fredag 28 november 2008

pirr i rumpslutet och längtan efter rullpromenad

Hemma igen från sjukgymnasten. Fick låna en TENS-apparat och testa mot värkn och den känns av det lilla jag hunnit prova som elektricitetens (iaf i batteriform) gåva till kvinnan, eller denna gravida kvinna åtminstone. Gemene kvinnan kan nog komma på andra gåvor som kittlar bättre...
Jag testade min på ryggen och det var ett väldigt trevligt pirr den spred. Kände mig otroligt skönt avslappnad i bilen hem, fortfarande med en småpirrig feeling i ryggslutet och det i kombination med Leonard Cohens ljuva stämma ur högtalarna var som att sväva högt, högt uppe bland moln i diverse pastellfärger. Vill dit igen!
Om jag efter några dagar känner att det verkligen är något för mig får jag antingen hyra en egen (dyrt) eller köpa (dyrare) från hjälpmedelscentralen. Men är det värt det, så är det. Vi märker väl. Lutar dithän just nu i varje fall.

Min rullstol står i all sin praktfullhet här i köket och lockar mig. Jag längtar rejält efter att få ta mig en tur utomhus, men inte än. Har för mycket sammandragningar just nu. De vill inte lämna mig ifred. Enormt jobbigt och smärtsamt faktiskt, gör mitt bästa och låtsas att det regnar till Marcus förtret. Har ju kontroll på onsdag och är rädd att tappfan krympt ännu mer sen sist och just därför ska jag åtminstone rulla ute lite före det. Jag vill inte åka in nu eller imorgon. Men har ju det alternativet konstant hängandes över mig. Bara ifall... Men vi hoppas jag blir hemma i ett antal dagar till.
Jag har funderat på var jag ska bli rullad först. Inget är bestämt än, men det är några platser jag verkligen vill till. Vi ska börja försiktigt här i närheten och sedan utöka avståndet lite i taget. Ska också bedöma och betygsätta de platsernas handikappvänlighet och sedan berömma det som är bra och klaga på det som inte är lika tillfredställande. Får nog en helt ny inblick i hur och vad livet på hjul kan vara.

Men vad skoj det ska bli att få ta en latte någon annanstans än i soffan! Hoppas först bara att kramperna i magen släpper.

Nu LOST!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonna,
jag läser din blogg med stort intresse, och önskar dig världens största lycka till! Jag är själv alldeles nygravid, och det känns helt surrealistiskt att jag blir mamma nästa år (om allt går vägen)...
Ett tips bara angående TENS: Kolla om du hittar en begagnad, på t ex Blocket. Här finns till exempel en annons:
http://www.blocket.se/vi/19009499.htm?ca=11_s
(Kanske inte nog proffsig apparat? Det finns även dyrare till salu)
Ha det så kul på hjul!
Sara

Mård sa...

Ett initierat TENS-tips (som jag ursprungligen fick från min MVC-barnmorska då jag hade svår foglossning) är Clas Ohlsons. De har en förtjusande trevlig TENS-apparat för knappt 500 kr (den kostade det i våras iaf). Att hyra från mödravården skulle kostat 350 kr/mån så det var ett enkelt val att köpa en egen. I synnerhet då den används för ömmande nack- och ryggmuskler till både mig och min sambo nowadays. Det står på den att den ej ska användas av gravida men enligt MVC var det helt okej - bara man inte sätter elektroderna över livmodern.

Anonym sa...

Tycker du är tuff som ens vågar tänka på rullstol trots sammandragningar och förkortad tapp! Passa på nu ihelgen, hörde att det kunde bli _lite_ sol:-),D-vitamin behövs i november!

kram
AnetteJ

Petra sa...

Jag tänkte också tipsa dig om Clas Ohlsons TENS-apparat, men ser att Mård hann före. Vi köpte en där för bara några veckor sedan. Tror den kostade ca 500 kr fortfarande.