lördag 29 november 2008

på äventyr

Precis hemkommen efter en tur ute i det fria. Vi rullade runt kvarteret, tog en fika på café och rullade sedan vidare in på Konsum.
Så man kan väl lätt så här i efterhand påstå att jag är relativt färdigrullad för ett tag.
Får nog förbli strängt liggande nu. Åtminstone tills nästa gång.

Det var spännande att få komma ut. Var väldigt tveksam innan, fick lite ångest och hade nog backat ur helt om inte min förste skjussare pushat mig som han gjorde.
Resans betyg, helt subjektivt efter min erfarenhet som gravid och tillfälligt rullande.

Vår lägenhet som är helt utan trösklar och med breda dörrar får högsta betyg (se film från igår) ur rullstolssynpunkt, så länge man inte behöver använda toaletten vill säga och helt enkelt kan tänka sig att för alltid stanna inomhus. Stort minus för pyttehiss med idiotiskt utformad dörr som gör det omöjligt att få in något som är bredare än 50 cm (bye bye barnvagn).
Som tur är kan jag resa mig upp, stå (hur många rullstolsbundna kan det?) och gå vilket jag alltså fick göra tills vi var ute, där färden väl började.
Minus för första delen av (trädgårds)gatan där man gröpt ur någon typ av avloppsledningar i trottoaren så vattnet kan rinna iväg. Väldigt gropigt och skakigt vilket direkt ledde till onda förvärkar som höll i sig. Varför detta vet jag inte, för efter ett ca 20-30 tal meter på samma gata var det åter fritt fram.

Skafferiet. Vår första hållplats.
Omöjligt att ta sig in sittandes i stolen, fick åter resa mig upp och gå upp för tröskeln och öppna dörren samtidigt som Marcus släpade upp rullisen. Väl inne fanns det dock gott om plats för både parkering och för att åka runt om man hade varit på det humöret. Toaletten var stor och jag hade lätt fått med mig min stol, men körde på zombiehaset istället, trots djävulskt ont i blygdbenet (japp, dags igen).
Sköna caféstolar i vanliga fall, men hade till min ökade rumpvolym och gravida kroppshydda önskat mig den ännu skönare varianten som stod på "hyllan" vid fönstret och alltså inte var tillgänglig för mig, eller någon annan med foglossning, än mindre den ständigt rullstolsbundne.
God kaka, smaskig toast (köpte med hem) och trevlig personal.
Men stort minus alltså för hög tröskel och avsaknad av ramp och endast mauellt fungerande dörr.

Konsum. Vår andra hållplats. Eller håll och håll. Fick vara still alldeles för kort tid för Marcus finner det tydligen inte alls lika roande att titta på alla färska pastasorter som jag gör efter att inte fått besöka en affär sen augusti.
Ingången var kanon, självöppnande dörrar och lång och slät ramp som man lätt gled uppför. Väldigt släta golv som jag gärna testar en rallykörning på framöver och relativt bra med plats i gångarna, tills vi överraskande mötte en massa andra som dök upp bakom de tvära hörnen och vägrade först för en kort (som kändes oändligt lång) stund att backa. Fanns ingen plats att vända för oss och bakifrån hade det redan packats på med folk så reverse fanns inte på kartan. Till sist flyttade dock människorna på sig, men får ändå ett minus för sin "jag-kom-faktiskt-först-här-inställning". Nästa gång ska jag ha en skylt på mig där det står: BACKA, jag kan inte!
En sak som jag frågar mig, hur handikappvänlig än Konsum säkert är och vill vara, är hur man får ner saker från de enormt höga hyllorna om man sitter i rullstol och är och handlar själv? Fråga andra om hjälp? Personalen (som finns var)? Ha med sig en egen lång griptång? Tänkte på detta redan i augusti då jag är från början är kort och hade redan då svårt att sträcka mig och inga hjälpmedel fanns till hands.

En liten videohälsning från juuulmustshopping.
Pratar jag verkligen sådär jämt?

Då så. Det var nog det hela från min premiärtur ute i friheten.
Luften får ett stort plus för att den var så frisk.

Komma ihåg till nästa gång: Filt att ha på benen som blir väldigt kalla snabbt när de inte arbetar.

God kväll, från en gladare finnjonna.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart att du fick komma ut lite idag! Det är så jag blir tårögd av glädje. Du har ju legat hemma i din soffa och varit så tapper så länge. Är så otroligt glad för din skull!
Heja Dig, Mini och Marcus såklart!

The Q of L'n'B sa...

Finemang!
Och jag förstår preciiiis! Jag kan strosa runt i matbutiker osedvanligt länge och titta på olivoljor och kryddsortiment trots ett egentligen litet och snabbt ärende. Hehe, du får träna Marcus på att gå saaaakta förbi hyllorna (han kan kanske ha lite snacks i fickorna eller en ljudbok i öronen!?). Lycka till med det!
Lycka till på det stora hela också!
Jag får inte dina små filmer att vilja spela upp sig, dessvärre... Finns det något tricks?
Ha en skön lördagskväll!

Anonym sa...

Hittade ett citat jag tänkte jag måste skriva till Marcus, men allt kommenterande är ju nerstängt på hans sida, så jag hoppas det är ok att jag skriver det här för vidarebefodring!

"När en sant storslagen ande dyker upp här i världen kan man känna igen honom på detta tecken, att dumskallarna alla har sammansvurit sig mot honom." -Jonathan Swift

Ni är bäst!

Anonym sa...

Blev så otroligt glad när jag kom in på din blogg å såg att du har varit ute å rullat idag. Håller tummarna för din skull att det blir snart igen. För det finns faktiskt inte mycket som slår att komma ut i den friska luften. Hoppas julmusten smakade gott. Sitter själv med ett glas bredvid mig:-)

Anonym sa...

:)

Jag tycker du pratar fint, hör inget finlandssvenskt, inte östergötska heller, snarare lite lite göteborskt.....

Fast jag har ju bara hört från dina två små filmsnuttar.

Kul att rullisen ger dig lite mer rörelsefrihet, även om du är begränsad till korta stunder, med körhjälp och vädretsmakter måste vara nådiga.

Man kan för övrigt inte låta bli att le glatt när man ser er.
/My

Gunilla sa...

Vad glad jag blir när jag kommer in och läser om din "utfärd"
Kram och godnatt från Gunilla

Anonym sa...

Åh, jag hade ju äran att faktist få se er rullandes live. Och måste säga att jag blev väldigt glad för dig och er när jag fick syn på er :)

Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

SÅ härligt att det gick bra!!
Gör som jag, producera en lista på bra och dåligt,när man är på G sedan ige kan ma ge kommunens planerare en känga;-)

Anonym sa...

Ojoj. Jag tror allt det finns en liten arbetsterapeut inom dig. Den här bedömningen om hinder i närmijön hade jag knappt kunnat gjort bättre själv ;-)

vad härligt för dig att äntligen komma ut lite. Det är du värd!

Ha en härlig advent!

Anonym sa...

Vad roligt att se att du varit ute! Hoppas det blir snart igen.
Ha en fin första adventssöndag!
Ditte

Anonym sa...

vad härligt att se!

Anonym sa...

Det där såg inte helt fel ut! Sneglade på en rullstol på Ikea häromdagen men det är ju fritt fram för mej nu så jag skippade den. Men för dej, hoppas det blir fler och roliga resor ute med stolen!
Trasselelin

Anonym sa...

Gud, vad kul att se dig ute! Riktigt rosig om kinderna också.

Jag har också julshoppat idag, men nu inser jag ju vad jag glömt - julmust! Du borde skicka in filmen till Spendrups, så kan de sända den som reklamfilm...

Anonym sa...

hej!
kul att du hittat ut igen och att du besökt oss på konsum. vi hjälper gärna till om du behöver hjälp med något.det är bara att fråga. följer din blogg och tycker att det du skriver är intressant, själv har jag problem med att bli gravid och hoppas att jag oxå ska få göra en IVF i framtiden. lycka till i framtiden, ser med spänning fram mot den dagen du kommer in så vi får se mini när du handlar. kram camilla