tänka på och drömma om en ny graviditet.
Kram och varmaste tankarna till er!

kattmamman: Känns som att det finns massor av forskning åt både det ena och adra hålet vad gäller amning och alkohol och däri ligger problemet tycker jag. Men klart slv riktlinjer ska baseras på det, forkningen alltså och inget annat. Däremot tycker jag barnmorskorna har en annan roll i det hela.

bitchslapbarbie: Naivt eller inte, jag tycker ändå inte att det kan vara så viktigt att få reda på exakt var gränsen går för en babys alkoholtolerans att man gör upprepade studier i det. I övrigt är jag helt för forskning på det flesta andra håll. Min åsikt.

Anonym sa...

Håller helt och hållet med om nolltolerans.
Det är ju en begränsad tid i livet som man är gravid/ammar. Hur svårt kan det vara att låta bli? Då är det kanske dags att ta sig en funderare på varför...

Har följt din blogg ett bra tag men inte lämnat någon kommentar tidigare. Nu kunde jag bara inte låta bli.

/Jenny

Anonym sa...

Hej! Tack för en bra blogg! Läser då & då och håller tummarna för att allt ska gå bra för dig! Håller fullständigt med dig om nolltolerans när det gäller graviditet och alkohol. Men vad gäller amning och alkohol så kan jag med gott samvete dricka ett par glas vin. Jag vet utifrån de kontakter jag har inom forskningsvärlden att jag skulle kunna hälla i mig en flaska vin och sen amma utan att det är skadligt för barnet. Däremot skulle jag natuligtvis inte dricka mig berusad då jag har ansvar för mitt barn. Två glas är därför max för mig. :-)

Anonym sa...

Apropå det här med restriktioner i stort så tycker jag att det är dumt att man inte får särskilt bra information hos MVC. Visst kan jag förstå det där med att de inte vill skrämma upp gravida i onödan, speciellt som just det kan vara skadligt under en graviditet med. Dock så tycker jag att det borde vara barnmorskornas ansvar att förmedla information utan att skrämma.

Nu pratar jag kanske inte om restriktioner, utan snarare om information över huvud taget.

Det är ju så mycket som anses vara helt ofarligt och naturligt under graviditet. Ibland - som i ditt fall - uppmuntras t.o.m. vissa saker. Sedan kan man upptäcka att dessa saker kanske inte är helt ofarliga ändå. Man kan t.ex. upptäcka det genom att läsa om vad folk som haft missfall inte bör göra under en graviditet.

Ett exempel är sex. Det uppmuntras ju till det oändliga och om man frågar om det finns några risker med det får man ett starkt nej. Men; personer med tidigare missfall ska se upp med sexet... (Det får vi dock sällan höra.) Jag har förstått att det är mycket ovanligt att sex är skadligt under en graviditet och det är ju dumt att oroa människor i onödan. Dock så förstår jag inte varför man kan inte kan säga som det är. Att det är ytterst ytterst ovanligt att det är skadligt, att man inte ska oroa sig etc etc, men att om man är extra känslig (eller vad man ska kalla det) så bör man kanske ta det lite lugnare... Är det inte bättre än att ljuga. (Det här är ju bara ett av många exempel.)

Jag tycker att MVC borde bli bättre på att informera. Inte skrämma eller så, utan bara informera. Vad är det för fel i att säga sanningen? Speciellt när någon frågar. Barnmorskor borde ju bli utbildade i det här; att förmedla information utan att folk blir galna och slutar ha sex helt (t.ex.). Barnmorskor ska ju liksom inte jämställa sex under graviditeten med alkohol under graviditeten...

Vad man sedan gör med informationen är väl upp till den gravida (och pappan). Att döma ut en stor del av befolkningen som idioter och sedan ljuga för dem känns helt sjukt.

Unknown sa...

Jonna

Tack för dina ord, det hjälper att prata med någon som vet hur det känns att förlora sitt första barn. Har mycket stöd från familj och alla möjliga men på något sätt är man otröstlig. Det är bara tre veckor sedan han gick bort och nu planerar vi en begravning istället för att inreda barnrummet som står halvfärdigt. Tar en dag i taget och låter tiden ta hand om saker och ting. Var du sjukskriven efter Dante gock bort och i såfall hur länge?

Helena sa...

Jag har reagerat på att trots att jag faktiskt har fött alla mina barn mer eller mindre för tidigt, så har jag jag också bara fått det där "ingenting är skadligt-tugget" både på BVC och Specmödra. Vilket bara hade till följd att jag i princip inte vågade göra _någonting_ som jag själv gissade kunde få vattnet att gå för tidigt. Det där med poolbad har jag inte ens hört tidigare, trots tre graviditeter (fyra om jag räknar med ett missfall)!

När jag fick MA konstaterat så frågade jag just läkaren om det kunde ha med saken att göra att jag flugit, men det slog han ifrån sig totalt. "En frisk graviditet kan inte påverkas till missfall av någonting alls" sa han till mig. Nu _var_ det sannolikt inte flygandet som ställde till det, men det är ju ändå ett lite lättvindigt uttalande.

Jemayá sa...

Hej! jag är inne första gången och vill bara uttrycka min medkänsla för det du gått igenom och önska dig massa, massa lycka denna gång. TAck också för informationen - för min del blir det inga mer barn, och det jag fick var nog ett litet mirakel, t.ex. det att bada kan vara farligt hade jag ingen aning om då! Svälj! Men det gick bra, tack och lov. Hälsningar från Ulla i Österbotten.

Anonym sa...

Jag håller med den som sa att det blir snett i debatten när all debatt rör sig kring alkohol och AMMNING, och inte fokuserar mer på alkohol och hantera barn. Å ena sidan är jag mot moraliserande och styvmoderlig sammhällsuppfostran, folk får faktiskt ta eget ansvar tycker jag MEN, som påpekades i annan kommentar här ovan, det ger intrycket av att det är fritt fram att pimpla obegränsat om mamman inte ammar för att inte tala om PAPPAN! Var är han i debatten? Jag tycker information ska ges och varningar lika så men man ska underbygga argumenten med nyanserad fakta tycker jag och inte bara skuldbelägga mammor som vill smaka på vinet till den fina middagen medan pappan först gladeligen häller i sig en halv flaska och sen går och nattar bebisen. Min åsikt i alla fall...

Beträffande urinvägsinfektion... Jonna: Jag har inte följt din och Marcus öde i mer än nån månad, gjordes det ngn anmälning och ansvarsutredning kring att BM tyckte ni kunde vänta 2 veckor med odling?? Det låter ju som ngt som borde bli normsättande hur dom ska hantera misstanke om uringvägsinfektion vid graviditet, man kanske inte ens borde vänta till misstanke utan testa regelbundet? Ibland är det svårt att avgöra ju, själv får jag lite ont ibland i blåsan eller det är svårt att kissa men jag tror det är pga att barnet trycker på blåsan för nästa dag är det borta, men det är ju så himla svårt att avgöra!!!

Kram/Ia

Anonym sa...

Jag tror att de flesta nyblivna mammor inte alls ar intresserade att ta sig ett glas vin. Daremot tror jag att mammor efter en 8-9 manader kan tanka sig ett glas vin eller tva i veckan (da ammar man inte lika mycket langre och kan passa pa att ta sig ett glas efter sista kvalls-amningen).

Anonym sa...

Håller med dig om allt här. En Självklarhet. Alkohol är ju en drog. En tung jävla drog.
Börjat precis läsa denna blogg.
Intressant. Har följt er på din pojkvänsblogg. Ni verkar ha ett mysigt liv och eran lilla Mini höjjer stämmingen med tusen.
Synd bara att media inte verkar fatta att din sambo faktiskt är en människa. Det måste vara smärtsamt för er båda.

Ha en fin dag

Anonym sa...

Hej!
Jag förstår vad du menar avseende graviditet. Själv forskar jag om beroenden och arbetar även med detta i sjukvården, och jag skulle aldrig våga riskera att dricka alkohol om jag vore gravid-eftersom det fortfarande är så outforskat och man ju delar kropp med barnet.
Vad gäller amning håller jag dock inte med dig. Det är inte alltid mammor som sköter om barnet eller b yter blöjor osv. I bland finns det en pappa eller en annan förälder där... eller vuxen. Ett glas vin till en middag kan vara en god måltidsdryck. Om man inte har missbruk nära inpå sig behöver det inte vara mer laddat att dricka ett glas vin till en måltid än någon annan dryck. Vissa maträtter passar faktiskt väldigt bra med ett visst vin. Jag tycker inte att man behöver vara så fundamentalistisk vad gäller just mammor.
Handlar det om som du säger att sköta om barnet- inte modersmjölken i första hand- borde rådgivning ju handla om att vårda små barn under berusning. Dvs det har inget med livsmedelsverket att göra, utan snarare kanske socialstyrelsen och det borde rikta sig till alla mammor och pappor. Tycker jag.

Marina Lagerberg sa...

Jag håller med dig helt och hållet. Det kan ju aldrig vara nyttigt för ett barna att få i sig alkohol, varken i magen, via amning eller att dricka det. Därför gäller nolltolerans för mig med och jag kommer ALDRIG rucka på det. Inen forskning i världen kan få mig att ändra mig där.

Sen är det ju dessutom som du säger - man luktar annorlunda och beter sig annorlunda efter bara ett glas vin. Det ska mina barn få klara sig utan.

Anonym sa...

Jag tror på nolltolerans under ammning men även på väldigt låg tolerans även för pappor och mammor efter amning. För mig är det enkelt - små barn och alkohol hör inte ihop. Jag tror också att vi som vet att barn inte är en självklarhet har en lite annan syn på vissa frågor, bland annat denna... Kram.

Bettan... sa...

Håller fullständigt med dig. Kan man hålla sig nykter i nio månader så spelar det väl ingen roll ett tag till. Dessutom tycker jag inte att småbarn och alkohol passar ihop överhuvudtaget. Även om man inte ammar så tycker jag att den ena föräldern alltid ska vara nykter när man har en liten bebis. Håller tummarna för er alla tre. Kram till er :)

Anonym sa...

Håller med ingen alkohol under graviditet och varför ska man ens smutta på vinglaset under amningen?
& jag som slutat amma tycker inte att det är ok att ta mer än ETT glas vin till maten när jag ska ta hand om mitt barn på kvällen/natten.

Önskar all lycka!

Anonym sa...

Håller med Jonna! Om man inte kan avstå under denna begränsade tid ska man verkligen fundera över varför. Jag tror det ofta handlar om att man vill visa hur lite man har förändrats trots att man blivit förälder; man gillar bilden av den härliga sociala tjejen som tar ett glas vin precis som förr och man har inte tålamod att vänta några månader. Precis som du skriver - vem skulle låta barnvakten passa ens bebis om man visste att hon/han druckit ett till två glas vin!? Det handlar inte om moralpanik; det handlar om sunt förnuft.
Och hur positiv blir amningsupplevelsen för barnet om det känner alkolukt!? Och hur skulle man reagera om nya rön visar att barnet visst påverkas? Hur svårt kan det vara att dricka nåt annat?
Kram Ulrika