tisdag 4 november 2008

dag sjuttiotvå -andning och lönsamhet

Är helt sömnmosig, vilket inte är fy skam för jag tror det betyder att jag sovit rätt bra i natt. Dock fungerar inte andningen lika tiptop då jag ligger på sida hela tiden, så nu gör jag ett tappert försök med att ta igen lite av det.
Andas iiiiiiiin genom näsan och så pressa långsamt uuuuuut mellan läpparna. All gammal luft måste ut. Har hört att man lättare får lunginflamation om man ligger mycket, eftersom den gamla luften inte kommer ut och ligger istället därinne och skvalpar, blir dålig och liksom till sist "förgiftar" lungorna. Kan vara att jag har missuppfattat nån del i det, man hör så mycket, men eftersom vår Dante hade fått lunginflammation i min mage och det var en av anledningarna till att läkarna inte fick igång hans lungor igen är jag livrädd för en icke-favorit i repris.
Så andas iiiiiiiin och så uuuuuuut och upprepa.


Det var en jättebra debattartikel i Aftonbladet i lördags och jag hade tänkt länka till den för länge sedan egentligen, men lördagen var tung, söndagen jobbig och igår hade jag hybris så det får bli
idag istället. Lika aktuell är den ju fortfarande.
Det handlar om att provrörsbarn är lönsamma. Ett begrepp jag inte alls i själva verket är särskillt förtjust i. Tycker inte man ska dela in människor i lönsamma, icke lönsamma, något som tyvärr redan görs i alldeles för stor utsräckning i dagens samhälle och leder till ännu större klyftor människor emellan och långsiktigt till en allmän icke lönsamhet för både hela mänskligheten och landet vi alla huserar i.
Men till artikeln.
Den slår ett slag för enhetliga nationella riktlinjer inom området fertilitetsbehandlingar och då framförallt IVF, provrörsbefruktning och tyvärr måste nog lönsamhetsprincipen in för att vi ska kunna prata om detta.
Jag vet lite för väl att det finns riktigt snåla (och ynkliga i de fall de måste komma och gnälla om det direkt till mig) människor som tycker att deras pengar minsann inte ska gå till att andra, som inte kan, ("det finns väl en anledning till det") ska få barn och att ofrivillig barnlöshet ofta bland politiker och myndigheter verkar ses som ett "lyxproblem". Men nu är det alltså (iaf i denna artikel) fastslaget -provrörsbarn är lönsamma! Så gnäll no more utan gläds istället för att det faktiskt finns metoder att hjälpa omkring 10 % av landets befolkning som har detta problen, denna sjukdom som det faktiskt klassas som att vara ofrivilligt barnlös.
Nu gäller det bara att göra så den hjälpen blir rättvis också!

God morgon förresten.

5 kommentarer:

Gunilla sa...

Ha en bra dag! Hoppas du vinner bloggtävlingen. Det är du värd!

Anonym sa...

Hej
Jag har följt din blogg sedan augusti, du skriver på ett väldigt trevligt och lättläst sätt, även det som är svårt och tungt skriver du om på ett så berörande sätt.
Skulle rösta på dig i bloggtävlingen men kom bara till en karta över alla mix megapol städer.
Stor kram till dej (och till Marcus - han är ju SÅ bra på fredagar i Karlavagnen)och varma, varma lyckönskningar till Mini.
Terese P

Anonym sa...

Tack för en fantastisk blogg!

Ett litet boktips ifrån mig. Har precis börjat läsa boken, så jag har inte kommit så många sidor ännu, men jag tipsar ändå. :) "Hemlös med egna ord"

Kram!
/Anna

Anonym sa...

Tack för tipset om artikeln! Hoppas bara att några politiker läser den också!! Både vår 3,5 åriga son och bebis i magen är IVF men inte hann vi vänta på allmäna sjukvården att komma till vår räddning. En väntetid på 1 år är ju löjligt, vi hade redan försökt i 2 år och jag blev ju inte yngre precis... Vi stod dock i kö och ironiskt nog så låg ett besked i vår brevlåda samma dag vi kom hem från BB med vår son som sa att nu hade vi blivit kallade för ett första besök...det var exakt ett år efter att vi ansökt...Jag törs inte räkna efter hur mkt pengar vi lagt privat för att komma dit vi är nu och jag tycker det är jättetråkigt att inte alla får samma möjligheter beroende på inte bara ekonomiska förutsättningar men att det dessutom skiljer sig i policy mellan olika landsting, det är ju inte klokt!!!

Nu är kl tre och dagen är snart slut!!! I morrgon är det UL-time, för oss båda! Jag längtar!

Tills dess ha det bra och blogga på!

//Ia

Anonym sa...

Terese P:
Om du klickar på Stockholm, när du kommer till kartan. Så ska du se att du sen kommer hitta en länk där du kan klicka för att rösta på Jonna. :)

Jonna:
Hoppas du haft en fin dag.