söndag 2 november 2008

dag sjuttio -söndagskamp

Jag tycker ju att jag försöker. Kämpar på. Tänker och tror positivt. Tänder doftljus och mässar lugnande ljud för mig själv. Men när söndagen kommer så kommer alltid allt möjligt annat med den också. Fan.
Sov dåligt. Ont överallt, begynnande liggsår på höfterna (hur sjutton är det tänkt att man ska sova om man inte kan ligga på varken sidor eller rygg?), sammandragningar och tarmar som krampade rytmiskt.
Nu har Marcus åkt iväg. Hade gärna haft honom hemma, men samtidigt är mitt humör så nerkört i golvsprickorna att jag helst är helt själv så jag bara kan vänta ut timmarna, dagen och se fram emot en annan, ny. Bättre.

Att komma ihåg:
Bra saker med denna söndag

Vi är i en helt ny vecka! 25:e börjar idag så tjohoo för det.
Vilat i 70 dagar!
Jag har två filmer som jag ska se och massor med tidningar att titta i.
Solen skiner. Därute visserligen, men ändå.
...

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonna!
Vi känner inte varandra. Men jag läser din blogg varje dag och ville bara ge dig en kram idag när det känns tungt. KRAM! //Anna

Anonym sa...

följer din kamp. du är en kämpe.
du kommer att orka idag också.
lisa

Anonym sa...

Jag känner dig inte heller men din blogg har blivit en del av min vardag, och jag gillar den mer och mer, den är en inspiration. Kramar!

/Alex

Anonym sa...

Klart som sjuttsingen att du måste få lov att känna dig nere! Tillåt dig själv att vara lite låg och tyck synd om dig själv. Det ÄR ju synd om dig ju!

Men liggsår? Du måste ju se till att ligga på rätt sorts underlag, annars blir det ju för jäkligt. När jag låg inlagd i tre månader fick jag efter någon månad (!) en specialmadrass för oss som måste ligga. Jag fick ju iofs inte gå upp ur sängen alls, men nog tycker jag du borde kunna få låna något liknande? Fråga vetja!

Du är så duktig Jonna, vi är många som hejar och tänker på dig!

Kram
Anette J

Madde (maddepladder) sa...

Har du fått några förslag på vad du kan göra för att undvika att huden ska skadas av allt liggande?

Vet när jag praktiserade inom äldrevården att vi hade fårskinn under hälarna på de som va helt sängliggande bland annat, för att undvika sår och så.

Kanske finns det nåt sånt som kan hjälpa?

Hoppas det kan hjälpa sinnet lite att bli underhållen med lite film. KRAM

Anonym sa...

Håll ut! Här kommer en kram från mig också. Jag ligger förresten också mest för tillfället efter att ha cyklat omkull och störtat i gatan i onsdags kväll. Hade sannerligen änglavakt och slapp svårare skador. Hjärnskakning m m gör dock att jag får stanna hemma veckan som kommer.
Stor kram, som sagt, från Ditte

Anonym sa...

Försök få lite ljus (sitta vid fönstret?) man behöver minst 30 min dagsljus per dag och det kan ju bli svårt för dig, men försök, det gör dig lite piggare! Kämpa på!

Ninakatarina sa...

Hej
Jag känner inte heller dig, men läser bloggen varje dag och hoppas och sänder ljusa tankar.
Ni kommer att klara det.
Håll ut.
Kram

Anonym sa...

Ein klem frå meg og.

Anonym sa...

Ibland behöver man gnälla lite, när det känns riktigt tungt. Men fantastiskt av dig att försöka hitta lite små positiva saker, mitt i eländet. Det är även det skitnyttigt för att orka.
Vips! Så är det här söndagen borta och en ny fin vecka väntar.

Stor Kram på Dig!

/Anna

Anonym sa...

Usch vad du har det tufft! Det är jobbigt att "bara vara gravid" men du har ju så mkt annat. Och att vara sängliggande... Tänker på dig ofta och kikar in här varje dag - vet att jag kan vara dålig på att lämna en hälsning varje gång.
Lämnar oxå en KRAM =)

Anonym sa...

Hej,
vill att du ska veta att du inspirerar manniskor aven utanfor landets granser. Sitter i Holland och laser din blogg varje dag :-) Tycker du ar himla stark... Skickar aven jag en kram och hoppas pa att dagen strax blir lite battre...

Anonym sa...

Hej Jonna,

Vad har du för madrass? Har du funderat på att prova Tempurmadrass eller liknande??? Själv har jag fuskat och lagt dit en vanlig extra bäddmadrass från Ikea, den är inte fantasktisk men lite bättre blev det. Fast jag får erkänna att jag måste vända mig minst en ggr/timme hela natten. Men nu är det "bara" 4-5 veckor kvar för mig här i sängen så jag känner att jag inte har råd att köpa mig en till madrass just nu, fina rkonomiska tider med sjukpenning och därefter föräldrapenning gör ju att det är lite skralt i kassan...Men du har ju lite längre tid kvar så om du lider mycket kanske det är värt det? Jag har en kompis som hade jätteproblem med foglossning och ont i höfterna på nätterna när hon var gravid och hon sa att Tempur funkade bra. Jag tror det finns billigare varianter med.

Nu är klockan 15:36 så snart är din söndagskamp slut : - ) Grattis till ännu en avverkad vecka! Läser din blogg varje dag. I din kamp att ta dig igenom varje dag så sjänker du en stunds förströelse och eftertänksamhet till oss andra som också ligger för ankar och har det tråkigt. Det är en av mina små regelmässiga ljuspunkter varje dag när du skrivit ngt nytt!

Vi "ses" i morgon. :-)

//Ia

Anonym sa...

Jag har jobbat lite i äldreomsorgen, och där har man madrasser med luftfyllda kanaler till dem som behöver. Poängen är att bara hälften av kanalerna har luft i sig under en viss tid, och sedan pumpas luften automatiskt till den andra hälften. Detta gör att bara halva kroppen har kontaktyta mot madrassen. Trycket och risken för liggsår minskar. Jag tycker att du borde kunna få låna en från hjälpmedelscentralen. (Men jag är inte någon expert på området)

/ Joanna

Anonym sa...

Ett tips mot liggsår är fårskinnsfäll! Den hjälpte svärfar mot liggsår hela hans sista tid när han inte kunde göra annat än ligga. Så har du ett hemma, testa det!

Kramar!
Annica

Anonym sa...

Trist när mannen åker. Min jobbar också borta en hel del och ibland suger det att stå där i dörren och säga hejdå för ett tag...
Jag beundrar dig verkligen för din goda inställning till din situation. Det har du verkligen nytta av. Men jag undrar en sak, får du verkligen ingen hjälp med saker som underlättar din vardag hemma? Ja som typ saker (madrass?) som som ser till att du inte får liggsår? Nån form av sjukgymnastik som går att göra även i din situation, för att hjälpa dina muskler lite? När väl bebis kommer ska ju din kropp orka ta hand om den också! Jag tycker det är märligt om du inte erbjuds något annat än sjukskrivning och liggläge men å andra sidan, vad vet jag.
Ha en fortsatt bra söndag!
Jonna